Agave,  Sci-fi,  Disztópia,  Philip K. Dick,  2022,  3,5 pontos,  Regény

Philip K. Dick – Vulcanus ​kalapácsa

MŰFAJ: Sci-fi

SOROZAT RÉSZE: –

 
FÜLSZÖVEG:
 

“A huszadik század pusztító háborúi után a világ kormányai egyetlen szervezetbe tömörülnek, hogy mindenáron megőrizzék a békét a bolygón. A béke biztosítása érdekében az összes fontos döntést a Vulcanus 3 nevű szuperszámítógépre bízzák.

Vannak azonban olyanok, akik nem örülnek annak, hogy kihagyják őket a döntéshozásból, másoknak pedig az nem tetszik, hogy a Vulcanus 3 istent játszik. Mindeközben a szuperszámítógépnek megvannak a maga tervei is, amelyekben egyáltalán nem szerepelnek az emberek. Nem csoda tehát, hogy amikor a Vulcanus 3 kezdi elveszíteni az irányítást egy gyorsan erősödő vallásos mozgalom miatt, az egész világon kitör a pokol.

Philip K. Dick korai regénye egyrészt a totalitárius rendszert, másrészt ember és gép kapcsolatát vizsgálja oly módon, amely ma is érvényes.”

Értékelés

Korábban volt már olvasásom Dicktől, de sajnos annyira nem nyert meg. Kíváncsian vártam, hogy ez a kötet vajon jobban fog-e tetszeni?

Bevezetés:

Kissé kételkedve vettem a kezembe, mert egy másik Dick regénnyel is próbálkoztam előtte, de sajnos annyira nem kötött le, hogy inkább félbehagytam, viszont ennek a fülszövege is jobban izgatta a fantáziámat, és rövid is, gondoltam próbáljuk meg ezt! Jól döntöttem 🙂

Emberről emberre átragadó őrület: nem így jön létre a csőcselék?

Amit szerettem benne:

Már az első pár oldal megfogott, valahogy tök izgalmasan indított az író, és így kedvet kaptam a könyvhöz. Szerettem a stílusát, nem volt annyira komoly, de mégis minden le volt írva tudományosan is, és szépen megmagyarázta azokat. 

Szerettem benne, hogy ötletes volt, a karakterek is jól sikerültek, mindenki érdekelt. Viszonylag gyorsan olvashatónak találtam, úgy éreztem, hogy elejétől a végéig megvan a maga kis üteme, és rendben volt az információadagolás is. 

Remek ötletnek találtam azt, hogy a gép irányította a háttérben a dolgokat és saját kis hadserege volt. Élvezettel olvastam ezeket a sorokat. 

Fordulatos csavarokkal volt tarkítva, a sci-fi mellett még arra is ügyelt az író, hogy ez is rendben legyen, és ne legyen egyhangú. Nagyon szerettem a forradalmi hangulatot!

 

…mi, emberek voltunk a két számítógép gyalogjai. Kijátszottak bennünket egymás ellen, mintha élettelen tárgyak lennénk. Tárgyak keltek életre, és élő organizmusok redukálódtak tárgyakká. Minden a visszájára fordult, mintha átkerültünk volna egy morbid valóságba.

 

Ami kevésbé tetszett:

Az elejét megint nagyon izgalmasnak találtam, viszont egy idő után elkezdtem elveszíteni a lelkesedést, a végkifejlet érdekelt, de a karakterek nem voltak túl különlegesek. A kislányról olvastam volna még, mert őt éreztem igazán érdekesnek, sajnáltam, hogy viszonylag keveset szerepelt.

Talán nem vagyok kibékülve teljesen Dick írásával, de próbálkozom és remélem, hogy lesz még tőle olyan, ami ennél jobban fog tetszeni.

 

 

Összegzés:

Összességében tetszett, de még mindig nem vagyok teljes mértékben megelégedve Dick-kel.

Könyv említések: 

BORÍTÓ: Szeretem ezt a stílust, tetszik, hogy a köveit hasonló borítókkal adják ki.

TÖRTÉNET: Érdekelt, hogy mi fog történni, de voltak benne unalmas részek is

KARAKTEREK: Kedvencet nem avattam fel, de izgalmasak voltak és mindenki érdekelt.

BORÍTÓ: 4/5

TÖRTÉNET:  4/5

KARAKTEREK: 3/5

KIADÓ: Agave

MEGJELENÉS: 2022

OLDALSZÁM: 172

Kedvenc karakter: Marion, Barris

Amit szerettem benne: Alaptörténet

Amit nem szerettem benne: A végét gyorsnak éreztem, és Vulcanusról többet olvastam volna

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük