2015,  Rick Yancey,  Az ötödik hullám,  Posztapokaliptikus,  Cartaphilus,  Ifjúsági,  Sci-fi,  Disztópia,  Kortárs,  4 pontos,  Filmadaptáció,  Regény

Rick Yancey – Végtelen tenger (Sorozat: Az ötödik hullám II.)

“Az első hullám nyomán sötétség támadt.

A második hullámot csak a szerencsések élték túl.

A harmadikat pedig a szerencsétlenek.

A negyedik után egyetlen szabály maradt: ne bízz senkiben!

Az idegenek támadásának első négy hullámát szinte lehetetlen volt túlélni. A tizenhat éves Cassie magára maradt egy sivár, szinte üres világban, ahol a kevés túlélő életét a bizalom hiánya csak még kilátástalanabbá teszi. Miközben a gyilkos ötödik hullám végigsöpör a bolygón, Cassie-nek nincs más választása: igyekszik megakadályozni, hogy a megszállók végleg kiirtsák az emberi fajt.
Az idegenek táborának felrobbantása után barátaival átmenetileg egy omladozó szállodában húzzák meg magukat. A kis csapat másik menedéket keres, ahol átvészelhetik a közeledő telet.
Egy napon váratlan látogató érkezik. A nyomában pedig ott lihegnek a gyilkológépnek kiképzett idegenek…
Cassie mellett új hősnő is feltűnik: a megtörhetetlen Adu, aki küldetése során az idegenek vezérének, Voschnak a csapdájába esik. Mindkét lány erejét és kitartását megsokszorozza, hogy a kegyetlen összecsapások közepette meglepő módon erős érzelem bontakozik ki bennük egy-egy társuk iránt. Tetteiken múlik, hogy mit hoz a jövő – életet vagy halált, reményt vagy sötétséget, szeretetet vagy gyűlölködést.”

Sorozat:  Az ötödik hullám II.

Hogy találtam rá?

Olvastam az első részt.

Saját példány?

Igen.

Kiknek ajánlom?

A Disztópiás könyvek kedvelőinek és azoknak, akik vágynak egy izgalmas, pörgősebb, kissé romantikus regényre.

Bevezetés:

A történet ott folytatódik, ahol az előző rész véget ért (Az első rész ajánlójáért katt ide). A csapat egy Hotelben húzza meg magát, tele patkányokkal, itt várják a Cassie-hez hű Event, hogy visszatérjen. Ben megsérült, és ő az egyetlen, aki össze tudja tartani a csapatot. A többiek nem nagyon bíznak az ismeretlen, ellenséghez tartozó férfiban, veszekedések sorozata zajlik le, nem szeretnének egy helyben maradni, szükségük van egy tervre. Túl sokan vannak együtt, van aki úgy véli, szét kéne válniuk, ezt az egészet őrültségnek találják, hiszen ki akar várni egy földönkívülre? Egy ellenségre?

Ben a filmben

Értékelés: 

Az első könyv után egy új főszereplővel bővül a sorozat, Aduval, aki megunja a várakozást és elindul, hogy új menedéket keressen a csapatnak. A terv az, hogy amint megvan az új, biztonságot nyújtó hely, visszamegy a többiekért. Azonban ez nem jön össze, mert az ellenség hamarosan rátalál, majd Porcelánykával (aki utána osont) együtt elviszik őket.

Eközben a többiek próbálják kitalálni, hogy hová tűnhetett Porcelányka, Sütit elküldik a lányok után, de ő is eltűnik. Cassie és Ben már-már úgy érzi, hogy egyesével megszabadul az ellenség tőlük, így úgy döntenek, hogy Sam-et biztonságba helyezik és átkutatják a Hotelt. Azzal nem számolnak, hogy valaki már bejutott a helységbe és figyeli őket…

Tovább feszegetjük a Földönkívüliek szálát, miközben jobban megismerjük a karaktereket és új szemszögökből is láthatjuk a történetet. Az író stílusa még mindig nagyon kifinomult és pontos, szépen bonyolítja a szálakat, miközben csak annyit hint el a részletekből, amennyit muszáj. Tetszett, hogy az előző rész egy mellékkarakteréből főbb szereplőt hozott ki, habár nekem Adu még mindig kicsit túl Mary-Sue-s, és valahogy jobban kedveltem az első részben.

Evan a filmben

Tetszett, hogy nem csöpögött a könyv a romantikától, mégis kaptunk belőle egy kicsit. Cassie elhivatottan várja vissza Evant, és nem mond le egy pillanatra sem róla. Közben kicsit egyedül érzi magát, mert Sam már nem olyan, mint régen, megváltozott és már nem az az öt éves gyerek a Mackójával, aki azelőtt volt. Kedveltem Sam-et ezért, végülis mindegyik gyerek így reagált volna, ha hasonló helyzetbe kerül. Kinevelték belőle a sírást, próbál nagynak tűnni, felnéz a többiekre, és már nincs szüksége többé a gyerekjátékokra, mert már “nagy”. Szerettem, ahogy az író felépítette ezt a dolgot.

Cassie a földönkívülieken próbál elmélkedni, hogy vajon miért teszik ezt velük? Miért kell nekik ennyi gazdatest, miért nem végeznek velük gyorsan? Ha ennyire fejlettek akkor miért nem tudják megoldani valahogy máshogy? Van-e egyáltalán esély a túlélésre? Érdemes-e túlélni?

Nagyon tetszett a párhuzam a patkányok-emberek között. Zseniális ötlet volt, örültem, hogy Cassie ilyen közel került a megoldáshoz.


A karakterek továbbra is érdekesek, sőt még Sütiről is megtudunk dolgokat, ami az egyik kedvenc részem volt. Megható, és így sokkal jobban megismerhetjük őt. Habár kicsit sajnáltam, hogy nem hamarabb került erre sor, de végülis megértettem, hogy miért akkor és ott helyezték be ezt a jelenetet. Vosch még mindig idegesítő, és persze feltűnt még egy másik szereplő is, aki bosszantott, de hát ilyen ez. Kellenek olyanok is, akiket nem szeretünk, legalább kiváltottak belőlem valamilyen érzést ők is.

Cassie a filmben

Adu kórházi pillanatai kicsit vontatottak voltak, de tökéletesen együtt lehetett vele érezni, mert lassan telt az idő. Penge karaktere megnyerő volt számomra, az új karakterekkel is jól bánt az író, nem okoztak csalódást. Minden szereplő egy-egy erős jellem.

A rengeteg kérdés közül csak néhányra kapunk választ, de azok meglepőek lesznek, új fordulatot vesznek az események. Néhol kicsit zavaróak voltak a tőmondatokat, de ezt leszámítva egy izgalmas és fordulatos regényt kaptunk, ismét.

A könyv ajánlójában egy dolog nagyon biztos: “lenyűgöző folytatása, továbbfejlesztése az első résznek”. Csak imádni lehet, olvassátok el mindenképpen, ha az első részen túl vagytok!

Kedvenc idézetek:

Isten hozott a poszthumán korban.”

A világ véget ér, és a világ elkezdődik. Mindig is így volt ez.”

Könyvemlítések a regényben: 

Sajnos most nem volt egy sem. 🙁

Ha tetszett a poszt, akkor iratkozz fel. A blog alján, a “Feliratkozás a webhelyre” gombra kattintva! 

  

Pontozás  

 

Történet: 4/5 

Karakterek: 4/5

Borító: 5/5

Kedvenc karakter: Evan, Adu

Amit szerettem benne: Hangulat, karakterek
Amit nem szerettem benne: A tőmondatok, néha kicsit lapos volt.

 

Adatok
Kiadó: Cartaphilus Könyvkiadó
Carta Light-sorozat

Megjelenés: 2015

Oldalszám: 312

Eredeti cím: Rick Yancey: The Infinite Sea

Ára: 3.490,- Ft

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük