2021,  Stephen King,  Európa,  Thriller,  4 pontos,  Pszicho-thriller,  Filmadaptáció,  Regény

Stephen King – Carrie

MŰFAJ: Thriller

SOROZAT RÉSZE: –

 
FÜLSZÖVEG:
 
“A chamberlaini gimnáziumban közeleg az érettségi. A tizenhat éves, esetlen Carrie White-ot nemcsak bigottan vallásos anyja terrorizálja, hanem diáktársai – főként a lányok – gúnyolódásának is állandó céltáblája. Egy különösen megalázó esemény után a főkolomposokat megbüntetik, Carrie-ben pedig nőttön-nő az indulat, elégtételt akar venni az őt ért sérelmekért. Egyre inkább tudatosul benne, hogy félelmetes telekinetikus képessége micsoda hatalom…

Stephen King sorrendben negyedik regénye ez, mégis elsőként jelent meg, és zajos sikert aratott: egy év alatt több mint egymillió példányt adtak el belőle. Írója akkoriban még középiskolai tanárként dolgozott, alig jött ki a fizetéséből, és ehhez a történethez nem fűzött komolyabb reményeket – kezdetben novellának szánta, de nem volt vele elégedett. Végül ki is dobta, az anekdota szerint felesége bányászta elő a szemetesből, és ő győzte meg a pályakezdő írót, hogy érdemes kidolgoznia az ötletet. Egy visszaemlékezésben afféle fordított Hamupipőke-történetnek nevezte a Carrie-t, amely később keletkezett, mint a – vele párhuzamba állítható – Rosemary gyermeke című film, de korábban, mint az Ördögűző.
 
A regényből eredetileg Brian De Pálma rendezett filmet 1976-ban. A vadonatúj, 2013-as filmváltozat rendezője Kimberly Peirce, a két főszerepet Julianne Moore és Chloe Grace Moretz alakítja.”
Értékelés

Korábban már volt szerencsém a regényhez, de most eldöntöttem, hogy elolvasom King könyveit sorban, megjelenés szerint.

Bevezetés:

Régebben nem tartozott a kedvenc könyveim közé, de az alaptörténetet szerettem, viszont van sokkal jobb regénye is az írónak.

 

– Egyáltalán, alig akad valaki, akit foglalkoztat, hogy amit tesz, fájdalmas másoknak! Az emberek nem lesznek jobbak, legfeljebb okosabbak. Ha pedig okosabbak, ugyanúgy kihúzkodják a légy szárnyát, csak ravaszabb indokot találnak hozzá.

Amit szerettem benne:

Carrie nélkül nem lenne King (minden tiszteletem Tabitha!), így mindig különösen kedves lesz számomra ez a történet. Nagyon örültem, hogy új kiadásban kijött tavaly, mert még hiányzott a gyűjteményemből. A borító szép, illik a történethez és a zsánerhez.

Kevés az olyan ember, aki ne hallott volna erről a cselekményről, ha nem is könyvben, de adaptációban sokan találkozhattunk vele. Meglehetősen kedvelem a boszorkányos, természetfeletti könyveket/filmeket, mindig van egyfajta varázs ezekben, ami egyenesen kivételessé és rendkívülivé teszi az adott történetet. 

King nem csupán az iskolai bántalmazás/bullying témát dolgozza fel, hanem a családon belüli erőszak és a vallás témaköre is megjelenik. Carrie anyja borzasztó személyiség, radikálisan vallásos, megszállott és valószínűleg beteg is. Képes saját lányát órákra bezárva tartani és állandó imádkozásra kényszeríteni, őrülete tettlegességig is elfajul, ha a lány próbál ellenállni. 

Carrie képessége az egyetlen, ami ezt az erőszakos anyát valamennyire háttérbe tudja nyomni. Iszonytató, hogy Carrie csupán élni szeretné az életét, de sem otthon, sem az iskolában nem talál megnyugvásra. Mégis bízva bízik abban, hogy lehet jobb az élete, változásra vágyik. 

Carrie egy nagyon erős fiatal lány, aki anyja elnyomása ellenére is képes kiállni magáért. Egy pillanatig sem lepődtem meg, hogy ebben a történetben eljuthat arra a pontra, amikor már elég, nem bírja tovább. 

A könyvben több tipikus elem is megjelenik, ami segít elmélyülni az olvasás során. Pontosan azok, amiket saját magára is rá tud húzni az ember, és élete során mindenki találkozott ilyesmivel: iskolai szekálás/kirekesztés, iskolai bál, megfelelni akarás, a test változása, szerelem, szex. Nem egy horrorra kell számítani, a Carrie a valóságot mutatja be, ilyeneket az emberek: kegyetlenek, önzőek. Nem törődnek másokkal és képesek átgázolni bármilyen bűntudat nélkül bárkin. A Carrie ezt mutatja be.

Nehéz a szereplőkkel azonosulni, mert mindenki személyisége más és más, senki nem fehér vagy fekete. King mind hangulatilag, mind érzelmileg jól hozza a fiatal lányt. Szerettem, hogy nem csak egy, hanem több szemszögből is láthattuk az eseményeket. Sue az a személy, aki képes észrevenni a hibáit és igyekszik javítani azokat, számomra ő egy könnyen kedvelhető karakter lett, aki felismerte, hogy tévedett. 

A feszültséget remekül vezeti végig a könyvön, és a lezárás is teljes. Azt hiszem, hogy Carrie érzéseit mindenki át tudja érezni, és a végén minden cselekedete ellenére is egy hangsúlyosan szeretetreméltó karakter marad.

Csakhogy a sajnálat tüneti kezelés. Az ember sajnálja, hogy mellélötyköli a kávét, vagy elrontja a játékot azzal, hogy sorozatban egyetlen bábut sem talál el bowlingozáskor. Az igazi bánat azonban ritka, mint az igazi szerelem.

 

Ami kevésbé tetszett:

Néhol feleslegesnek éreztem a cikkeket; illetve egy-két helyen sok volt a hosszú mondat egymás után, a rengeteg zárójeles megnyilvánulás. Jobban hangsúlyoztam volna a Carrie és anyja közötti szálát, még inkább nyomasztóvá téve azt. 

 

Összegzés:
 

Megértem, hogy miért utasították vissza annyian a regényt, viszont mégis erős kezdés. Kevés hibával ugyan, de kiemelkedő történet. Régebben biztosan nagy áttörést okozott, ma már inkább átlagos könyv lenne.

Könyv említések: –

BORÍTÓ: Igazán szép munka, figyelemfelkeltő, vonzza a tekinteteket. Eléggé horrorisztikus, de még sem túlzó.

TÖRTÉNET: Folyamatosan adagolja a feszültséget King, szerettem, hogy ennyi témát feldolgozott benne.

KARAKTEREK: Carrie erős személyiség, az anyja eléggé taszító és beteges. Nehéz azonosulni a szereplőkkel, mert mindenki más, de remekül meg vannak írva. 

BORÍTÓ: 5/5

TÖRTÉNET:  4/5

KARAKTEREK: 4/5

KIADÓ: Európa

MEGJELENÉS: 2021

OLDALSZÁM: 288

Kedvenc karakter: Carrie

Amit szerettem benne: Borító, alaptörténet

Amit nem szerettem benne: Hosszú mondatok, sok zárójeles rész

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük