Sci-fi,  Disztópia,  Az Éhezők Viadala,  Suzanne Collins,  2009,  Agave,  Ifjúsági,  4 pontos,  Filmadaptáció,  Regény

Suzanne Collins – Az éhezők viadala (Sorozat: Az Éhezők Viadala I.)

“Észak-Amerika romjain ma Panem országa, a ragyogó Kapitólium és a tizenkét távoli körzet fekszik. A Kapitólium kegyetlenül bánik Panem lakóival: minden évben, minden körzetből kisorsolnak egy-egy tizenkét és tizennyolc év közötti fiút és lányt, akiknek részt kell venniük Az Éhezők Viadalán. Az életre-halálra zajló küzdelmet élőben közvetíti a tévé.
A tizenhat éves Katniss Everdeen egyedül él a húgával és az anyjával a Tizenkettedik Körzetben. Amikor a húgát kisorsolják, Katniss önként jelentkezik helyette a Viadalra, ez pedig felér egy halálos ítélettel. De Katniss már nem először néz farkasszemet a halállal – számára a túlélés a mindennapok része. Ha győzni akar, olyan döntéseket kell hoznia, ahol az életösztön szembe kerül az emberséggel, az élet pedig a szerelemmel.

Suzanne Collins regénye megjelenése óta hatalmas siker szerte a világon. Az izgalmakban és érzelmekben bővelkedő regényből hamarosan mozifilm is készül.”

Sorozat:  Az éhezők viadala trilógia első része.
  
Hogy találtam rá?

Sokat hallottam már róla, rengetegen ajánlották, illetve filmek is készültek a regényekből.

Saját példány?

Igen.

Kiknek ajánlom?
Azoknak, akik szeretik a disztópia, sci-fi könyveket. Hasonlít a Battle Royale-hoz vagy a Stephen King által írt Hosszú meneteléshez. Úgyhogy aki azokat csípte, ezt is szeretni fogja.

Bevezetés:

Nem láttam még a regényből készült filmet, így sikerült teljesen az olvasottakra hagyatkozni. Olvastatta magát, gyorsan lehetett haladni vele. Mozgalmas, könnyed regény. Egy percig nem unatkoztam mellette, jó kikapcsolódás volt. Utólag megnéztem a filmet is, az elég érdekesre sikeredett, sok minden máshogy volt, kihagytak jeleneteket, megmásítottak dolgokat, amiket nem kellett volna. Összességében aki nem olvasta a regényt, szerintem nem tudja átérezni a filmet, talán még megérteni sem, hogy mi van az egész mögött.

Értékelés:

Katniss a filmben

A regény elején megismerjük a világot, amelyben a főszereplő Katniss él. Az országban tizenkét körzet és egy Kapitólum létezik (egy gazdag rész, ahol mindig van mit enni). Katniss lakhelye szörnyen szegény, elnyomás alatt élő város, ahol mindenért meg kell küzdeni, főleg az életbenmardásért. Katniss élete ezért közel sem tökéletes, és saját magán kívül még a kishúgát és az anyját, -aki férje halála után magába roskadt- is el kell látnia élelemmel. A lány ezért időként átlép a városhatáron és bevite magát a pusztaságba, és az erdők mélyére, hogy vadásszon. Útjaira az egyik barátja Gale is folyamatosan elkíséri, így nagyobb az esély arra, hogy finom húst tudnak szerezni az otthoniak számára.

A történet ott indul be, hogy ismét eljött a nap, amikor a minden évben megrendezésre kerülő Éhezők Viadala verseny résztvevőit sorsolja ki a Kapitólium. Katniss nagy szerencsétlenségére, a húga lesz az egyik résztvevő, így a lány önként jelentkezik a versenyre.

Nagyon tetszett az írónő stílusa, könnyen lehetett haladni a sorokkal, olvastatta magát, szépen fogalmaz. Teljesen bele tudtam élni magam ebbe a világba, ami kicsit sci-fi, kicsit fantasy. A körzet szegénységét át lehetett érezni, jók voltak az elszórt plusz információk, hogy a körzet felügyelői is vásárolnak húst a lánytól, holott tudják, hogy honnan szerezték be. A visszaemlékezés is a helyén volt, ahol Katniss már-már majdnem éhen hal, de a pék fia ételt ad neki. Kétségtelen, hogy ezt a könyvet is mindenkinek el kéne olvasnia, annyira erős témák vannak benne, ezért bárki, aki kicsit is gondolkozik rajta, hogy elolvassa-e, tegye meg!

A felkészülős a Viadalra kicsit unalmasabb volt, jobban megismertem volna a többi versenyzőt is, de ők elég kevés hangsúlyt kaptak az egész könyv alatt. A történet nekem túl Battle Royale-os, ennek ellenére izgalmas és magával ragadó. Gyakorlatilag kétszer utaztam tovább a metrón, mert olvastam. 🙂 Katniss karakterét nem nagyon szerettem. Annyira értetlen, és néhol a viselkedése is idegesítő volt. Zavart, hogy nem esnek le neki a dolgok, amik mindenki számára nyilvánvalóak voltak. Ettől függetlenül a szereplők érdekesek voltak és jól kidolgozottak (legalábbis azok, akik fontosak voltak az írónak), a történet úgyszintén. Kicsit többet olvastam volna arról, hogy hogyan történet ez a lázadás dolog, és arról, hogy hogyan élnek az emberek a körzetekben. Remélem a következő részekben lesz még erről szó.

Összességében ez egy nagyszerű könyv, fontos témával, rengeteg izgalommal. Mindenkinek ajánlani tudom, egyszerűen annyira magával ragad ez a világ, hogy tényleg nem tudod letenni a könyvet.
Ha tetszett a poszt, akkor iratkozz fel. A blog alján, a “Feliratkozás a webhelyre” gombra kattintva! 

 

Pontozás  

 

Történet: 4/5 

Karakterek: 4/5

Borító: 5/5

Kedvenc karakter: Ruta

Amit szerettem benne: A stílus, a plusz infomációk

Amit nem szerettem benne: Katnisst

Adatok

Következő rész címe:  Suzanne Collins – Futótűz

A regény filmváltozatban is megjelent.

Kiadó: Agave

Megjelenés: 2008

Oldalszám: 320

Eredeti cím: Suzanne Collins – The Hunger Games

Suzanne Collins-tól várható bejegyzések a jövőben: Futótűz

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük