Agave,  2021,  Simone St. James,  Thriller,  Krimi,  4,5 pontos,  Regény

Simone St. James – Alkony ​Motel

MŰFAJ: Thriller

SOROZAT RÉSZE: –

 
FÜLSZÖVEG:
 

“New York állam északi része, 1982: Viv Delaney New Yorkba készül, és hogy megkeresse a pénzt az útra, elvállal egy éjszakai recepciós állást a Fell kisvárosában található Alkony Motelben. A hely azonban nagyon furcsa hangulatot áraszt magából, ráadásul hamarosan kísérteties és ijesztő dolgok történnek.

New York állam északi része, 2017: Carly Kirk sosem volt képes elfelejteni a nagynénje, Viv történetét, akinek titokzatos módon nyoma veszett az Alkony Motelben, még mielőtt ő megszületett volna. Úgy dönt, hogy Fellbe költözik és felkeresi a motelt. Megérkezve gyorsan rájön, hogy nem sok változott 1982 óta… és nemsokára őt is hatalmába keríti a rejtély, ami egykor Viv végzete lett.”

Értékelés

Iszonyat vártam már ezt a könyvet! Imádom a kísértettörténeteket, így hamar felkerült a listámra.

Bevezetés:

Nem olvastam még semmit az írónőtől, egy szellemekkel teli thrillerre számítottam, horror elemekkel vegyítve. Tökéletes választásnak tűnt erre az esős időszakra. 

A szél csapdosta a nyakamat, és a motel cégére különös, zümmögő hangot hallatott a fejem fölött. Arrébb léptem, és a parkoló felé indultam, miközben a szemem a motelt pásztázta. 

Amit szerettem benne:

A borítónak kellemes a színe, tetszik ez a piros-lilás színárnyalat, szerintem nagyon passzol ehhez a zsánerhez. Sokkal jobban tudom értékelni, mint az angol verzióját. 

A történet két szálon fut végig, Viv és Carly hasonló személyiségek, mindkét eseményszál érdekfeszítő, hamar bele is ugrunk az történésekbe. A két lány elszántsága és határozott jelleme remekül végigkísér minket a könyv egészén. Erős karakterek, akiket semmi nem tántoríthat el a céljuktól és nem hagyják, hogy elbizonytalanítsák őket az elméletükkel kapcsolatban. 

Szerettem, hogy a két szál ilyen szépen volt összevezetve, volt egy szuper íve az egész regénynek, és a jelenetek is kitűnően váltották egymást. Hozzám Viv állt közelebb,  az ő szála egy picit jobban lekötött. Az első 50-60 oldalon egy kicsit lassan tudtam haladni, kell idő még belerázódik az ember a történetbe, de utána gyakorlatilag pár nap alatt végigolvastam az egészet, annyira vitt magával a sztori. 

Az író stílusa könnyed, látszik, hogy sokat foglalkozott a kézirattal és jó helyről merít ihletet (több helyen is említi King könyveit). Így akik figyelemmel kísérik King munkásságát, azok nyugodtan adjanak egy esélyt ennek a regénynek is. 

A nyomozás része teljesen jól van felépítve, szépen nyomon követhetőek a szálak, nem tud elveszni az olvasó bennük. A gyilkos személye kitalálható és viszonylag hamar rá is jövünk, hogy ki lehet ő. Ettől függetlenül további plusz izgalmat csempészett az írónő az eseményekbe, így egy percig sem unatkozhatunk. 

A thriller és horror elemekkel is ügyesen bánik az írónő. Az információkat kifejezetten jól adagolja, nem borít a nyakunkba egyszerre sok dolgot, minden perce élvezhető. 

A mellékszereplők is szerethetők, kiemelném külön Almát, aki az éjszaki járőr. Kedveltem, hogy az író olyan dolgokat is megemlít, mint a nők helyzete a társadalomban. Almának ugyanis be kellett bizonyítania, hogy méltó arra, hogy rendőr legyen és ezen a pályán a helye! Továbbá itt volt még nekünk Nick, (valamint Jamie) akik kétséges múlttal rendelkeznek, mégis remek szereplői lettek a regénynek és volt jelentősége annak, hogy ők megjelentek. Ebben a történetben senki nem volt felesleges, mindenkinek megvolt a maga szerepe.

Jenny előrehajolt, és láttam az arcán a kimerültséget; a mások ellátásával töltött harmincöt év mély nyomokat hagyott rajta. 

 

Ami kevésbé tetszett:

Negatívumnak annyit tudok felhozni, hogy az első 50-60 oldal egy picit unalmasabb volt nekem, de amint belerázódtam a sztoriba igazán élvezni kezdtem. Illetve örültem volna neki, hogyha több szellemes jelenetről olvashatunk.

 

Összegzés:
 

Habár teljesen másra számítottam (inkább szellemes könyvre vágytam), egyáltalán nem bánom, hogy elolvastam, mert ez a könyv egy remek thriller! Ajánlom mindenkinek, aki kíváncsi rá!

Könyv említések: Stephen King – Ragyogás; Dymphna Cusack – Fekete villám; Stephen King – Tűzgyújtó; Elizabeth George Speare – The Witch of Blackbird Pond; J.K. Rowling – Harry Potter és a halál ereklyéi; Stephen King – Kedvencek temetője/Állattemető; Stephen King – Christine; Stephen King – Carrie

BORÍTÓ: Nagyon szép munka, gyönyörűek a színei és tökéletesen passzol a zsánerhez.

TÖRTÉNET: Izgalmas, gyorsan olvasható. Habár nem szerepelnek benne sokat a szellemek, a nyomozós szála igazán fenntartja az érdeklődést! 

KARAKTEREK: Mindenkinek megvan a szerepe a regényben, senki sem felesleges. Kidolgozottak és érdekesek.

BORÍTÓ: 5/5

TÖRTÉNET:  4/5

KARAKTEREK: 5/5

KIADÓ: Agave

MEGJELENÉS: 2021

OLDALSZÁM: 374

Kedvenc karakter: Viv, Nick

Amit szerettem benne: Történet, nyomozás

Amit nem szerettem benne: Kevés szellem jelenet volt

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük