Agave,  Nick Cutter,  Felnőtt,  2016,  Kortárs,  Horror,  Thriller,  Pszicho-thriller,  5 pontos

Nick Cutter – A falka

Tim Riggs cserkészparancsnok minden évben egyszer útra kel egy cserkészcsapattal – úgynevezett falkával – a kanadai vadonba. A Falstaff-szigeten töltendő három napos táborozás, hegymászás és túlélési ismeretek elsajátítása nem csak számára, de a fiatal cserkészeknek is az igazi nyaralást jelenti. Mégis, sehogy sem tud szabadulni az érzéstől, hogy ez az év valamiért más lesz, mint a többi. Valami várni fog rájuk a sötétben. Valami végtelenül gonosz…

Éjszaka érkezik hozzájuk. Ijesztően vékony, zavarbaejtően sápadt és telhetetlenül éhes. Egy
kimondhatatlan gyötrelmektől szenvedő férfi, szervezetében valami titokzatos szörnyűséggel, ami gyorsabban terjed a félelemnél. A szárazföldtől elvágva a csapatnak olyan borzalmakkal kell szembenéznie, amelyhez foghatót a tábortűz körül elmesélt legrémisztőbb történetekben sem tudtak volna kitalálni. A túléléshez meg kell küzdeniük a félelmeikkel, a tomboló elemekkel… és végül egymással is.

Nick Cutter részben A legyek urát, részben a 28 nappal későbbet idéző, magával ragadó és feszes tempójú regénye egyenesen a rettegés legmélyére taszít, a sötétség szívébe, ahol a félelem uralkodik a józan ész felett.

„A frászt hozta rám, le sem tudtam tenni. Igazi horror a legjobb fajtából.”
Stephen King

„Utazás a félelem és elkeseredettség vad világába… sokáig kísérteni fogja az olvasót.”
Christopher Golden

„A falkában nincs megállás. Zseniális és mélyen felkavaró regény, amit nem lehet letenni. Egyszerűen végig kell olvasni.”
Jonathan Maberry

„Egyes thrillerektől borzongunk, másoktól libabőrösek leszünk. A falkától kiugrunk a bőrünkből… Cutter vizuális megoldásai súlyosan nyomasztóak és rendesen betalálnak. Nem szégyen csak jól megvilágított, forgalmas helyeken olvasni.”
Kirkus Reviews

Hogy találtam rá?

 

Az Agave új megjelenései között keresgéltem, és már a borítója is nagyon megragadta a tekintetemet, hát még a fülszöveg!

Saját példány?

Igen.

Kiknek ajánlom?

Horrorimádóknak, Stephen King fanatikusoknak és azoknak, akik egy jó borzongató regényre vágynak. Nem csak este okoz félelmet, hanem nappal is.


Bevezetés:
Alig bírtam kivárni a megjelenését, nagyon kíváncsi voltam már, hogy milyen lesz. Egyből olvasni kezdtem, mert nem bírtam magammal. Egy ilyen regényre már régóta vártam.
Értékelés:

Le kell szögeznem, hogy engem két témával lehet kizavarni a világból, az egyik a szülés, a másik pedig a… na hát pontosan azok a kis izék… amik a könyvben lesznek, maradjunk annyiban. A könyv már az elején belecsap a lecsóba, nem kerít nem beszél rébuszokban, azt kapjuk meg az elején, amit a fülszöveg ígér nekünk. Horrort, borzongást, felkavarást.

Az alapfelállás önmagában nagyon izgalmas, könnyedén el tudom képzelni, hogy valóban megtörténhet ilyesmi. Habár nálunk nincsenek cserkészcsapatok, de attól még simán ott ragadhatunk valahol egy ilyen helyzetben. Őszintén szólva, én tuti, hogy már az első öt perc után sírógörcsöt kapnék, pedig bírom ám az erőszakot és a félelmet is. Csak éppen a történet központjából szereplő kis mütyűröket nem csípem, sőt… A könyv elolvasása után még egy jó hétig csak bámultam az ebédemet, és eltelt legalább egy óra, mire végre neki tudtam látni. A spagettiről meg ne is beszéljünk…

Angol borító

Minden fiú egy-egy külön személyiség, nagyon jól ki vannak dolgozva. Az író nem csak a cselekményre figyelt, hanem a fiúk közötti kapcsolatba is nagy hangsúlyt fektet, pl: Hogyan viselkedik néhány tini egymással egy szigeten? Milyen játékokat, cikizéseket találnak ki? Hogyan küzd meg az életéért, és mit képes feladni egy gyerek ebben a helyzetben? Ki meddig megy el?

A regényben mindenre választ kapunk (vagyis majdnem, mert azért lesznek még meglepetések itt, úgy érzem) , a stílus lehengerlő, iszonyat gyorsan tudunk haladni a sorokkal, laza, könnyed. Leginkább a Legyek urához tudnám én is hasonlítani, egy Stephen King által írt Legyek ura, brrrr. Fantasztikusan kegyetlen és őrjítő volt, valóban mestermű.

Ettől a horrortól ne azt várd, hogy nem fogsz tudni éjjel aludni, hanem azt, hogy nappal sem tudsz majd nyugodt lenni. Hiába a lámpa, hiába a fény, hiába a társaság, nem fog segíteni! Az elmédbe fog beférkőzni –oda ahonnan nehezen tudod kiszedni –, ráadásul jó mélyre…

Történet: Isteni. Gyakorlatilag csak ezt tudom mondani, mind a leírás mind a téma és a kivitelezés nagyon ügyesen lett megoldva. Abszolút kedvencem lett az író, mindenképpen olvasni fogok tőle mást is.
Karakterek: Rendkívül kidolgozottak, meglepetéseket okoznak vagy éppen együttérzést váltanak ki belőlünk. Minden fiút szerettem valamiért, az összes egyedi és különleges.

Borító:Nem igazán értettem, hogy miért ezt választották, amíg a könyv végére nem értem. Onnantól kezdve már istenítettem, szép munka. Sokkal jobban tetszik, mint az angol.


Összesítés:
Minden sora egy csoda volt, igazán remek könyvre sikeredett, megállja a helyét bármilyen horror listán, csak ajánlani tudom. A könyv nagy kérdése viszont, hogy akkor most King olvasta vagy sem? A könyv végén azt írja az író, hogy nem olvasta és valószínűleg nem is fogja, viszont az elején meg idéznek tőle. Furcsa.

Kedvenc idézetek:

“– Vagy talán az a hogyishívjákja van… rottweilere, vagy mi az.
– Alzheimere – javította ki Newton.
– Afaszomtudjamije, Newt. Aza van.”

Ha tetszett a poszt, akkor iratkozz fel. A blog alján, a “Feliratkozás a webhelyre” gombra kattintva!

Pontozás  

Történet: 6/5 

Karakterek: 6/5

Borító: 6/5

Kedvenc karakter: Shelley, Newton

Amit szerettem benne: Mindent

Amit nem szerettem benne: Azokat a kis cuccosokat bah 🙁

Adatok

 

Kiadó: Agave
Megjelenés: 2016

 

Oldalszám: 400
 
Eredeti cím: Nick Cutter – The Troop

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük