Stephen King,  Low fantasy,  Európa,  2020,  3,5 pontos,  Kisregény

Stephen King – Emelkedés

MŰFAJ: Fantasy, Low-fantasy

SOROZAT RÉSZE:

 

FÜLSZÖVEG:

“Castle Rock kisvárosában, Stephen King számos ikonikus történetének helyszínén él Scott Carey, az elvált belsőépítész. Monoton mindennapjait leginkább a beérkező munkák mellett a szomszédjába költözött fiatal nőkkel folytatott sikertelen küzdelem töri meg, akiknek a kutyái rendszerint az ő gyepén végzik el a dolgukat. Scott látszólag nem különbözik másoktól, mégis különös dolgok történnek vele. Napról napra egyenletesen veszít a súlyából, és teljesen mindegy, hogy ruhában vagy ruha nélkül, székkel vagy súlyzókkal áll rá a mérlegre, annak nyelve mindig az adott állapotnak megfelelő súlyt mutatja. Scott értetlenül áll a helyzet előtt, de mivel nem akar kísérleti nyúl lenni egy kórházi műtőasztalon, ezért titkáról egyedül barátjának, dr. Bob Ellisnek mesél. Mindeközben a gyepért folytatott harc során kiderül, hogy a szomszédai által működtetett új étterem gondba kerül. Amikor Scott felismeri a nők felé irányuló előítéletet, beleértve a sajátját is, úgy dönt, mindenáron segíteni fog. Scottnak azonban nem marad sok ideje, súlyvesztése felgyorsul, így szembe kell néznie az elkerülhetetlennel: hamarosan nem marad olyan fizikai erő, amely a földön tartsa. A valószínűtlen szövetségek, az éves futóverseny és Scott rejtélyes szenvedése végül közel hozza egymáshoz a feleket, és a legjobbat hozza ki azokból az emberekből, akik eddig csak a rosszat látták egymásban és saját magukban egyaránt.

Az Emelkedés különleges mese a megértésről, az elfogadásról és a segítésről. És persze a jelenkor amerikai mindennapjairól. Stephen King mindig meg tudja lepni az olvasóit és képes új oldaláról megmutatkozni. Garantáltan felemeli olvasóját.”

 
 
Értékelés

Olyan régen olvastam már King könyvet és nagyon vágytam rá, hogy végre a kezembe vehessek egyet. Az Európa kiadónál megjelent egyben a Colorádói kölyök és az Emelkedés, viszont én korábban már beszereztem az Emelkedést, úgyhogy azt gondoltam elolvasom azt, majd az új regényből csak a Colorádói kölyköt.

Bevezetés:

Nekem alapvetően tetszik a borító, szépek a színei és remekül passzol ez az emelkedő ház a történethez. Talán egy picit gyengébb, mint a többi King borítója. A történetről annyit tudtam, ami a fülszövegben szerepel. Kíváncsian vártam, hogy miért emelkedés a könyv címe.

Scott majdnem elröhögte magát, ami diplomáciailag rossz, szinte Trump-szintű lépés lett volna.

 

Amit szerettem benne:

King stílusát már jól ismerem, hiányzott is! Elköteleztem magam, hogy mostmár minden hónapban fogok olvasni egy King regényt, mert még mindig ő az, aki folyamatosan le tud kötni és egy egyszerű dologból és zseniálisat alkot.

Ez a novella más volt, mint amit megszokhattunk tőle, műfajra és a történet szempontjából is. Én nem bántam, mert jó néha frissíteni az írónak, kipróbálni más dolgokat is.

Scott, a főszereplőnk egy átlagos ember, aki próbál jó viszonyt kialakítani a szomszédaival, aki egy meleg pár. Miközben ezen dolgozik, napról napra veszít a súlyából, ez okozza nekünk a konfliktust. Az alapfelállás nekem hasonlított a Sorvadj el! című művére, habár ez szinte ugyanaz, mégis a mondanivaló és a kivitelezés miatt nem éreztem zavarónak.

A karakterek szimpatikusak és a novella végéig együtt izgulhatunk velük, hogy mi fog történni Scottal. Számomra nem volt unalmas a novella, gyorsan végig lehet olvasni, mert az olvasó kíváncsi a végére. Ahogy lezárta King ezt a kis novellát, én is hiányoltam a magyarázatot egy picit, de úgy gondolom, hogy így volt rendben. Végül is kerek egész lett a sztori. Lehet, hogy amolyan szimbolikusan értette az “Emelkedés” szót, és Scott a cselekedetei miatt jutott idáig.

Szerettem, ahogy a kapcsolatok kibontakoztak, és a verseny része is izgalmas volt. Egy kellemes, nyári olvasmánynak szerintem teljesen megfelelt.

Miért érezze rosszul magát valami miatt, amin nem változtathat?

 

Ami kevésbé tetszett:

Negatívumnak annyit tudnék említeni, hogy talán (?) vártam valami magyarázatot a novella végére.

A könyvet kinyitva az volt az érzésem, hogy bőven elfért volna még ebben a könyvben egy novella (akad úgyis néhány, ami régen volt kiadva és nem beszerezhető). Túl nagy a betűtípus és sok az üres hely.

Nem ez King legjobb novellája, és biztosan sokkal jobban szeretnék, ha mellette lenne még pár, így egymagában nem nagy durranás. Kinghez képest nem annyira izgalmas, egy átlagos novella lett belőle, sajnálom, hogy így egyedül lett kiadva.

Összegzés:
 

Összességében nekem tetszett, olvastam már sokkal jobbakat az írótól, de mégis remek kikapcsolódást tudott nyújtani. Ajánlom minden King rajongónak, ez most valami más volt, amit megszoktunk tőle.

Könyv említések:

 

 

BORÍTÓ: Lehetne kreatívabb is, sokkal jobb King borítók is léteznek. Viszont a műfaj és a hangulat megismerhető belőle.

TÖRTÉNET: Alapvetően szerintem érdekes, csak azt gondolja az ember, hogy a végén kiderül mi történik a szereplővel. Hasonlít valamennyire a “Sorvadj el”-hez.

KARAKTEREK: Érdekesek lennének, de itt inkább a főszereplőn van a hangsúly, a többiek háttérbe szorulnak.

BORÍTÓ: 4/5

TÖRTÉNET:  4/5

KARAKTEREK: 3/5

KIADÓ: Európa

MEGJELENÉS: 2020

OLDALSZÁM: 186

Kedvenc karakter: Scott

Amit szerettem benne: Alaptörténet, stílus

Amit nem szerettem benne: Karakterek

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük