2015,  Rick Yancey,  Az ötödik hullám,  Posztapokaliptikus,  Cartaphilus,  Disztópia,  Kortárs,  4 pontos,  Filmadaptáció,  Regény

Rick Yancey – Az ötödik hullám (Sorozat: Az ötödik hullám I.)

“Az első hullám nyomán sötétség támadt.
A második hullámot csak a szerencsések élték túl.
A harmadikat pedig a szerencsétlenek.
A negyedik után egyetlen szabály maradt: ne bízz senkiben! 


Cassie egy lépést sem tesz a következők nélkül: Luger, M-16-os gépfegyver, lőszer és Bowie-kés. Ennivaló, víz, hálózsák és körömcsipesz csak ezek után következik a listán.
Cassie tizenhat éves, a néptelen országúton menekül. Rajta kívül már nem sokan vannak életben a Földön. Menekül a lények elől, akik embernek látszanak, és akik megölnek minden útjukba kerülőt. Akik több hullámban pusztították az emberiséget. Nem tudjuk, kik az idegenek. Nem tudjuk, miért akarják megsemmisíteni világunkat. Csupán egyvalami világos: mindenkit ki akarnak irtani.
Cassie családja túlélte az első és a második hullámot. A harmadik és negyedik viszont már nem kímélte őket. Cassie most az ötödik hullámmal néz farkasszemet: vagy öl, vagy megölik. „Csak akkor maradsz életben, ha egyedül maradsz” – ez a meggyőződése. De aztán találkozik Evannel, aki elbűvölő és titokzatos, és egyedül ő segíthet Cassie-nek, hogy valóra váltsa az öccsének tett ígéretét. A lány választásra kényszerül bizalom és csüggedés, harc és megadás, élet és halál között. Föladja vagy fölveszi a harcot?”

Sorozat: Az ötödik hullám I.

Hogy találtam rá?

Túl sokat hallottam már róla, és nagyon érdekelt.

Saját példány?

Igen.

Kiknek ajánlom? 

A Disztópiás könyvek kedvelőinek és azoknak, akik vágynak egy izgalmas, pörgősebb, kissé romantikus regényre.

Bevezetés:

Hangsúlyozom, hogy nem láttam a filmet, sem pedig a Burok című filmet (olvasni sem olvastam a regény), így teljesen ezek alapján tudtam megítélni a regényt. Rengeteget hallottam már róla, sokan mesélték, hogy nagyon jó könyv, és érdemes elolvasni. Nos, lehet hinni a szóbeszédnek! 🙂

A borító pedig nagyon szép munka, egyszerűen imádtam az ötletet, hogy a hátulján, a belső oldalon található egy letéphető könyvjelző <3

Értékelés:

A történet egy posztapokaliptikus világban játszódik, ahol a földönkívüliek megtámadják a Földet, és elkezdik kiirtani az emberiséget. A földökívüliek 5 hullámban csapnak le a bolygóra.

Mik is ezek a hullámok? Előre megtervezett támadások, amikkel a földönkívüliek – vagy ahogy a könyvben nevezik őket -, a Mások megpróbálják elfoglalni a földet. Az öt hullám a következő:

– 1. Lekapcsolják a fényeket, a mobiltelefonok és a többi elektronikus cucc elromlik, beleértve az autókat és a repülőgépeket is.
– 2. Tsunami
– 3. Vírus, pestis
– 4. Idegenek, akik rendkívüli módon bánnak a fegyverekkel
– 5. ???

Hogy mi az ötödik hullám?
A regény erről szól, úgyhogy nem lövöm le a poént. Ahhoz, hogy megtudd, el kell olvasnod!

A film plakátja

A világ lehangoló, a történet hangulata sötét, a sztori nagyszerű, egyedi és izgalmas. Már az elején kezdtem érteni, hogy miért szeretik ennyire ezt a történetet. Szinte szálltam a sorokkal, és nem győztem lapozni, egyre inkább azt éreztem, hogy ez sokkal, de sokkal izgalmasabb lesz, mint amire számítottam. Az író stílusa magával ragadó, lehengerlő, egyszerűen zseniális, ahogy a sorokkal és a betűkkel bánik. És akkor most jöjjön egy kis eseménybemutató:

Adott nekünk egy lány, Cassie. Aki az apjával és a kisöccsével próbálja túlélni a támadásokat, egy táborba kerülnek, néhány másik szerencsés vagy szerencsétlennel (ki hogy nevezi őket). Mindenki várja a megmentést, és közben próbálják kitalálni, hogy vajon mit akarhatnak a földönkívüliek/mások. Talán halált hozni az egész emberiségre, vagy csak néhányat akarnak elpusztítani közülük? Esetleg arra készülnek, hogy elfoglalják a földet, és ők élnek rajta tovább? A kérdésekre hamarosan választ kapnak, és még egy felmentősereg is érkezik a táborhoz, akik felpakolják a gyerekeket, hogy elvigyék őket egy tökéletesen biztonságos helyre. Sajnos, Cassie valamiért nem tarthat a kisöccsével, ezért ő a táborban marad. Előtte viszont megigéri Sammynek, hogy hamarosan találkozni fognak, és újra együtt lesznek.

Mindamellett, hogy még jobban megismerjük a világot, ami szinte teljesen tönkre ment a támadások miatt, betekintést nyerünk Cassie világába, illetve egy fiúéba is. Ben-ébe, aki abban a táborban van, ahová Sammy kerül.

Cassie lesz a kulcsfontosságú szereplő a történet során, a küzdelmét és a testvérének tett ígéretét kísérjük végig a regényen át. Némi romantikával fűszerezte meg az író a történetet, így nem csak a harci jelenetek kerülnek előtérbe, hanem elmosolyodhatunk, hogy hogyan éli meg a lány az első szerelmet, az első csókot. Mert hát ez egy nagyon fontos pillanat, még akkor is, ha a világ a végéhez közeledik, nemdebár?

Csak ismételni tudom, hogy az író stílusa nagyon ott van a toppon, Cassie karaktere ezért mondhatjuk, hogy nem hétköznapi. A tizenhatéves lány korához képest erős és bátor, céltudatos. Néha kicsit úgy éreztem, hogy talán túlontúl is az. De hát mindenki máshogy reagálna egy ilyen helyzetre, Cassie-t az ígérete hajtja, ezért teljesen elfogadható az, ahogy a karakterét kialakították. A szerelmi történet Evannel is teljesen logikus volt, elvégre ki ne tudna megszeretni egy ilyen pasit? Főleg, ha hónapokon keresztül ilyen szörnyűségen megy át az ember, és szinte nem is kommunikál rendesen férfiakkal. Erre jön a jóképű, izmos fickó, aki megmenti az életünket és még kedves is!

Ben részein sem unatkoztam, sőt meglehetősen élveztem a kiképzős részeket. A kiképzőtiszt dumáin pedig jókat mulattam, zseniális, hogy miket nem képesek mondani a kiképzők az újoncoknak. Kár, hogy a való életben nem lehet ennyire gyorsan kreálni ilyen beszólásokat, hogy:

Jelenet a filmből

“Melyik szemétzabáló féreg írta alá épp a halálos ítéletét?” “Senki? Na mindjárt térdre borulok, és alázatosan lehajtom a fejem, mert maga a szentséges Úristen szólt le hozzám a magasból az imént”

Egyszerűen sírtam a nevetéstől rajtuk.
Jó, gondolom azért sokan utalják a karaktert, de én pontosan emiatt kedveltem őt.

A történet szempontjából csak pár dolog zavart. Kicsit többet olvastam volna arról, hogy mégis mi a szándékuk a Földdel a másoknak, illetve, hogy miért nem vitték magukkal Cassie-t a buszra? Hiszen ő is annyi idős volt, mint a táborban sokan mások is, ráadásul erősnek és határozottnak is látszott. Illetve a végén a “csókjelenet”, ha nevezhetjük annak. Azt nem igazán értettem, és kicsit felkiáltottam, hogy “Miiiiért?”

Adu volt az egyik kedvencem a karakterek közül (annak ellenére, hogy Mary-Sue), imádom az olyan stílusú lányokat, mint ő. Okos, jó harcos, fekete hajú és még keveset is mosolyog. Valamiért mindig az ilyen karakterek a kedvenceim, talán mert bennük találom meg legjobban önmagam.

Összességében szerintem egy nagyon jó könyv, érdemes elolvasni mindenkinek, aki hajlik a téma felé, vagy pedig látta a filmet. Nem fogja megbánni, tökéletes kikapcsolódás egy hétvégére. Izgalom, földönkívüliek, harcok és egy kis romantika. Minden megvan benne ami kell, ráadásul jó helyen.

Kedvenc idézetek:

“Eljött az idegen apokalipszis. Fogd a sört és fuss?”

“A kegyetlenség nem személyiségjegy. A kegyetlenség szokás.”

Könyvemlítések a regényben: 

Mark Twain: Huckleberry Finn kalandjai
–  John Steinbeck: Érik a gyümölcs

A film előzetese:

 

 

Ha tetszett a poszt, akkor iratkozz fel. A blog alján, a “Feliratkozás a webhelyre” gombra kattintva! 

Pontozás  

 

Történet: 4/5 

Karakterek: 5/5

Borító: 5/5

Kedvenc karakter: Evan, Adu

Amit szerettem benne: Hangulat, karakterek
Amit nem szerettem benne: Csak a legutolsó részből egyetlen dolog nem tetszett, a “csókjelenet”

 

Adatok

Filmváltozat is készült a regényből

Kiadó: Cartaphilus Könyvkiadó
Carta Light-sorozat

Megjelenés: 2015

Oldalszám: 466

Eredeti cím: Rick Yancey: The 5th Wave

Ára: 3.490,- Ft

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük