Agave,  Nick Cutter,  Sci-fi,  Felnőtt,  Horror,  Kortárs,  2017,  4 pontos

Nick Cutter – Mélység

“Különös ​járvány tizedeli a világot: a Kórtól az emberek elkezdenek felejteni. Előbb apró dolgokat, mint például hol hagyták a kulcsaikat, majd később egészen komolyakat, kezdve a vezetéstől a beszédig. Végül a testük elfelejt működni, és meghalnak. Gyógymód nincs – egészen egy szenzációs felfedezésig.
Kutatók a Csendes-óceánban, a Mariana-árok mélyén találnak egy ambróziának elnevezett anyagot, ami az első vizsgálatok alapján nem csak a Kórt, de minden más betegséget is képes meggyógyítani.
Az óceán mélyén felállított különleges laboratóriummal azonban megszakad a kapcsolat. Egy kis létszámú mentőcsapat indul útnak, hogy kiderítsék, mi történt, és hamarosan olyan borzalmakkal szembesülnek, melyekhez képest a Kór általi halál már egyáltalán nem tűnik ijesztőnek.
Nick Cutter az utóbbi pár évben hívta fel magára a figyelmet vérfagyasztó horroraival, a műveiről Clive Barker és Stephen King is nagy elismeréssel nyilatkozott. Most végre bemutatkozik Magyarországon is, eddigi legfélelmetesebb könyvét tartja kezében az olvasó.”

Hogy találtam rá?

Olvastam már tőle A Falka című regényt, és nagyon-nagyon szerettem! 

Saját példány? Dedikált?
 
Saját, de nem dedikált.

Kiknek ajánlom?

Horrorkedvelőknek.

Értékelés:

A borító első ránézésre nagyon szimpatikus, a műfajt azonnal felismerjük. Kicsit sérülékeny a fedőlap, de a belső részek papírjai kényelmesen lapozhatóak. Átlapozva a könyv több részből épül fel, a főbb eseményekre választották szét. A betűtípus megfelelő. A borítón különösképpen tetszik az elmosódás.

Ebben a könyvben is szerettem az író laza, könnyű stílusát. Hamar fel tudjuk venni a ritmust a szereplőkkel és a történésekkel, nincs túlmagyarázva egy mondat sem. Egyedül az zavart benne, amikor a hangokat utánozta az író, és néha már túl sokszor írta le őket, ahelyett, hogy mondatokkal fejezte volna ki. Számomra az volt a legjobb ebben a könyvben, hogy nem csak egyfajta zsánerhez kapcsolta a kötetet Nick, hanem megpróbálta továbbvinni az alapötletet, és ezzel még érdekesebbé tenni a regényt. Volt ebben horror, tudomány, sci-fi, mégsem éreztem kuszának vagy érthetetlennek. Éppen ellenkezőleg, a könyv egyre jobban felkeltette az érdeklődésemet. A Merülés részek nagyon izgalmasra sikeredtek, bele tudtam magam élni, ahogy lefelé “zuhanunk” az óceán feneke felé. A sötétség, a különleges állatok és az érzés, hogy bármikor meghalhatunk roppantul figyelemfelkeltő volt.

Angol borító

Kicsit lassúnak éreztem a fontosabb részek megelevenedését, pedig az elején gyorsan haladtunk. Westlake naplójával egyértelművé vált, hogy valami történik/történt lent, és talán az ambrózia
mégsem olyan tökéletes, mint amilyennek gondoljuk, igaz, erre hamarabb is kapunk jeleket. A könyv félelme pont ezekben a részekben rejlik, nem tudjuk pontosan, hogy mivel van dolgunk, csupán kisebb falatokat kapunk belőle, hogy érzékeljük.

A Falkához képest horror nézetben ez kevesebbnek tűnt, ott sokkal jobban belemászott az agyunkba az író, itt viszont imádtam a tudományos előzményeket, a felfedezés örömét. Azt sajnáltam, hogy a Kórról nem tudtunk meg különösebben sok mindent, szerettem volna, ha erről bővebben mesél nekünk az író, nehéz volt így elképzelni, hogy miért is annyira fontos, hogy lemenjenek ilyen mélyre. Úgy éreztem a végén kicsit lelankadt az író figyelme, és egy kissé furcsa befejezést kaptunk, amiből lehetett volna többet is kihozni, de ezt mindenki döntse el maga.

Mindenképpen ajánlom azoknak, akik olvastak már az írótól, vagy pedig szeretik a horrortörténeteket és van gyomruk az ilyesmihez.

Köszönöm a példányt a kiadónak és a Kildarának!

BORÍTÓ: Szimpatikus, első ránézésre is megnyerő, érezni lehet a könyv hangulatát és a műfaját. 5/5
 

TÖRTÉNET: Nekem nagyon tetszett az alapötlet, érdekes volt egy ilyen megközelítésben is horrort olvasni az írótól. Néhol kicsit belassult, de nem volt rossz, csak hiányoltam a félelmet belőle, inkább undorítónak tartanám. 4/5

KARAKTEREK:
Mindenki másmilyen volt, Clayton nemtörődöm karakterét imádtam, tetszett, hogy nem csak pozitív tulajdonságokkal ruházott fel az író egy-egy személyt. Úgy látszik a sanyarú sorsú embereket szereti az író. 4/5

FILM/KÖNYVEMLÍTÉSEK: 

 

Pontozás  

Történet: 4/5

Karakterek: 4/5

Borító: 5/5

Kedvenc karakter: Dr. Clayton Nelson, M-ke

Amit szerettem benne: Az alapötletet, a stílusát
 
Amit nem szerettem benne: Nem volt eléggé ijesztő

Adatok

Kiadó: Agave könyvek

Megjelenés: 2017

Oldalszám: 432

Műfaj: Horror

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük