Underground,  BuKo történetek,  Tiszlavicz Mária,  2017,  Krimi,  5 pontos,  Regény

Tiszlavicz Mária – Duplacsavar [BuKo történetek 1.]

“Amy remek színésznő, mindent tud a fegyverekről, és ki nem állhatja a rendőröket. Szeretője egy kétes üzletet készül megkötni, amikor meggondolatlanságában balesetet okoz Klagenfurt határában, majd lelép a helyszínről. Amy kénytelen egyedül szembenézni a rendőrökkel, ráadásul az egyik nyomozó azonnal kikezd vele. Amy szánalmasnak találja Martinek hadnagy próbálkozását, mégis enged neki, hogy a nyomozás közelébe férkőzhessen.
Miközben szemmel tartja a hadnagy minden lépését, egy teljesen más oldaláról is megismeri őt. Amynek át kell értékelnie mindent, amit eddig a rendőrökről hitt.
Életében először ellenszegül a kapott parancsoknak. Kész megfizetni a döntése árát – még akkor is, ha emberéletekbe kerül.” 

Hogy találtam rá?

A borítót és a könyvjelzőt én terveztem.

Saját példány? Dedikált?

Igen és igen.

Kiknek ajánlom?

Mindenkinek aki szerint a magyar írók jól írnak, és azoknak, akik szeretik a krimi, illetve a nyomozós történeteket.  

Értékelés:

Amikor egyeztettem az írónővel borító ügyben, még nem tudtam sok mindent a regényről, csupán néhány oldalt kaptam meg ízelítőnek. Ebből kellett dolgoznom.

Nagyon izgalmas és kellemes érzés volt először a kezemben tartani azt a regényt, amihez én készítettem a kinézetet. Kicsit másra számítottam, mert sokkal sötétebb lett, mint az eredeti tervem -a nyomda miatt-, mégsem tudta elvenni a kedvem a regénytől, hiszen benne volt a nevem!

Az apróbb betűket nézegetve egyre jobban felkeltette az érdeklődésemet a kötet, és szinte azonnal nekiálltam olvasni. Habár ritkán olvasom magyar íróktól, voltak kételyeim az elején, úgy látszik, ezt el kell vetnem, mert a magyarok igenis nagyon jól írnak! Tiszlavicz Mária ugyanis olyan könnyedséggel és aprólékossággal fogalmaz, hogy csak úgy faltam a sorokat, és már-már azon kaptam magam, hogy majdnem a buszon maradtam miatta.

A könyv nem engedett el, vagy legalábbis nagyon erőlködni kellett. A váltott szemszög nagyban hozzátett ahhoz, hogy mindig fenntartsa az érdeklődést, nehéz volt letenni a kötetet. Volt, ahol a főszereplő Amy cselekedetei kötöttek le minket, máshol pedig Viktor és Felix szórakoztatott minket a maguk humoros, jófej stílusukkal.

Karakterek terén eléggé vegyesen voltunk elárasztva, volt, aki inkább negatívként hatott, mások pedig teljesen pozitív irányba mentek el, ez is nagyon szimpatikus volt, nem voltak kimondottan csak rossz vagy csak jó szereplők. Az írónő valahol megtartotta a párhuzamot, és emberinek éreztem az összes szereplőt a hibájukkal együtt is, hiszen úgy tűnt, élnek. Sajnos, ennek ellenére nem tudtam nagy kedvencet avatni.

Amy a főszereplője ennek a történetnek, nem tipikusan az az utált csaj, akivel csak néhány közös pontot tudunk felismerni magunkkal kapcsolatban, sokkal inkább egy vagány, elszánt nővel volt dolgunk, aki tudta, hogy mit akar. Negatívumként érintett, hogy miket kellett megtenni azért, hogy elérje a célját, de ettől még erősebbnek gondoltam őt.

“– Megszeppent?
– Igen. Mint egy elveszett, riadt kis őzike. Lehet, hogy csak egy pillanatra jött elő, de én megláttam.
– Nem vagyok az a megszeppenős típus – közölte Amy. – Őzike meg pláne nem!”

Viktor semleges volt számomra, nem igazán tudtam azonosulni vele, azoknál a részeknél, ahol ő volt, sokkal jobban foglalkoztatott Felix és az ő fáradhatatlan humora.

Egy régebbi tervezet

A sztori végig érdekfeszítő, alig várjuk, hogy kiderüljön, mi miért történik, folyamatosan sodródunk az eseményekkel, észre sem vesszük az idő múlását. Az írónő fokozatosan építette fel a történetet, így mindig egyre több dologgal tudunk szembesülni, amitől valóban letehetetlenné válik a regény. Látszik, hogy a nyomozás részbe sok időt fektetett bele, fontosnak tartotta, hogy Magyarország is meg legyen említve a regényben, ez különösképpen tetszett, pedig általában zavar az ilyesmi. Itt mégsem tartottam furának, sőt inkább nagyon természetes volt.

Ahol kellett, ott pontosan és szépen fogalmazta meg a mondatokat, máshol pedig olyan egyszerűen viccelődött a szavakkal, hogy valóban elmosolyodunk a sorok olvasásánál. Ebben a regényben benne van minden, ami egy jó akció-krimihez kell: romantika, akció és az elengedhetetlen humor.

Néhol zavaró volt az elütés, volt benne pár hiba, amit kijavítottam volna, de ez a könyv minőségét nem rontotta el.

Mindenkinek bátran tudom ajánlani, mert egy ügyes és nem utolsó sorban lelkes írónővel ismerkedhet meg a regény olvasásával, és egy olyan kalandban lehet része, amit kár lenne kihagyni.

Az írónőnek pedig köszönöm szépen a közös munkát, és további sikereket szeretnék kívánni! Sok hasonló könyv legyen még a polcán! 🙂

BORÍTÓ: Sajnálom, hogy nem sikerült bekalibrálni a nyomtatót, ezért sötétebb lett, mint a tervem. A hátulján nem igazán látszik a grafika… Eredetileg több vázlat is készült, volt, amit jobban el tudtam volna képzelni, mégis így a végére azt gondolom, hogy ez lett a legjobb.

TÖRTÉNET: Összességében élveztem, régen olvastam már ilyen klasszikus krimit. Minden megvolt benne, ami kell egy jó történethez: romantika, akció és humor. 5 pont

KARAKTEREK: Nem igazán tudtam kedvencet avatni, de ennek ellenére az volt az érzésem, hogy elég időt fordított az író mindenkire, és szépen sikerült kialakítani az egyes jellemeket. Hiányoltam valakit, akihez igazán kötődhettem volna. 4 pont  

Pontozás  

Történet: 5/5 

Karakterek: 4/5

Borító: 5/5

Kedvenc karakter:

Amit szerettem benne: A nyomozás, a csavar
 
Amit nem szerettem benne: Az a néhány elütés 🙁

Adatok

Kiadó: Underground

Megjelenés: 2017

Oldalszám: 218 

Műfaj: Krimi

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük