Romantikus,  Nicholas Evans,  1996,  Sorozatok,  Európa,  4 pontos,  Filmadaptáció,  Regény

Nicholas Evans – A suttogó

“Ősidők óta léteznek olyan csodálatos képességgel megáldott emberek, akik belelátnak a lovak lelkébe. Hangjuk lecsillapítja a megvadult állatokat, érintésük begyógyítja lelki sebeiket. Suttogóknak nevezik őket. Egy ilyen férfi miatt teszi kockára fényes karrierjét és házasságát, s utazza át fél Amerikát a lányával egy anya. Kétségbeesett helyzetében tőle várja, hogy helyreállítsa lovuk – és az egész család – lelki békéjét. Zarándok, a ló és Grace, a kislány szörnyű balesetet szenvedett. Grace örök életére megrokkant, és fájdalmas, ellenséges hallgatásba menekült. Zarándok dühöngő vad állattá változott, orvosai az elaltatását javasolták. De Grace anyja, Annie érzi, hogy kettejük sorsa elválaszthatatlanul összefonódott, és ha a ló elpusztul, a kislányban is meghal valami. A suttogó birodalmában, a végtelen kék ég alatt és a hósipkás hegyek között mindannyiuk élete fordulóponthoz érkezik. A világhírű regényből Robert Redford és Kristin Scott Thomas főszereplésével készült nagy sikerű film.”

Hogy találtam rá? 

Európa kiadós könyv, úgyhogy nálam alap volt, hogy egyszer elolvasom. Valamint láttam már a filmet is, de egyébként molyon volt egy ilyen kihívás, ez vett rá, hogy most essek neki.

Kiknek ajánlom?

Drámakedvelőknek, állatbarátoknak és olyanoknak, akik látták a filmet. A film ugyanis nem mindenhol hozza vissza a könyv tartalmát, ha valakinek tetszett, érdemes elolvasnia a regényt is.

Régi borító

Bevezetés:

Nehezen indultam neki a könyvnek, mert az egyik barátnőmmel is hasonló történt, annyi különbséggel, hogy ők nem úszták meg élve.

Az új borító szép, tetszik, csak egy bajom van vele, hogy fehér a ló, Zarándok nem fehér színű, de nem baj. Ilyen szempontból sokkal jobban tetszik nekem a régi borítója.

Értékelés:

Már az elején is magával ragadott, csak az érzéseim miatt volt nehéz olvasnom, az író stílusa kellemes és könnyed. Az egész történetből annyira emlékeztem (még a filmből), hogy adott nekünk egy lány, akit baleset ér és a lova olyan sérülést szenved, ami nem csak testileg, de lelkileg is tönkreteszi. A lóval együtt, pedig a lány is hasonlókat él át. Ez ugye a könyv alapja is, Grace a barátnőjével kilovagol, majd egy szerencsétlenség folytán egy kamion elüti őket, Grace barátnője és a lova meghalnak. Grace és Zarándok pedig súlyosan megsérülnek. Grace sokáig kómában van, ezalatt Zarándokot meg akarják ölni, mondván, hogy úgy sem lehet már semmi a lóból. Annie, Grace anyja azonban valamilyen oknál vezérelve nem hagyja, hogy végezzenek az állattal. Zarándokot a legjobb orvosok kezelik, és nagy munka árán sikerül megmenteni az életét, de a sebeivel nem tudnak mit kezdeni. A ló teljesen megvadul, nem engedi, hogy a közelébe menjenek, így a kezelés is nehézkessé válik.

Grace és a Suttogó

Grace, kómából felébredése után látni szeretné a lovat, de amikor találkozik vele, megdöbben, hogy már Zarándok nem az a ló, aki régen volt. Látni sem akarja többi, Annie viszont mindent megtesz, hogy a lovat meggyógyítsa, kutatni kezd, és rátalál egy úgynevezett Suttogóra, aki úgy ért a lovakhoz, mintha értené a nyelvüket. Nem is sejti, hogy a férfihoz hamarosan gyengéd érzések fogják kötni.

Alapjában nem kedvelem a romantikus regényeket, de mivel ebben nem csak a csöpögés és a nyáladzás van, elolvastam, sőt még tetszett is. Való igaz, hogy Annie-t utáltam végig. Tudtam, hogy mindent azért tesz, mert szereti a lányát, de néha nem tudtam felfogni, hogy miért viselkedik úgy, ahogyan. A végén minden jól jött ki, de én egyszer-kétszer felpofoztam volna. A Suttogó szimpatikus volt, tetszett, hogy végig kedves volt mindenkivel, közvetlen és érződött a karakteréből, hogy imádja az állatokat. A történet nem nagy durranás, igazából lehet rá számítani, hogy mi fog történni, de azért élvezhető. Az író szépen fogalmaz, nem volt egy olyan rész sem, ahol vissza kellett volna ugornom, mert elkalandoztam, és ez azt hiszem mond valamit.

Aki szereti a lovakat, romantikát és nem ijed meg egy kis drámától, annak nyugodt szívvel tudom ajánlani ezt a regényt, úgy érzem, ez a regény sem maradhat ki egy Európa kiadó kedvelő olvasmányai közül sem. Szép regény.

Ha tetszett a poszt, akkor iratkozz fel. Oldalt megteheted a “Feliratkozás a webhelyre” gombra kattintva! 

Pontozás

Történet: 4/5

Karakterek: 3/5

Borító: 4/5

Kedvenc karakter: Zarándok

Amit szerettem benne: Alaptörténet, dráma

Amit nem szerettem benne: Annie-t, Grace anyját

Adatok

Kiadó: Európa

Megjelenés: 1997

Oldalszám: 482

Nicholas Evans-től várható bejegyzések a jövőben: A füstlovag

    

Egy hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük