Victoria Schwab/V. E. Schwab,  Agave,  Romantikus,  Urban Fantasy,  2021,  Fantasy,  5 pontos,  Regény

V. E. Schwab – Addie ​LaRue láthatatlan élete

MŰFAJ: Fantasy, Romantikus

SOROZAT RÉSZE: –

 
FÜLSZÖVEG:
 

“Egy élet, amire senki nem fog emlékezni. Egy történet, amit soha nem felejtünk el.

Franciaország, 1714: egy fiatal nő végső elkeseredettségben fausti alkut köt az ördöggel, hogy örökké éljen, ám ezért cserébe súlyos árat fizet. Az ördög megfosztja a világban elfoglalt helyétől, és arra kárhoztatja, hogy mindenki elfelejtse, akivel találkozik.

Így kezdődik Addie LaRue évszázadokat és kontinenseket átívelő, felejthetetlen története. Művészek múzsájaként vonul végig a történelmen, melynek során egyetlen társa az ördög, aki minden évben felkeresi az egyezségük évfordulóján.

Aztán egy napon, egy manhattani antikváriumban Addie belebotlik valakibe, aki emlékszik rá. És ekkor rájön, hogy nem menekülhet örökké a végzete elől.

Az Addie LaRue láthatatlan élete egyrészt a szerelem és az élet utáni végtelen vágyódás gyönyörű története, másrészt a művészetek és a tudás ünnepélyes himnusza. V. E. Schwab regénye a megjelenését követően számos országban bestsellerré vált, az olvasók és a kritikusok egyaránt ezt tartják írói pályája eddigi legfontosabb és legjobb művének.”

Értékelés

V. E. Schwab nevével már egy angol könyv kapcsán találkoztam (City of Ghost), és lenyűgözött a stílusa, a Harry Potter szeretete pedig kimondottan szimpatikussá tette a történetet. Így hát amikor láttam, hogy az Agave könyveknél megjelenik tőle egy új regény, azonnal lecsaptam rá

Bevezetés:

A fülszöveg már egyből elvarázsolt, nagyon kíváncsivá tett ez a történet (nem utolsósorban gyönyörű borítója is), arra számítottam, hogy egy gyorsan olvasható romantikus könyvet kapok, kellő mennyiségű fantasy elemmel.

Az emberek csodás dolgokra képesek. Kegyetlenségre és háborúra, de művészetre és vívmányokra is.

Amit szerettem benne:

Nem csupán a borító meseszép, de a kötet tarkítva van látványos, bűbájos illusztrációkkal. A védőborító alatt is bámulatos a fedlapja, így ezek még élvezetesebbé tették számomra az olvasást és különleges helyet biztosítottak a könyvnek a szívemben.

Hamar elérkezünk ahhoz a részhez, amit a fülszövegben írnak, így nem kell sokáig várnunk, hogy az események beinduljanak. Viszont ne számítson senki egy akcióval teli kötetre, mert ez nem az a könyv. A stílus kellemes, és habár hosszú könyv mégis gyorsan olvasható és szórakoztató. Talán ilyen ütemben még nem végeztem könyvvel.  

Addie első pillanattól kezdve szimpatikus volt nekem, gyerekkorától kezdve ismerhetjük meg a történetét. Könnyű vele azonosulni, tetszett, hogy nem azonnal jutunk el Henryig, hanem Addie korábbi párjai is kaptak néhány fejezetet/kis említést a regényben. Luc kimondottan szerethető karakter volt nekem, annak ellenére is, hogy, mint negatív szereplő tűnik fel a kötetben. Mindig vártam, hogy mikor bukkan fel újra.

A romantikus jelenetek igényesen vannak megfogalmazva, semmilyen túlzást nem fedeztem fel bennük. Schwab szívmelengetően fogalmazza meg őket. Henry karaktere barátságos és jószívű, az extra titok róla mondjuk kitalálható volt, de nem bántam, tökéletes párt alkottak Addie-vel. 

Imádtam, hogy Schwab művészetek iránti szeretete ennyire megnyilvánul a regényben és azt, ahogy a korszakok váltakozásával az Addieről készült festmények milyen hatással voltak az emberekre. A tájleírások és a helyszínek kitűnően voltak elemezve és említve, nem voltak hiányosságok vagy unalmasabb részek. Én minden percét élveztem a leírásoknak. 

Szinte el tudom képzelni, hogy Addie Larue tényleg élt és a híres művészek ismeretlen női szereplői mind őt ábrázolják a maga csodálatos valójában. 

Ámulatba ejtő történet kerekedett a végére, meglehetősen szép regénynek tartom. Idén az egyik kedvencemet avathattam fel Schwab legújabb regényében. Egyszerűen letehetetlen, feledhetetlen élményt nyújtott, Addie Larue élete számomra nem volt láthatatlan, sőt!

Addie rájött, hogy a könyvekkel ezer élete is lehet – vagy erőt meríthet egy nagyon hosszúhoz.

 

Ami kevésbé tetszett:

Lucról többet olvastam, illetve Addie talán túl könnyen adta meg magát az elején.

 

Összegzés:
 

Csodálatos olvasmány, ajánlom mindenkinek, aki szereti hasonló történeteket. Az idei év egyik kedvence lett.

Könyv említések: Colette – Chéri, Hilary Mantel – Farkasbőrben, Kate Atkinson – Élet az élet után

BORÍTÓ: Egyszerűen meseszép, tökéletes munka.

TÖRTÉNET: Nem pörgős, mégis visz magával, szórakoztató és nagyon szépen megírt sztori.

KARAKTEREK: Luc lett a kedvencem, szerintem az ő karaktere volt a leginkább nyerő, de szerettem Addiet és Henryt is. Addie olyan, mintha valóban élt volna.

BORÍTÓ: 5/5

TÖRTÉNET:  5/5

KARAKTEREK: 5/5

KIADÓ: Agave

MEGJELENÉS: 2021

OLDALSZÁM: 598

Kedvenc karakter: Luc

Amit szerettem benne: Stílus, hangulat, történet

Amit nem szerettem benne: Luc többet szerepelhetett volna

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük