Sorozatok

Stephen King – Éjszakai műszak

  „…nem tudok úgy elaludni, hogy a lábam kilóg a takaró alól. Mert ha egyszer egy hideg kéz kinyúlna az ágy alól és megragadná a bokámat…” – írja Stephen King e húsz kiváló elbeszélést tartalmazó kötet előszavában. A félelem – hiába is tagadnánk – mindannnyiunk életében jelen van. Emlékezzünk csak vissza gyerekkori
mumusainkra, nyomasztó álmainkra, felnőttkori szorongásainkra. Ezek a félelmek olyankor megalapozottak, máskor teljesen irracionálisak, néha elmosódottak, máskor határozott alakot öltenek. Aztán ott a borzongás, ami szintén kellemetlen, de azért mégis mohón olvassuk az újságban, hogy „Agyonverte…”, „Kútba dobta…”, „Feltrancsírozta…” stb. Stephen King a maga mesteri és utánozhatatlan módján formába önti, történetekké kerekíti ezeket az érzéseket, csakhogy e teljességgel modern mesékben nem a vasorrú bába, hanem egy megvadult mosodai gőzvasaló üldözi áldozatát, a hétfejű sárkány helyett életre kelt játék hadsereg indít véres bosszúhadjáratot, netán a fűnyíróember ajánlja fel szolgálatait a kertvárosi ház gyanútlan lakóinak, s nem kell az óriások birodalmába látogatni, megteszi egy sivár országúti pihenő, ahol őrjöngő kamionok hajkurásszák a kávéra betérő fáradt utast, Puhatestű Jackről már nem is szólva… Nos, kedves Olvasó, kucorodjon kedvenc karosszékébe, készítsen maga mellé egy csésze teát, bár olykor egy pohárka feszültségoldó töményebb sem árt (hanem a cigarettával csínján bánjon, mert esetleg meglátogatják a Leszoktató Rt. munkatársai!), és lapozza fel a kötetet. Azért előtte nem árt ellenőrizni – biztos, ami biztos –, hogy jól bezárta-e az ajtót…

Hogy találtam rá?


King könyv, ez mindent megmagyaráz, valamit Molyon a “Minden napra egy King” eseményen is részt vettem vele.


Kiknek ajánlom?


Azoknak, akik imádják Kinget és szeretik a borzongatós könyveket.

Bevezető:

Novelláskötet, huszonegy történetet foglal magába, amik között akad olyan, amely film formájában is megjelent (Kukorica gyermekei, Maximális túlhajtás – ez Kamionok néven fut, megjegyeztem ezt a filmet maga az író rendezte).

Értékelés:

A magyar és az angol borító is semmitmondó, a magyaron ez az épület szörnyű, az angolon meg megint a madárijesztő van. 

Éjszakai szolgálat, kép a filmből

Ez a novelláskötet sokkal jobban tetszett (ha lehet ilyet mondani :3 ) mint a Rémálmok és Lidércek. Ebben a kötetben mindegyik novella megfogott valamiért, nem volt benne olyan, ami ne tetszett volna. Rögtön az elején egy levelezésszerű történettel kezdünk. Jerusalem’s lot a címe. Levelek útján tudjuk meg az egész történet, kiderül, hogy a ház, ahol a főhősünk lakik, nem teljesen hétköznapi. A takarítónői közlik vele, hogy nem tetszik nekik ez a ház sosem volt jó a ház. A házban ugyanis rengeteg szellem lakozik, a történet végén a főhős és az egyik szolgája pedig megpróbálja őket felkeresni.Az Éjszakai műszak a második novella a kötetben, erről kapta a nevét a gyűjtemény. Nem is csoda, mert ez az egyik legjobb benne. Hall egy gyárban dolgozik és szinte minden nap meggyűlik a baja a patkányokkal, akik a közelben szaladgálnak. Minden egyes alkalommal megpróbálja valahogy elintézni őket, ahogy ezt mások is teszik. Hamarosan azonban a főnök arra kéri őket, hogy menjenek le a legalsó részbe dolgozni, itt viszont még a fentinél is sokkal nagyobb és agresszívabb patkányok vannak. Szinte meg sem ijednek az embertől, ha az megpróbálja megdobni őket valamivel. Sőt, harapnak is. A csapat végül a patkányok nyomába szegül, le az alagsor alá, hogy víztömlőkkel elintézzék őket, nem is számítva arra, hogy odalent óriási patkányok vannak és a csapatot még a denevérek sem hagyják békén. A történet végére a csapat összes tagját elkapják az állatok, a fentiek pedig kis idő után úgy döntenek, hogy a többiek után mennek, mert ugyan “van ott néhány patkány, na és akkor mi van?”

Ezután következett az Éjszakai hullámverés. Ebben egy A6 nevű vírus támadta meg a várost és már nagyon kevés túlélő van, néhány fiatal egy éjszakája tekinthetünk bele, de nem is fűznék hozzá sokat, mert nagyon rövid, tessék elolvasni!

Angol borító


Az ezután levő kis történet is iszonyat hosszú, de akkor is elég érdekes, a címe: Az Átjáró. Ezt sem szeretném részletezni, mert tényleg csak pár oldal az egész és nem lenne sok értelme. annyit elárulok, hogy űrkutatás témás. A következőtől viszont többet lehet írni, mert az hosszabb volt.  

A mángorló nevet kapta az írótól. A történet szintén egy gyárban játszódik, egy felügyelő a főhősünk, Hunton, aki egy baleset helyszínére megy, ahol egy gyorsvasaló – és hajtogatógép magába szippantott egy nőt, nos el lehet képzelni, hogy mennyi maradt meg belőle. Szegény asszonyt vödörben kellett kivinniük. A gyár alkalmazottai átnevezték emiatt a gépet Mángorlóra. A későbbiekben még több baleset történik és a végére kiderül, hogy a gép éjszakánként életre kel és megpróbálja bekapni azt, aki éppen vele dolgozik.

A mumus cím novellában egy pszichológusnál vagyunk, aki éppen az egyik páciensével beszélget. A férfi elmeséli a történet, hogy neki valamikor három gyermeke is volt, de mindegyiket megölték. Billings egyből azzal kezdi, hogy megölte mindhárom gyermekét, persze nem saját kezűleg, de azért a doki itt kicsit meglepődik. Billings első gyermeke éjszakánként félt elaludni, mindig megkérte az apját, hogy nézze meg, van-e valami a szekrényében? Persze a férfi nem igazán hitte el neki, azt, hogy a kisfiú mindig lát valamit a szekrényben, mert ugyan melyik szülő hinné el? Biztosan mindegyik azt gondolja, hogy csak a gyereke képzelődik, mert látott valami horrorfilmet a tévében, vagy éppen rémálma volt és akkor kelt fel a szörnyűség mélyéből. Így hát Billings nem sokat törődik azzal, hogy a gyerek jobban érezze magát, mert nem hiszi, hogy bármi is lehet a szekrényben. A fia meg is hal, aztán 4 év múlva a második gyermeke is így jár. A harmadik gyerek is felriadt éjszakánként, de Billings nem szerette volna bevinni hozzájuk, mert azt hallotta, hogy nem tesz jót, ha a gyerek a szüleivel alszik. Ám Billings is éjszakánként fura hangokat kezd hallani és minden este felkel egy bizonyos időpontban és motoszkálást hall, a szekrényt már ki sem meri nyitni. Aztán hallja, hogy a gyermeke sikongat és őt hívja meg a mumust emlegeti a férfi még így sem ment a gyerek segítségére. Majd egy jó óra múlva hallotta, hogy a gyerek már megint sír és mivel őt szerette a legjobban, rohant, hogy megnézze mi történik, de akkor már késő volt, mert a kisfiú meghalt. A végpoént nem lövöm le, ez sem túl hosszú, ha elnyerte a tetszésedet ez a kis jellemzés, akkor érdemes elolvasni. 

Elérkeztünk a második kedvencemhez, aminek címe: A szürke anyag. Itt egy kis városkában vagyunk, ahol a legtöbben ismerik egymást. Az elején egy Timmy nevű fiú fut be egy bárba, azzal, hogy az apjával történt valami és most azonnal menjenek és nézzenek utána. Néhány férfi el is indul, hogy megkeresse Timmy apját, hiszen már egy jó ideje nem is láttak, állandóan csak a fiát küldte át sörért. Timmy az egyik illetőnek elmesélte, hogy mi történt és végig még a házhoz mennek ő meséli, hogy mit hallott a gyerektől. Kiderül, hogy elvileg a sörtől változott meg teljesen Timmy apja, mert néha kerül rossz sör az ember kezébe, megesik. Az apuka állandóan csak sörért küldte el a gyereket, már ki sem mozdult a szobából, majd később már az egész szobát elsötétítette, mondván, hogy a nap nagyon bántja a bőrét. Mire a házhoz ér a kis csapat már a lenti résznél érzik is a fura szagot és Timmy apjának is furcsa a hangja. Amikor pedig ajtót nyit csak egy nagy, folyós valami az apuka, aki szinte már alig felismerhető, hogy valamikor ember volt.

Maximális túlhajtás, kép a filmből

A Csataér is igazán rövid kis történet, itt egy dobozt küldenek a főhősnek, aki először azt hiszi, hogy bomba, de nem is téved sokat, mert néhány játékot küldtek neki, akik életre keltek. A Kamionokban pedig a kamionok kelnek életre és terrorizálják az embereket. Elütik őket, mert éppen ehhez van kedvük, vagy éppen kényszerítik őket, hogy amikor kifogyott a benzinük töltsék őket tele. Külön megjegyzés, hogy erről készült film is Maximális túlhajtás címen és ez az egyetlen film, amit maga King bácsi rendezett.

A Néha visszatérnek a következő állomásunk, ezt láttam még régebben filmen, úgyhogy örültem neki, hogy ezt is elolvashatom. Ebben egy tanár a főszereplő, akinek még régen néhány diákfiú megölte a bátyját. A tanárúrnak meggyűlik a baja egy-két diákjával, ugyanis utalásokat tesznek a bátyja halálára, a későbbiekben a tanár fel is ismeri őket…visszajöttek a halálból és úgy néznek ki, mintha egy napot sem öregedtek volna. Csak most nem a jó öreg bátyót akarják, hanem a kis öcsikét. Már filmen is nagyon tetszett, de így novellában is nagyon jó volt, érdemes volt elolvasni, nem csalódtam.

Az Indián télben egy sorozatgyilkosról van szó, aki állandóan elviszi az áldozat fejeit, puhaléptű Jacknek hívják. Állandóan nőket támad meg, csak a legvégén fog kiderülni, hogy ki is ő…a főszereplő nem emlékszik a végén, hogy hol töltötte az éjszakát és aznap este, megint megöltek egy lányt.

A visszatérők, kép a filmből

A Párkány című novella megint nem olyan túl hosszú, de ez sem unalmas. A főszereplő éppen azzal a férfival beszélget a történet elején, akinek a feleségével viszonya van. A férfi ráveszi egy pisztoly segítségével, hogy másszon át a párkányon keresztül (ami több tíz méter magasan van), a másik szobába, mert akkor megengedi, hogy elvigye a pénzét és a feleségét is megtartsa. A főhős nagy nehezen átjut a másik szobába, igaz néhányszor majd leesik a mélységbe, mert a párkány tele van galambokkal, amik végig csipkedik a lábát. Majd amikor átjut, ő veszi rá a fickót, hogy tegye meg ugyanezt, az végül nem derül, hogy neki is sikerült-e átjutni, de így is izgalmas a történet. 

A fűnyíróember a másik nagy kedvencem, Harold a főszereplő nagyon szerette a pázsitját, a szomszédfiúnak mindig fizetett, hogy nyírja le a füvét. Egyszer viszont a fiú véletlen a fűnyíróval elgázolt egy macskát. Így hát ezek után senki nem akart igazán füvet nyírni náluk, Harold pedig miután egy mormotát látott meg a hatalmas füvében, felhívta a fűnyírótársaságot, hogy valakit küldjenek majd ki a holnapi nap folyamán. Ez meg is történik, ám nem sejti, hogy milyen lesz az új fűnyíróember. Állandóan fű szaga van és a szájából is fűszag terjeng, nem is csoda, mert a fűnyíróember maga eszi meg a füvet és minden mást is, amit a fűben talál.

Egy másik külföldi borító


A következő kisnovella is tetszene sok mindenkinek, mert a leszokásról szól, hogy pontosítsak a cigiről való leszokásról. A Leszoktató RT. szíves örömest segíteni bárkinek leszokni a dohányzásról és mindezt ingyen tenné meg. Morrison az egyik ismerősétől kapja a Leszoktató RT. névkártyáját, napokig gondolkozik rajta, hogy menjen-e el, biztos csak átverés az egész, de végül megteszi és felkeresi őket. Ám a társaság nem éppen olyan, ahogy az Morrison elképzelte. Igazából megzsarolják és közlik vele, hogy a nap 24 órájában figyelni fogják őt és ha megszegi a szabályt, mi szerint nem gyújthat rá, akkor el fogják rabolni a feleségét, ha pedig megint megszegi, akkor a fiát is. Harmadik botlásnál pedig eltörik a fia karjait. Morrison így megpróbál minél jobban uralkodni magán a családja érdekében, de egyszer viszont megszegi és a feleségét elrabolják és megkínozzák. Ennek ellenére a történet végére a Leszoktató RT. eléri célját, mert Morrison nem gyújt rá többet.

A Tudom mire van szükséged egy kicsit romantikusabb történet is lehetne, de nem éppen az. Egy fiatal, egyetemista lányról szól, akinek a barátja meghal egy balesetben, de szinte azonnal fel is tűnik egy másik lovag, aki tökéletesnek tűnhet, de a lány barátnője nyomozni kezd a fiú után és ki is derül, hogy nem éppen tökéletes. A fiú pl. nagyon okosnak állítja be magát, hogy tudjon a lánynak segíteni a vizsgákra, de közel nem olyan okos, még azt is elfelejti, hogy milyen zoknit vett fel. És valahogy mindent tudott a lány barátjának haláláról, így hát a tökéletes már korántsem az.

A kukorica gyermekei a következő NAGY kedvencem, de nem fogok róla sok mindent mondani, mert akik King rajongók, biztosan ismerik. Több részes film is van belőle, úgyhogy biztosan hallott már róla mindenki. Egy kisváros, ahol csak gyerekek vannak, mert a felnőtteket mind megölték és 17 éves korukban ők is áldozatul adják magukat a kukoricának. Az ötlet szerintem nagyon jó, nem csoda, hogy több filmet is készítettek belőle, amikhez már volt szerencsém és egész jól sikerültek, de a novella azért még mindig jobb. 🙂

Kedvencem a filmből, Isaac

Az utolsó létrafok-ban egy férfi kap egy levelet a húgától, és közben elmeséli, hogy mi történt velük még kisebbek voltak. Állandóan a pajtában játszották, hogy felmásztak a magas létrára, onnan pedig a csőr tetejére, a földön pedig egy hatalmas szénakazal várta őket. Persze tilos volt oda felmászniuk, de mégis megtették, mert gyerekek voltak és amit nem szabad és tilos, tuti, hogy azt fogják csinálni. A létre ugyan nagyon rossz volt és állandóan recsegett, de azért ők felmásztak rajta és leugrottak a szénára. Egyik alkalommal viszont a létre eltört, a férfi kishúga pedig ott marad lógva a föld felett, mert mélg nem érkezett meg teljesen a széna felé…

Lassan elérkezünk az utolsó novellához, de még előtte van az Aki a virágot szereti, na ez aztán tényleg romantikus történetnek tűnhet az elején, de ez sem az. Nem fogom leírni, hogy mi a téma, mert kb. 4 oldalas mindössze vagy még annyi sem, szóval aki lusta sokat olvasni, legalább ezt olvass el. 🙂
Még egyet útravalónak-ban egy kisvárosban játszódik, ahol éppen hóviharban és egy félig megfagyott férfi tántorog be a bárba, a vendégek tele öntik itallal, így hamar magához tér és elmondja, hogy a feleségét és a gyermekét kereste, mert ők kint maradtak a viharban. A társaságnak nem sok kedve van kimenni a viharba a fickóval, mert rossz történetek keringenek azokról, akik kimentek ilyen ítéletidőben. A végén ki is derül, hogy miért, mert hát a környéken vámpírok tanyáznak, legalábbis ezt állítják. Ebben a történetben még utalás is van az első kisnovellára a Jerusalem’s lot-ra.

A 312-es szoba az utolsó novella, ez eléggé szomorú, nem inkább félelmetes. Ebben ismét egy fiú a főszereplő, akinek az édesanyja már régóta kórházban fekszik, mert súlyos beteg és nem igazán lehet rajta segíteni. A fiú megtenne mindent, hogy az anyja jobban érezze magát, így pont ezért hosszú ideig azon gondolkozik, hogy vajon jót tenne-e neki azzal, ha gyógyszert ad neki? Ezt az orvosok azonban szigorúan megtiltották, még egy egyszerű fájdalomcsillapítót sem vehetne be. Ám a fiú nem bírja tovább nézni anyja szenvedését és legalább egy marék gyógyszert odaad neki.


Hát ennyi lett volna a novellák kisebb-nagyobb elemzése. Nekem nagyon tetszett ez a kötet, érdemes lenne minden King rajongónak elolvasnia.

Pontozás
Történet: 5/5
Karakterek: 5/5
Borító: 2/5

Kedvenc karakter: Kukorica gyermekeiből minden gyerek, talán. De a Néha visszatérnek főszereplője is tetszett.

Amit szerettem benne: Minden tetszett, mindegyik nagyon jó volt.

Amit nem szerettem benne: A borító, na az lehetett volna jobb, annyira szerintem nem illik hozzá.

Adatok

Kiadó: Európa

Sorozat: King sorozat


 Megjelenés: 2005

Oldalszám: 464

Eredeti cím: Stephen King – Night Shift


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük