Fantasy,  2 pontos,  Tüskék és rózsák udvara,  2019,  Könyvmolyképző,  Sarah J. Maas

Sarah J. Maas – A ​Court of Wings and Ruin – Szárnyak és pusztulás udvara [Tüskék és rózsák udvara III.]

MŰFAJ: Fantasy

SOROZAT RÉSZE: Tüskék és rózsák udvara III.

 
FÜLSZÖVEG:
 

“A festményem hazugság volt.

Még nem álltam készen.

Feyre visszatért a tavasz udvarába, hogy információkat gyűjtsön Tamlin mesterkedéseiről és a Prythian meghódítására törő Hybern királyáról. Veszélyes kettős játékot játszik, és egyetlen apró hiba végzetesen megpecsételheti nemcsak az ő, de az egész világ sorsát.

A háború közeledtével pedig el kell döntenie, hogy kiben bízik meg a lenyűgöző, ámde veszedelmes főurak közül, és a legváratlanabb helyeken muszáj szövetségest találnia.

A Földet vörösre festi a rengeteg kiontott vér, miközben gigászi hadseregek küzdenek valamiért, ami az egész világ pusztulását hozhatja.

A lenyűgöző New York Times és USA Today bestseller sorozat vadonatúj kötete.

#1 helyezett a goodreads.com 2017-es szavazásán, Young Adult Fantasy kategóriában..”

Értékelés

A második rész nagyon megnyert magának, így alig vártam, hogy folytathassam a sorozatot. 

Bevezetés:

Hallottam, hogy elég megosztó ez a rész, de gondoltam annyira nem lehetett elrontani, hiszen az előző rész rettentően ütős volt. Így egy kicsit félve kezdem el, de nagy reményekkel. 

 

Még ötszáz évig vártam volna rád. Ezer évig. És ha csak ez a pár hónap adatott meg nekünk, már ennyiért is megérte várni.

Amit szerettem benne:

A borító tökéletesen illeszkedik a többi részhez. Nagyon tetszik ez a zöld szín. 

Szeretem Maas könyveiben a világot, és a térkép is nagy segítségünkre van abban, hogy nyomod tudjuk követni az eseményeket. A mellékszereplők nem sokat változtak az előző részhez képest, Cassian kifejezetten kedvenccé alakult nálam. Rhysand hozza a szokásos csipkelődős-humoros formáját.

A könyv gyorsan, könnyedén olvasható, fel sem tűnik, hogy ilyen hosszú. 

 

– Mindent megszerettél magadban? A jót is, és a rosszat is? A világos és a sötét oldalad?

Mosolyogtam.

– Főleg a sötétet.

 

Ami kevésbé tetszett:

Sajnos van néhány dolog, ami nem nyerte el a tetszésemet. 

Először is ennek a könyvnek NINCS cselekménye. Lóg az egész a levegőben, a karakterek jópofák egymással, jól elszórakoznak, de az olvasó közben halálra unja magát. Az előző rész ütős volt, jól ért véget, viszont az író nem tudott utána mit kezdeni. Talán nem volt szerkesztés, és ez okozta a problémát, de az egész üres. 

Ha valaki nagyon karakterközpontú, akkor élvezhető lehet, viszont fantasyra ne igazán számítson senki, mert kb az utolsó 80 oldalban történik csak valami. Addig járkálnak a szereplőink és ki miért sír, kis romantika is akad, ha valaki arra vágyik, hogy két nyálassá vált főszereplőről olvasgasson. 

Rhysand egy az egyben meg lett ölve ebben a részben, abszolút nincs semmi szerepe és a jellemvonásait kb lehúzta az írónő a wc-n. Annyi maradt meg belőle, hogy “csibészesen mosolyog”, de azt jó sokszor. Itt azért megemlíteném, hogy a fordítás is iszonyatos, szereplőink folyamatosan “hallatják a hangjukat”; tele van az egész szóismétlésekkel, elírásokkal. 

A végén ugyanazokat a tropeokat lövi el az írónő, amit az első két könyv végén is. Tamlin egy idióta, említésre se méltó, az ő karaktere is a kukában végezte. 

Az egyetlen érdekes dolog a szörnyek lettek volna, de félelmetesen el lett rontva ez is. (most akkor veled kötök alkut, segíts nekünk te! Mit kérsz? Ja, hogy nem tudom megszerezni, amit kérsz, akkor még se kellesz! De azért kötök még egy alkut mással, amikor azt se tudom mi lesz ebből).

Úgy tűnik, hogy ennek a könyvnek egyetlen célja volt: gyorsan adjuk ki valamit, mert várják a fanok!

Összegzés:
 

Hatalmas csalódás. Abba kellett volna hagynia a második résznél. 

Könyv említések: –

BORÍTÓ: Az egyetlen értékelhető dolog benne, nagyon szép munka.

TÖRTÉNET: Sajnos az nincs.

KARAKTEREK: Rhysand szerethető, viszont Feyre kevésbé, de viszik a hátukon a könyvet. Ha valaki nagyon karakterközpontú, akkor élvezhető lehet a könyv. 

BORÍTÓ: 5/5

TÖRTÉNET:  0/5

KARAKTEREK: 2/5

KIADÓ: Könyvmolyképző

MEGJELENÉS: 2019

OLDALSZÁM: 800

Kedvenc karakter: Rhysand

Amit szerettem benne: Karakterek, világ

Amit nem szerettem benne: Történet

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük