Fumax,  Dark Fantasy,  Seanan McGuire,  Csellengő gyerekek,  Fantasy,  Horror,  2018,  5 pontos,  Kisregény

Seanan McGuire – Minden ​szív kaput nyit [Csellengő gyerekek I.]

MŰFAJ: Fantasy, dark fantasy

SOROZAT RÉSZE: Csellengő gyerekek I.

 
FÜLSZÖVEG:
 

“Eleanor West otthona csellengő gyerekek számára.

Házalók, látogatók, vizsgálók kíméljenek!

A gyerekek hajlamosak eltünedezni, ha adja magát a lehetőség. Átlépnek a szekrény hátulján, becsusszannak egy tükörbe, beesnek a nyúl üregébe, vagy egy vén kútba, hogy aztán egy merőben más helyen bukkanjanak elő.

De a mágikus vidékek már semmi hasznát nem látják azoknak a gyerekeknek, akikből kifacsarták a csodát.

Nancy is utazott egyszer, aztán visszaküldték. Viszont mindaz, amit átélt a túloldalon… az ilyesmi megváltoztatja az embert. A West kisasszony gondjaira bízott gyerekek nagyon is meg tudják érteni. Ugyanis mindnyájan keresik a visszautat saját fantasztikus világukba.

Nancy érkezése azonban komoly változást hoz az Otthonba. Valamiféle sötétség ólálkodik a sarkok mögött, és amikor elszabadul a pokol, Nancy és újdonsült iskolatársai lesznek azok, akiknek a rejtély végére kell járnia.

Kerül, amibe kerül.”

Értékelés

Rengeteg Booktubernél láttam anno ezt a könyvet, hamar felkeltette az érdeklődésemet, mert a fülszöveg alapján teljesen nekem való.

Bevezetés:

Már egyszer volt szerencsém hozzá, de szerettem volna folytatni a többi résszel, ezért újraolvastam. Második alkalommal is ugyanolyan hatása lett rám. 

 

Nem vagy senki szivárványa.

Nem vagy senki hercegnője.

Nem vagy senki ajtaja, csak a magadé, és az egyetlen, aki megmondhatja neked, mi lesz a történeted vége, te magad vagy.

Amit szerettem benne:

Lévén, hogy kisregény nem egy túl nagy könyv. A borítója első pillanatban megvett magának, ígéretesnek tűnt, viszont mindig azt hittem, hogy valami romantikus könyv lesz…Ennél nagyobbat nem is tévedhettem volna.

A történet három nagyobb részre van választva, tetszett ez az elosztás, és a fejezetek is rövidek, emiatt gyorsan, könnyedén olvasható. Az író stílusa kifinomult, részletes. 

Nancy rögtön szimpatikussá vált, nagyon tudtam vele azonosulni. Szerethető is, és a világ, ahol járt rettentően érdekesnek tűnik, remélem, hogy a többi részben többet megtudhatunk róla. Eleanor egy picit olyan volt nekem, mint egy női Dumbledore. 

Különleges, morbid világfelépítése és remek hangulata azonnal magával ragadja az olvasót. Érdekessége, hogy amilyen vékony, annyi erő is van benne. Több komoly témát is említ a könyv, és roppantul tetszett, hogy minden karakter más és más, még a nemi identitásuk is szóba jön, ám nem arcba nyomósan, nem zavaró módon. Számomra Christopher volt a legérdekesebb szereplő, de mellette Sumit is kedveltem.

Nehéz lehet ilyen rövid könyvben ennyire szerethető és érdekes történetet írni, de az írónak ez könnyedén megy. Szerettem, hogy nem arról szól, hogy hogyan kerül a főhős egy másik világba, hanem pont fordítva. Hogyan tudja feldolgozni a főszereplő, hogy egy izgalmas, felejthetetlen élményben volt része évekig? Hogy sikerül túltennie magát, hogy visszakerült a saját világába? 

Úgy gondolom, hogy ezekkel a gyerekekkel bárki tud azonosulni, hiszen ki ne szeretne egy fantasztikus világban leélni néhány évet? Viszont a visszatérés…nos igen, az fájdalmas tud lenni, és a könyv ezt dolgozza fel. Egyszerre horror, krimi, fantasy….érzelmes és kifejező. 

Ez egy nagyon jó portál fantasy, amit mindenkinek el kell olvasnia!

 

A szeretetük meg akarta javítani őt, és nem volt hajlandó tudomásul venni, hogy egyáltalán nem romlott el..

 

Ami kevésbé tetszett:

Ennek a könyvnek is azt tudom hátránynak írni, hogy TÚL RÖVID. Az olvasó sokkal többet akar egy ilyen jó történetből… Kínzás, hogy mindig ezek a vékony könyvek….

 

Összegzés:
 

Iszonyatosan lekötött, az alapötletet imádtam. Nem volt borzongató, mégis aggódtam a szereplők miatt. Gyorsan hozzá lehet szokni a stílushoz, és ha valaki szereti a hasonló témákat, akkor azonnal végig is fogja olvasni. Én egy percig nem unatkoztam. A vége pedig kimondottan tökéletes.

Könyv említések: –

BORÍTÓ: Szép, kellemes ránézni, viszont nekem inkább romantikusnak tűnik, mintsem fantasynak. 

TÖRTÉNET: IMÁDTAM! Egyedi, jó a hangulata és hamar megszeretjük.

KARAKTEREK: Mindegyik karakter másban erős, de összetartóak a főszereplőink és nagyon hamar megkedveljük őket.

BORÍTÓ: 5/5

TÖRTÉNET:  5/5

KARAKTEREK: 5/5

KIADÓ: Fumax

MEGJELENÉS: 2018

OLDALSZÁM: 160

Kedvenc karakter: Christopher 

Amit szerettem benne: Borító, alaptörténet, karakterek

Amit nem szerettem benne: –

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük