Ifjúsági,  Romantikus,  2021,  EZ-könyv,  Tiszlavicz Mária,  4,5 pontos,  Kisregény

Tiszlavicz Mária – Madarat ​tolláról

MŰFAJ: Romantikus

SOROZAT RÉSZE:

 
FÜLSZÖVEG:
 

“Gina és Ábel látszólag két külön világban élnek. Gina szeretne mindenkinek megfelelni: a családjának, a barátainak, csak a saját vágyainak nehéz. Ábel egy autóbaleset következtében hallássérültté válik, elveszíti a magabiztosságát és a céltudatosságát – egyetlen barátja marad, Feri, a szárnyaszegett harkály.
Nyughatatlanul keresik a helyüket az emberek között, elfogadásra vágynak, amikor egy nyári táborozás során útjaik keresztezik egymást, és életük váratlan fordulatot vesz. Egy találkozás a medvével az erdőben olyan események sorozatát indítja el, melyek következtében Gina és Ábel kénytelen átértékelni eddigi vélekedéseiket. Mit jelent az őszinte barátság? Képesek vagyunk-e meghaladni egykori önmagunkat, tévedéseinket és hibáinkat? Meg tudunk-e bocsátani és nyitottabbá válni?

Tiszlavicz Mária már sokszor bebizonyította, mennyit jelentenek neki a hétköznapi színes mesék és az emberi lélek titkai. A Madarat tolláról jól bemutatja a fogyatékossággal kapcsolatos félelmeinket, ugyanakkor a nyitottsággal járó feloldozást is. A kisregény egy valódi és érzékeny történet a barátságról, az elfogadásról és a szerelemről.”

 
 
Értékelés

Tiszlavicz Máriától már több könyvet is olvastam, mivel az a megtiszteltetés ért, hogy a könyveihez én készíthetem a borítókat.

Bevezetés:

Nagyon felcsigázott, amikor közölte, hogy egy ifjúsági kisregény a legújabb írása, amiben egy hallássérült fiú került a középpontba. A kisregény az EZ-Könyvnél került kiadásra, velük eddig még nem találkoztam.

Nagyon meleg volt, a pólómmal töröltem le az arcomról az izzadságot. Ilyenkor aztán éreztem, hogy élek. Királyság, ja, de tényleg! Ezt kell mondani, nem? Még ha nem is éreztem úgy.

 

Amit szerettem benne:

Nem egy hosszú olvasmány, gyorsan lehet vele haladni; a történt azonnal visz magával és a szereplők is szimpatikusak. Az eseményeket a két főszereplő szemszögéből olvashatjuk:

Gina átlagosan lány, aki odafigyel arra, hogy mások mit gondolnak róla, és próbál mindenki kedvében járni. Amikor Ábellel találkoznak, akkor is kedvesen és megértően közeledik a fiú felé. Tetszett, ahogy a táborban bánt a többi gyerekkel.

Ábel madarak iránti kedvessége teljesen lenyűgözött; és ezzel a fiú hamar megvett magának. Sajnáltam a balesete miatt, biztosan nehéz lehet egy ilyen dolgot feldolgozni. Teljesen megértettem, hogy miért viselkedett így, hiteles volt.

Nagy hangsúlyt fektet az író a barátság és elfogadás témára, könnyedén játszik az ifjúsági elemekkel és élvezhető, néhol játékos stílusban írta meg a regényt. Szeretem a műveiben azt, hogy nem a legegyszerűbb témákhoz nyúl hozzá, ami hétköznapinak tűnik, abban is található egy kis csavar, amitől egyedibb és szerethetőbb lesz a mű. Nagyon tudtam értékelni, hogy ezeket az általános, ámbár fontos dolgokat helyezte előtérbe.

Szerettem a jellemfejlődéseket a regényben: mindkét szereplőnk sokat változott, jó hatással voltak egymásra. Kellemes volt olvasni egy ilyen kisregényt, kevés hasonló szívmelengető, de tanulságos történetet lehet olvasni magyar szerzőktől.

Marcsi könyve nem csak szórakoztat, de okít is.

Tanít a szeretetre, barátságra; elfogadásra mások és önmagunk iránt; továbbá megjelenik még a szülő-gyerek kapcsolat fontossága is. Kiemelkedő figyelmet szentelt a természet és az állatok iránti szeretetre, a kisregényben több élőlény is előtérbe kerül pl: harkály; őszapó; tengelic.

– Szeretném úgy hallani az erdőt, ahogy te – böktem ki. Valahogy már teljesen természetesen jött, hogy ha Ábellel beszélgetek, ránézzek és rendesen kinyissam a számat.
– Furcsa, hogy ezt mondod, mert én is pont ezen gondolkodtam – válaszolta. Felvett egy gallyat a földről, két ujjal nekiállt lefejteni a kérgét. – Hiányzik, hogy úgy halljak, mint régen. Nem csak a madarakat.

 

Ami kevésbé tetszett:

Örültem volna, ha hosszabb! Egy ilyen szép írásról kötelező többet írni! 🙂 Gina barátnőjét nem szerettem.

Összegzés:
 

Csak egy nyári tábor, de a szereplőknek meghatározó élmény, és az olvasónak is! A madarat tolláról cím tökéletesen beleillik a kisregény mondanivalójába. Minden korosztály számára élvezhető lehet, ajánlom bátran, ha egy tehetséges, magyar írótól szeretnétek olvasni!

Könyv említések:

BORÍTÓ:

TÖRTÉNET: Életszagú, kedves történet és nem utolsó sorban tanulságos is.

KARAKTEREK: Szimpatikusak és szerethetőek, egy-két mellékszereplőt nem kedveltem.

BORÍTÓ: -/5

TÖRTÉNET:  5/5

KARAKTEREK: 4/5

KIADÓ: EZ-könyv

MEGJELENÉS: 2021

OLDALSZÁM: 100

Kedvenc karakter: Ábel

Amit szerettem benne: Humor, történet

Amit nem szerettem benne: Rövid volt

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük