Sorozatok

Stephen King – Csontkollekció

“Békésen pihen tóparti nyaralójában családjával, amikor fergeteges vihar kerekedik, kitombolja magát, majd elvonul. És akkor leszáll a köd. Egyre közeledik, és furcsa csápok, nyúlványok, tapadókorongok kúsznak elő belőle, és amit megragadnak…
A klubban kártyázik, de hiányzik egy játékos. Sebaj, az ott ülő jól nevelt idegen felajánlja, hogy beszáll. Csakhogy nem hajlandó kezet fogni bemutatkozáskor. Ez a gesztus ugyanis végzetes következményekkel járhat.
Megrendeli a tejet, narancslevet, hisz milyen jó is az, ha házhoz szállítják! Hajnalban jön a tejesember, és lerakja az ajtó elé az árut… ja, hogy esetleg földúsította az üvegek tartalmát? Talán mégis jobb, ha elugrunk a boltba!
A kimeríthetetlen fantáziájú Stephen King vérfagyasztó történeteinek újabb kötete garantálja, Kedves Olvasó, napi borzongásadagját. Nyugodt álomról azonban szó se essék!”

Hogy találtam rá?

Kingre nem nehéz rátalálni, valamint Molyon a “Minden napra egy King” nevű kihíváson is részt vettem vele.

Kinek ajánlom?

Azoknak, akik szeretik Kinget vagy a novellásköteteket és szeretnének néhány órára kikapcsolódni egy-egy szuper történettel a kezükben.

Bevezető:

Egy novelláskötet, ami huszonegy kisebb-nagyobb történetet foglal magába. Az első történetből még egy filmet is készítettek (A Köd), ugyanezzel a címmel. Valamint található még a könyvben olyan történet is, ami a Rémálmok és Lidércek című filmben lett tálalva.

Értékelés:

A magyar borító jobb, az angolon csak egy kis majom van cintányérral. Ez a kéz a magyarra se valami jó, még mindig jobb.

Angol borító

Ez a novelláskötet hasonlóan jó volt, mint az Éjszakai műszak. Itt is minden egyes sor magával ragadó volt. Legelőször A Köd című novellával kezdünk, ami kb. 200 oldalas, de irtó jó. Valószínűleg ezért lett belőle egy jó két órás film is (a kötet után megnéztem és van olyan jó, mint a novella). A történet elején egy családi háznál vagyunk, ahol van kisgyerek, tó, meg minden ami egy szép élethez kell. A szülők boldogok együtt, a gyerekük okos, de hamarosan megtörik ez a kis idill, mert vihar közeleg, majd meg is érkezik igen hamar. A háznál egy hatalmas fa dönti ki a csónakházukat. A főszereplő, David és a fia, valamint a szomszédjuk autóval elmennek a bevásárlóközpontba, hogy beszerezzenek néhány fontos kelléket. Azonban a vihar egymaga nem volt elég, egy sűrű köd is közeledik a városka felé. A főszereplő és fia pedig ott ragadnak a bevásárlóközpontban, mert egy illető beszaladt a boltba, hogy a ködben van valami és, hogy senki se menjen ki az ajtón. Néhányan azonban megpróbálják, de soha nem térnek vissza a boltba. Napokig ott marad mindenki, mert félnek kimenni, főleg azután, hogy a generátornál egy fiatal fiút megölt valamilyen fura, polipszerű karokkal rendelkező lény. Azonban hősünknek nem csak a ködben megbújó, félelmetes szörnyekkel kell megküzdenie, hanem azokkal is, akikkel napok óta be van zárva. Az alapötlet szerintem hihetetlenül jó és a kivitelizés sem kutya, de ezt tudjuk King bácsiról.

A Tigris a következő kismű, ez mindössze hat oldalas, úgyhogy sok mindent nem lehet elmondani róla. Arról szól, hogy egy kisfiú az iskola WC-jében egy tigrist lát meg.
A majom ismét egy hosszabb novella. Itt egy játékmajom keseríti meg egy férfi gyerekkorát, ezután pedig már felnőttként is megtalálja. A játékmajomnak cintányérok vannak a kezében és ha ezeket elkezdi összecsapni, mindig valami rossz dolog történik. A férfi megpróbált megszabadulni a majomtól, de nem sok ideig tartott, mert a majom kiutat talált.

A következő novella szerintem minden diáknak tetszene, én legalábbis sokszor elgondolkoztam az iskolában ilyesmivel, mint amit leír a novellában King bácsi. Káin ébredése a címe. Egy fiú egyetemei kollégiumba jár, aztán egy nap lövöldözésbe kezd, lényegében ennyi az egész. Úgy emlékszem, hogy olyan 6 vagy 8 oldalas lehet, úgyhogy ez sem egy hosszú adag, tessék elolvasni!
Mrs. Todd rövid útjai is igazán nagyon megérintett. Ebben egy szép, fiatal nőről van szó, aki ha autóval megy mindig megpróbál a lehető legrövidebb úton eljutni a célja felé. Ha már talált egy rövid utat, akkor megpróbál még ennél is rövidebbet találni. És néha ezek az utak, nagyon furák…Ez is az egyik kedvencem a novelláskötetből.

A Jaunt egy kicsit elvontabb (ha lehet ilyet mondani Kingnél), mert a lényeg az, hogy az emberek a földről a Marsra költöznek át, mert nincs elég vizük és benzinhiány is van, mellékesen. Ezt viszont csak úgy lehet megtenni, ha valaki jauntól, ami lényegében teleportálás. A jaunt feltalálása is benne van részletesen a regényben, ahogy egy tudós egerekkel kísérletezik, de valamiért, amikor az egeret fejjel előrefelé teszi be a jauntba, akkor az meghal. Később rájön, hogy az a probléma, hogy jauntolni csak úgy lehet, ha valaki alszik, mert különben olyan dolgokat lát, amitől megzakkan. A főszereplő és a családja pedig éppen a jauntolásra készül és közben a gyerekeinek mesélni a történetet a Marsról, a jauntolásról. Azonban arra senki sem számít, hogy amikor a kisfiút altatnák el gázzal, akkor visszatartotta a lélegzetét, így nem is aludt még jauntolt…

“A köd”-ből egy kép

A Talpalávalóban egy zenekarral vagyunk, akik nem nagyon híresek, de mégis ismertek. Meghívják őket egy esküvőre, ahol játszaniuk kell és a felkérő majdhogynem megfenyegeti őket, hogy ne merjenek nevetni a menyasszonyon, amiért az eléggé kövérke.

Elérkeztünk a vershez, ami a novelláskötetben található. Paranoid címmel, ezt nem is szeretném jellemezni, vagy leírni a lényegét. Szerintem felesleges, egy verset bárki bármikor el tud olvasni, sok beszélnivaló nincs róla.

És íme itt a második kedvenc novellám A tutaj. Ebben a történetben négy fiatal beszökik egy kis tóhoz a semmi közepére, ráadásul már nincs is igazán meleg az úszáshoz. Féltékenykedés, szerelem, minden játszik közben, de a történet legjobbja az, hogy a tóban van valami fura, olajfolthoz hasonlító dolog. Ám ez a valami úszni is tud, úgyhogy hamar rájönnek, hogy nem olajfolt. A fiatalok egy dokkra másznak fel a hideg víz elől, közben a folt egyre közelebb merészkedik közéjük. Az egyik lány közelebb megy hozzá, hogy megnézze mi az és színesnek, szivárványszínűnek látja a foltot és megpróbálja megérinteni. Ám ekkor beleesik a vízbe, a folt pedig elevenen megeszi, csakúgy, mint később a másik három fiatalt is és közben egyre nagyobb lesz…

Az istenek szövegszerkesztője is az egyik kedvencem. Itt egy férfi unokaöccsétől kap születésnapjára egy szövegszerkesztőt. A gyerek azonban kis okoska volt -mert sajnos meghalt-, és mindig szeretett dolgokat építeni, javítgatni, készíteni. A férfi hamar ki is próbálja a szövegszerkesztőt és azt tapasztalja, hogy amit beír a gépbe, az meg is történik. Végül már a saját családját is megmásítja, annyira belejön a gépelésbe. Szerintem ez is igazán érdekes volt és végig arra gondoltam, hogy milyen jó lenne ha egyszer én is kapnék egy ilyen szövegszerkesztőt valakitől, nagyon sok dolgot megváltoztatnék az életembe. Na igen, szerintem King is ebből indult ki.

A férfi, aki nem fogott kezet sem valami hosszú novella, de ez sem unalmas. Itt a cím adja magát, egy férfiről szól, aki megpróbált minél kevesebbszer érintkezni bárkivel is, mert akihez hozzáér az meghal.

Világnagy strand, különkiadás

A Világnagy strand-ban néhány egy űrhajú zuhan le egy bolygóra, ahol csak homok van, ergo sivatag. Ám az egyikőjük teljesen másnak látja a sivatagot, mint ami és teljesen begolyózik tőle. Mikor a megmentőcsoport megérkezik, el sem akar menni a helyszínről, rabja lett a sivatagnak.
Most is egy nagy kedvenc következik A Kaszás képe, ebben egy tükör van, amiről azt gondolják, hogy a Kaszásé és aki meglátja magát a tükörben, az hamarosan a kaszást is megpillanthatja és az lesz az utolsó dolog, amit lát. Nagyon rövid kis történet, de nekem tetszett.

A Nona szintén nagyon fantasztikus novella, szerintem a címből is látható, hogy egy lányról szól. De igazából a főszereplőnk egy fiú, aki találkozik Nonával, aki egy nagyon csinos, szép lány. A fiú azonnal beleszeret, ahogy megpillantja és teljesen rabja lesz a lánynak, képes bármit megtenni érte, akár még ölni is. De a végén kiderül, hogy nem igazán érte ez meg. Ez talán a második leghosszabb novella, de kb. nekem a második helyen is áll. 🙂

Ismét egy kis verses részhez érkeztünk, Owennek címmel, ezért ehhez sem fogok írni semmit, csak megemlítem, hogy benne van.

Ééééés a harmadik nagy kedvencem a Túlélő típus, elég sok minden kiderül szerintem a címből, én legalábbis sejtettem, hogy miről fog szólni és irtóra örültem neki, hogy igazam lett, mert imádom az ilyen témájú sztorikat. A lényeg: egy férfi egy kis szigetszerű (igen, csak szerű, mert igazából nem sziget, csak sziklák vannak és semmi más) helyre jut hajótörés miatt. Csak egy kis napló van nála, amibe fogja írni a történéseit. Így olvassuk végig a történet, mintha egy naplót olvasnának (ez a módszer meglehetősen tetszik minden könyvben, szeretem a naplószerű regényeket/novellákat). Minden nap ír valamennyit a naplójába, megírja, hogy szinte sosincs mit ennie, állandóan sirályokat próbál eltalálni kővel, hogy azok elpusztuljanak és megegye őket. Egyszer-kétszer sikerül is ám nem mindig száll le a “szigetre” sirály. Később már nem lesz mit ennie a férfinek, itt jön szóba, hogy ő igazából egy sebész és az is, hogy véletlen megcsúszik a köveken, beragad a lába és nyílt törést szenved. Így hát levágja a lábát és, mint sebész ellátja magát, nehogy elvérezzen. Ám az éhség nagy úr, úgyhogy meg is eszi a levágott lábat, később pedig amikor már nem bír magával, mert napok óta nem evett semmit, levágja a másik lábát is. Aztán mindig darabokat belőle, amíg már csak a törzse lesz meg. Ekkora következnek a kezei és itt ér véget a történet, mivel nincs mivel írnia. Akármilyen morbid is, nagyon-nagyon tetszett, mert hát én az ilyeneket csípem. 🙂 Nagy ölelés Kingnek!

Otto bácsi kocsija nyilván egy kocsiról szól. Otto bácsi egy kis elszigetelt helyen él, nem messze a falutól, ahol a családja él. Az unokája minden nap visz neki ételt, Otto bácsi pedig arról panaszkodik, hogy a házával szemben levő autó mindig egyre közelebb megy a házához. Érzi, hogy hamarosan el is fog érni oda. Az unokája ekkora még nem érti, hogy miről beszél az öreg, de később, amikor egyik nap holtan találja az öreget az ágyában, megérti a történteket és azt, hogy az öreg miért mondta, amit mondott. Az unokának pedig saját tapasztalatai is vannak az autóval kapcsolatban.

A tejesember két részre osztott, szintén rövidke novella. Kis autós történet, de ez annyira nem volt érdekesem a számomra, de azért el lehetett olvasni.

Egy másik angol borító

A Nagyi viszont sokkal jobban bejött. Itt egy kisfiú marad egyedül a nagyanyjával, aki súlyos beteg és egész nap csak fekszik, általában a fiú anyukája visz fel neki ételt és mindent mást is ő csinál meg, de most el kellett mennie otthonról. Így meghagyta a fiúnak, hogy maradjon otthon vele. Ám a nagyi közel nem olyan jó fej, mint általában az öregek. A fiú egyenesen irtózik tőle és attól, hogy megölelje. A történet végén pedig oka is lesz félni az öregtől, ugyanis úgy tűnik, hogy a nagyi meghalt, de mégis fura dolgok történnek.

A rugalmas golyó balladája, inkább elgondolkoztató, mint érdekes. Itt egy író, szerkesztő és ügynök beszélgetése folyik. Egy férfiről beszélgetnek, aki elég furcsa dolgokat művelt, de mégis imádják a művét. A szerkesztő és az író levelezett is még a regény készült. Csak ennyit fűzök még hozzá: furnit és furnusz. Aki elolvassa az érteni fogja.

A szoros a befejező novella a kötetben. Egy idős hölgyről szól, aki soha nem hagyta el még a helyet, ahol élt, pedig az egy igazán kis eldugott hely, mert egy szoros veszi körbe. A családja már rég nem lakik ott vele, hanem messzebb élnek a városban, de mindig visznek az öreg hölgynek valamit a városból, ha éppen szüksége lenne valami. Ám egyik alkalommal a hölgy nekivág a szorosnak…
Összességében imádni való a novelláskötet, nincs panaszom semmire sem, King megint kitett magáért.

Pontozás


Történet: 6/5

Karakterek: 5/5

Borító: 4/5

Kedvenc karakter: Hm…Nona, azt hiszem.

Amit szerettem benne:: A novellák sorrendje, hogy egy rövid egy hosszú megoldásban volt tálalva.

Amit nem szerettem benne:: A tejesember annyira nem jött át, de a többi nagyon jó volt.
Adatok

Kiadó: Európa

Sorozat: King sorozat

 Megjelenés: 2002

Oldalszám: 708

Eredeti cím: Stephen King – Skeleton crew

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük