Ifjúsági,  Tom Fletcher,  Christmasaurus,  Fantasy,  2017,  Kortárs,  Kolibri,  4 pontos,  Meseregény

Tom Fletcher – Christmasaurus

 “Felejts ​el gyorsan mindent, amit eddig az Északi-sarkról tanultál, és ismerkedj meg:
– egy Trundli Vili nevű fiúval
– az apjával, Trundli Gyurival
– a Mikulással (igen! az igazi Mikulással!)
– egy Csücsöri nevű manóval
– Undok Brendával, a legutálatosabb lánnyal az iskolában (vagy talán az egész világon)
– egy Vadász nevű otromba alakkal és a kutyájával, Vicsorral – és egy igazán különleges dinoszaurusszal…
A Christmasaurus varázslatos mese arról, hogy amit nagyon
szeretnénk, az nem mindig az, amire igazán vágyunk.

Tom Fletcher 1985-ben született, Londonban. Népszerű énekes, író, YouTube-sztár, vlogger és nem mellesleg két fiú édesapja.
Egyik kedvenc filmje a Vissza a jövőbe – ezért együttesét Marty McFlyról nevezte el. A zenekar szövegeit nagyrészt Tom írja, és már első lemezükkel bekerültek a Guinness-rekordok Könyvébe mint a legfiatalabb, zenei toplistákat vezető zenekar a Beatles után.
Első regénye, a Christmasaurus 2017 karácsonyán színdarabként is debütál Londonban, de már rajzfilmsorozat is készül belőle.
“Ott állt előtte egy igazi, hús-vér, lélegző dinoszaurusz! Testét fényes, jeges pikkelyek borították, hatalmas szeme kéken csillogott; ez a dínó úgy nézett ki, mint egy téliesített oroszlán. De tetőtől talpig belegabalyodott a szalagba, a csomagolópapírba, a girlandba és az izzósorba. Kifejezetten hasonlított egy karácsonyfára. Vili közelebb lépett hozzá, és meglátott a dínó hátán egy ajándékkártyát:
Vilinek a Mikulástól”

Hogy találtam rá?

Nagyon szeretem a dinókat és a kiadó könyvei között nézelődtem.

Saját példány? Dedikált?
 
Saját, de nem dedikált.

Kiknek ajánlom?

Gyerekeknek és gyermekded lelkeknek.

Értékelés:

Első kézbevételre a könyv nagyon szép. Kellemes ránézni az élénk színű borítóra, és az aranyos dinoszauruszra. A védőborítást levéve már egyből egy szép rajzzal találhatjuk szembe magunkat, ami egy dinót ábrázol. Csak, ha megfordítjuk a könyvet, akkor vesszük észre, hogy nem feltétlen egy vidám történetről lehet szó, mivel a hátlapján egy tolószék szerepel. Ettől függetlenül a borító azt sugallja nekünk, hogy mégis boldoggá fog tenni bennünket a tartalma.

A könyvbe lapozva is láthatjuk, hogy rengeteg csodaszép illusztráció kapott helyet a betűk között, ezek tökéletesen feldobhatják a gyerekek hangulatát, még nagyobb kedvvel fogják olvasni. A betűméret tökéletes, pont elég nagy ahhoz, hogy ne legyen zsúfolt, mégse hassanak üresen a lapok.

“A dinoszauruszoknál menőbb lények sosem éltek ezen a bolygón.”

A történet rendkívül aranyosan indul, a néhol megváltozó betűméret igazán feldobja az olvasást. Végig szívmelengető és kellemes élményt nyújt, nem csak a kicsiknek. Azonkívül, hogy vidám, vicces és irtó cuki, elgondolkoztató is. Többek között a barátság, az egymás elfogadása is fontos szerepet tölt be ebben a könyvben. Pozitív volt számomra, hogy nem egy átlagos kisfiú életébe tekinthettünk bele, nem volt minden tökéletes és szép, valahogy mégis úgy éreztük, hogy boldogok vagyunk a könyv olvasása során.

Tetszett továbbá még, hogy a jó karakterek tényleg jók voltak, aki pedig negatívként lett feltüntetve, ő valóban az is volt.

“Ha soha nem láttam valamit, honnan tudjam, hogy létezik?”

A manós versek annyira nem jöttek át nekem, lehetséges, hogy ehhez egy gyereknek is fel kellett volna olvasnom őket, hátha ők jobban értékelik. 🙂 Alapjáraton a könyv nyelvezete és stílusa viszont kedvező bárkinek, könnyen érthető a kisebbeknek is, szórakoztató.

Sok helyen durva volt nekem a regény. Tudom, hogy a gyerekek kegyetlenek tudnak lenni és végül jól sült ki ez a kapcsolat, de attól még Brenda nagyon agresszív volt, talán túlságosan is.

Leginkább Karácsony tájékán tudom elképzelni az olvasását, mert valóban van egy téli/ünnepi hangulata az egésznek, így hát Karácsonyi ajándéknak tökéletes választás lehet ez a regény. Olvassátok szeretettel!

Köszönöm a példányt a kiadónak és a Kildarának!

BORÍTÓ: Tökéletesen illik egy gyerek kezébe, cuki és szép élénk színű. A betűtípus is megfelelő ehhez a műfajhoz.  5/5
 

TÖRTÉNET: Van mondanivalója, attól függetlenül is, hogy gyerekkönyv. Néhol kicsit lassú volt a történet, de nagyon élvezhető és aranyos. 4/5

KARAKTEREK:
Aranyosak, egyediek és nagyon szerethetőek. 5/5

 

Pontozás  

Történet: 4/5

Karakterek: 5/5

Borító: 5/5

Kedvenc karakter: A vadász

Amit szerettem benne: A történetet, mondanivalóját, illusztrációk 

Amit nem szerettem benne: Néha vontatott volt

Adatok

Kiadó: Kolibri 

Megjelenés: 2017

Oldalszám: 350

Műfaj: Gyerekkönyv

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük