Képregény Nagyker,  The Walking Dead: Élőhalottak,  Disztópia,  Robert Kirkman,  2011,  Kortárs,  Horror,  5 pontos,  Filmadaptáció,  Képregény

Robert Kirkman – The Walking Dead

“Naponta hány olyan óra van, amit nem a tévé előtt töltünk?
Mikor tettünk utoljára valódi erőfeszítéseket azért, hogy elérjük, amit akarunk?
És tényleg szükségünk is van mindarra, amire vágyunk?
Most minden megváltozott. Az anyagias, léha fogyasztói lét helyébe a túlélés és a felelősség lépett. Rettenetes járvány söpört végig a bolygón.
Visszatértek a holtak, és az élőkre vadásznak. Hónapok alatt összeomlott az emberi civilizáció.
A társadalomnak vége. Kihaltak a boltok. Nem hoz levelet a postás, üresen sistereg a tévé.
Meg kell próbálnunk végre tényleg élni – egy halottak által uralt világban.”

Hogy találtam rá?

Imádom a sorozatot és próbaként rákerestem, hogy esetleg nincs-e képregény belőle, hát van!


Kiknek ajánlom?

A sorozat kedvelőinek és képregényfanatikusoknak.


Bevezető: 


A sorozat valami eszméletlen jó, aki szereti a zombis, poszt apokaliptikus regényeket/képregényeket, azoknak mindenképpen kötelező. Alapból úgy álltam hozzá, hogy nagyon jó lesz a képregény, és hát az is. Adott egy pasas, aki rendőr, ám egyik alkalommal, amikor bevetésen van meglövik és kómába esik, amikor végre felébred a világon teljes káosz uralkodik. A kórházban nincsen senki, csak hullák, az utcák üresek és úgy néz ki, mint ahol tornádó tombolt végig, csak egy lény járkál a városban, ami/aki nem más, mint egy halott. Jelenleg 2 kötetről van a posztban értékelés.


Értékelés:


A rajzolása valami hihetetlenül gyönyörű, nagyon szépen meg vannak csinálva a karakterek és a zombik is, a tájképek is nagyon jók. A történet érdekes, tetszik a kivitelezés, jól bemutatja, hogy az emberek mit csinálnának egy ilyen helyzetben. Tetszenek a háttértörténetek, ahogy a karakterek elmesélik egymásnak, hogy ők mit csináltak, amíg nem jöttek a zombik. Rick karaktere jó, pedig nem szoktam szeretni a főszereplőket, mindig úgy viselkedik, ahogy azt egy normális ember tenné. A zombik is szintén jól néznek ki, még akkor is, ha messzebbről látszanak a képen. Alig tudtam abbahagyni az olvasását, mert mindig folytattam volna, az első kötetben minden rész érdekes volt. Nem is igazán tudok róla még rosszat mondani. Shane viselkedése szerintem természetes, egy ilyen helyzetben nem csoda, ha az ember kezdi elveszíteni az önkontrollt.

Egy oldal a képregényből (katt a képre)

A második kötetnek is ugyanolyan jó a rajzolása, mint az elsőnek, a történet pedig izgalmasabb, itt már szinte minden lapon van valami akció. Nagy bonyodalmak is kezdenek már történni, kellett hozzá erő, hogy ne kezdjek bele egyből a következő kötetbe.

Az első kötet tartalma: 

Rick egy rendőr, aki éppen egy bevetésen van és lövöldözésbe keveredik a bűnözőkkel, ám sajnálatos módon golyót kap és hónapokra kómába esik. Miután felébred, nem talál senkit sem a kórházban, az teljesen elhagyatott, akár egy kísértetszálló, csupán egy hullát talál a földön az ajtaja előtt. Majd ahogy keresi a kivezető utat, egy emberbe botlik, aki morog és megpróbál Rickre mászik, ő rászól, hogy hagyja békén, de az mintha meg sem hallaná.

Ezután Rick kimerészkedik az utcára, ami szintén ugyanolyan üres, mint a kórház belseje. Itt is azonban a földön hullák vannak. Rick hazamegy, hogy megkeresse a családját, azonban a ház üres, amint éppen nézelődik, valaki hátulról leüti őt. Amikor magához tér egy helységben fekszik, ahol egy fekete férfi van és a kisfia. A férfi elmeséli neki, hogy mi történt, amíg Rick kómában volt.
Rick úgy hiszi, hogy a családja Atlantába ment a felesége anyjához, így hát ő is útnak indul (de előtte fegyverrel szereli fel magát és az őrsről elvisz egy kocsit).

Atlanta is ugyanolyan, mint a város, ahonnan ő jött, majdnem elkapják a járkálók, amikor egy fiú megmenti. A fiú elvezeti a csapathoz, akikkel együtt táborozott le miután a támadás megtörtént. Rick itt találkozik a családjával és a legjobb barátjával -aki egyben a társa is-, Shane-nel is. Rick később tanácsolja Shane-nek, hogy el kéne hagyniuk ezt a helyet, mert nem igazán biztonságot, de Shane azt mondja, hogy inkább itt kéne maradniuk, mert ha jön a segítség közel akar lenni a városhoz. Rick emiatt megtanítja a fiát fegyverrel lőni, mondván, hogy valamivel meg kell védeniük magukat. Shane azonban nem akar változtatni az elhatározásán, amíg a tábor meg nem támadják a zombik és az egyik nőt szét nem szedik, és egy férfit meg nem harapnak. Rick és Shane beszélgetni mennek az erdőbe és Rick ismét meg akarja győzni Shane-t, hogy el kéne hagyniuk ezt a helyet. Ekkor Shane bedühödik és azt kiabálja Rick fejéhez, hogy nem az ő hibája és, hogy Ricknek nem kellett volna visszajönnie, mert akkor valaki (van célzás a kötetben, hogy Shane és Lori -Rick felesége-, összejöttek, amíg a férfi kómában volt) vele lenne és szeretné őt. Shane pisztolyt fog Rickre, ám ekkor Carl, Rick fia lelövi Shane-t.

A második kötet tartalma:  

Az első pár oldalon kapunk egy kis visszaemlékezést Lori és Shane történetéhez, rögtön ezután pedig a temetésnél vagyunk, Shane sírjánál. A csapat a búcsúzás után útnak indul, mert már ők is rég máshol szerettek volna lenni, csak nem igazán próbálták még mondani, mert látták, hogy Shane-nel nincs valami rendben.

Kicsit megállnak pihenni, tűzet gyújtanak és lezúznak néhány járkálót, majd az utolsó pár lapon Lori közli a férjével, hogy terhes. Rice-nek és Lorinak fogalma sincs, hogy mit csinálhatnának a gyerekkel, mert így ebben a helyzetben még megszülni is kockázatos lenne, nemhogy felnevelni. Abban maradnak, hogy majd lesz ami lesz.

Oldal a képregényből (katt a képre)

A kis csapat az útjuk után egy kerítéssel bevett házakhoz érkeznek, nagyon örülnek neki, hogy itt esetleg menedékre lelhetnek. Hamar be is jutnak, úgy tűnik, hogy minden rendben van a telekkel, csupán a pincében találkoznak egy-két zombival, de őket hamar elintézik. A ház tökéletesnek tűnik, tele van konzervekkel és gyümölcsökkel. Dale és Andrea az éjszaka folyamán egymásra találnak, Donna ezt észre is veszi és nagyon örül a dolognak. Reggel, amikor felkelnek megbeszélik, hogy körbenéznek a telkeken, nehogy meglepetés érje őket. Ám mielőtt sikerülne bemenni akár egy házba is, Rick talál a kapunk egy feliratot, ami jelzi, hogy az egész részen mindenki halott. Mire odafut a többiekhez, hogy közölje ezt, már megtörtént a baj, az áldozat pedig nem más, mint Donna. Allen teljesen kiakad, képes lenne ott maradni a zombiknál, de elrángatják őt, mondván, hogy a két gyermekére is gondolnia kell.

A csapat tovább indul és amikor ismét megpihennek, elmennek vadászni, ám itt Rick fiát meglövik, mert azt hiszik róluk, hogy zombik. Egy Otis nevű férfi férfi volt a nettes, de mondja, hogy nem messze egy tanyáról jött, ahol van egy állatorvos, aki segíthet majd Rickék fián, így hát a csapat odamegy. A fiú hamar magához tér, de még idő kell, amíg teljesen felépül. A tanyán élő emberek pedig nagyon jól el vannak látva élelemmel, és hely is van a csapat számára, így amíg a fiú felépül, addig maradhatnak a biztonságot nyújtó tanyán.

Azonban hamar kiderül, hogy a pajtában a tanya vezetője bezárta a szomszédokat és az egyik fiát, mert zombivá változtak, de szentül hisz abban, hogy nem kell megölni a járkálókat, ezért nem is hagyja Ricknek, hogy bármit is csináljon velük. Amikor egy járkáló a farmra kerül, a farm tulajdonosa be szeretné azt is tenni a pajtába, ám a többi zombi kiszabadul és ismét elhaláloznak páran.
A csapat úgy dönt, hogy elhagyja a tanyát (no persze a tanya vezetője is ezt “kérte” tőlük), ám az egyik tagjuk (Glenn) ott marad, mert megszerette a tulajdonos lányát. Így egyel kevesebben indulnak ismét útra és hamarosan találnak is egy, még a háztömböknél is sokkal nyugodtabb és biztonságosabb fészket nyújtó helyet.     

Ha tetszett a poszt, akkor iratkozz fel. A blog alján, a “Feliratkozás a webhelyre” gombra kattintva!
Adatok
 

Kötetek: 15

Fejezetek: 91

 Megjelenés: 2003

Kiadó: Képregény Nagyker

Eredeti cím: Robert Kirkman – The Walking Dead

Magyarul megjelent kötetek száma: 2
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük