Sorozatok

Neil Gaiman – Sam Kieth – Sandman – Az álmok fejedelme – Prelűdök és noktürnök (Sandman I.)

“A mágus és okkultista Roderick Burgess 1916-ban, Angliában, különös szertartásra készül. Célja, hogy megidézze és csapdába ejtse a halált…

Ám a kísérlet balul üt ki, és Halál helyett testvére, az Álmok Fejedelme, Sandman esik a mágus fogságába; így indul az utóbbi idők legnépszerűbb, többszörösen díjnyertes képregénysorozata. A SANDMAN borongós hangulatú, zseniális eposz, Neil Gaiman választékos prózájában és a képregényszakma legkeresettebb rajzolóinak értő tolmácsolásában tálalva, a modern mítoszok és a baljós hangulatú fantasy keveréke, amelyben a kortárs irodalom, a történelmi dráma és az ősi legendák szinte észrevétlenül fonódnak össze.
A PRELŰDÖK ÉS NOKTÜRNÖK a mítosz, a varázslat és a fekete humor páratlan elegyével mutatja be a főbb szereplőket, és indítja útjára ezt az egyedülálló, a képregények világában semmihez sem hasonlítható történetfolyamot, amelyet sosem fog elfelejteni az, aki egyszer olvasta.”

Sorozat: Sandman ~ I. rész

Hogy találtam rá? 

Legelőször Gigi (GonoszKaktusz) beszélt nekem róla, majd elolvastam Neil Csillagpor és Coraline című műveit, így kíváncsi lettem rá, hogy vajon, hogyan írhat képregényt ez a pasi?

Kiknek ajánlom?

Képregény-fanatikusoknak, azoknak, akik szeretik Neilt, vagy csak egyszerűen kíváncsiak egy egyedi fantasy képregényre. Szerintem minden korosztály belefér 12 évtől.Bevezetés:

Álom

Azt gondoltam, hogy jó lesz ez a kis képregény, de annyira nem, hogy a kedvencem legyen, vagy, hogy igazán jónak találjam. Úgy voltam vele, hogy biztos valami sablonosabb téma, amiről ezer meg ezer bőrt lehúztak már. Lassan ideje lenne, nem ezt gondolni a könyvekről/képregényekről, mert néha-néha tévedek és egy igazán jó dologgal találkozom. Mint most.

Értékelés:

A borítója eléggé érdekes, olyan, mintha egy álomból vettek volna ki egy képet, bár maga az egész képregény ezt a hatást kelti. Elvontnak mondanám és egyedinek. Való igaz, hogy amiket eddig olvastam Neiltől (Coraline, Csillagpor) mind-mind különbözött más történetektől, még akkor is, ha a fülszövege vagy a hallottak alapján hasonlítana valamelyik más általunk ismert történetre.

Valahogy mindig sikerül úgy kialakítania a mű cselekvéseit, hogy el tudom képzelni, hogy a főszereplő Tényleg ott van, és Tényleg megteszi azokat a dolgokat amikről ír. El tudom képzelni, hogy ezek a dolgok tényleg így lehetnek, mert teljesen logikusan építi fel a szálakat. Azt is észrevettem az írón, hogy mindig megpróbál több korosztályt megcélozni, az elején pl. nem tudtam eldönteni, hogy ez most ifjúsági vagy inkább fiatal felnőtt, de a közepe felé már azt gondoltam, hogy ááááh hagyjuk a fenébe ezt, hiszem ez felnőtteknek való! De mégis, mire a végére értem már visszaváltottam arra, hogy Igenis ez bármilyen korosztálynak szól és mindenkit le tud kötni.

Szoktam képregényeket olvasni, úgyhogy nyugodt szívvel tudom azt mondani, hogy a Sandman egy szépen megrajzolt történet, ahol nem csak a külcsín volt fontos, hanem a történet is. Így nem is csoda, hogy elég sokan szeretik.

Álom és Halál

Az első kötet nyolc darab fejezetet foglal magába, itt ismerjük meg a szereplők és az alaptörténetet. A történet elején kisebb képet kapunk magáról a Sandman világáról, kiderül, hogy vannak amolyan Végtelenek, akik olyanok, mint az Istenek (pl: Halál, Vágy, Kétségbeesés). Legelőször csak Halált említik meg, ugyanis egy szektának az a célja, hogy elfogja a Halált, így nem kell meghalniuk. Ám a szertartás nem sikerül, Halál helyett csak a testvérét sikerül elkapniuk, Álmot. Hetven évig tartják fogságban Álmot, így az emberek eközben Álomkórba esnek, aminek nagy nyoma lesz az egész földön. Így, röpke hetven év után, Álom kiszabadul és első dolga az lesz, hogy visszaszerezze az elvett dolgait, mágikus tárgyait (sisakját, zsákját, rubinját).

Ennyit a történetről. Szépen felépített, érdekes világot tár elénk az író, amit a rajzolók tökéletes visszatükröznek a képeknek, egyes darabokat percekig néztem, mert látványos volt és magával ragadó. Nem is egy rövidebb képregény, így azt mondom, hogy érdemes kiadni rá a pénzt, ha valakit érdekel. Nem csak fél óra alatt elolvasható kötet, mint egyes képregények.

Hibát nem igazán találtam még benne, a kötettel gyorsan tudtam haladni, mert élvezhető volt (kivétel akkor, amikor leragadtam a szép képeknél), tetszett, hogy emberfeletti lények vannak benne, hogy a Pokolba is benézünk egyszer. Nem bántam meg, hogy elkezdtem olvasni ezt a sorozatot, kíváncsi vagyok a többi részre is.

Pontozás
Történet: 5/5

Karakterek: 5/5

Borító: 4/5

Kedvenc karakter: Álom, Halál

Amit szerettem benne: Szép rajzok, jó történet

Amit nem szerettem benne: Nem igazán volt olyan

Adatok

Következő rész címe: Sandman – Az álmok fejedelme – A babaház 

Kiadó: Cartaphilus

Megjelenés: 2009

Oldalszám: 240 

Neil Gaimantől várható bejegyzések a közeljövőben: A temető könyve,  Az álmok fejedelme – A babaház

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük