2015,  Cartaphilus,  Nathaniel Philbrick,  Igaz történet alapján,  4 pontos,  Regény

Nathaniel Philbrick – A tenger szívében (Az Essex bálnavadászhajó tragédiája)

“1819 nyarán az egyesült államokbeli Nantucket kikötőjéből kifutott a 238 tonnás Essex. A bálnavadászhajót tizenöt hónap múlva az Egyenlítőtől nem messze, a Csendes-óceán déli övezetében megtámadta és elsüllyesztette egy feldühödött bálna. A húszfőnyi legénység ezután három lélekvesztőben vágott neki az elképzelhetetlenül nehéz tengeri útnak. Hogy a nyugatra eső, emberevő lakóiról elhíresült szigeteket elkerülve biztonságos helyen érjenek partot, keleti irányba, a mintegy ötezer kilométerre lévő Dél-Amerika felé indultak… Míg az Essex tragédiája által ihletett klasszikus remekmű, Herman Melville Moby Dick című regénye a hajó pusztulásával ér véget, Nathaniel Philbrick lebilincselő hatású kötetében ez a tengerészekre váró szörnyű megpróbáltatások, az elemekkel vívott élethalálharc kezdete.
Az Essex megrázó tragédiája ugyanúgy felkavarta és megrendítette a XIX. század emberét, ahogy a Titanic elsüllyedése a XX. századét. A Nantucket történetét kutató amerikai szerző a történész precizitásával és oknyomozó szenvedélyével rekonstruálta a bálnavadászhajó pusztulását, a túlélők egyszerre vérfagyasztó és megrendítő viszontagságait.

Lenyűgöző kötetéből az Apolló-13 és az Egy csodálatos elme Oscar-díjas rendezője, Ron Howard forgatott nagy sikerű filmet.”

Hogy találtam rá?

Szeretem az ilyen történeteket.

Saját példány?

Igen.

Kiknek ajánlom?

Azoknak, akik szeretik a részletességet, a szép hosszú leíró részeket vagy a tengerről szóló regényeket. A Moby Dick szerelmeseinek.

Bevezetés:

Nem láttam még a filmet, csak annyit tudtam a történetről, amit a fülszövegből megtudunk, illetve amit eddig is hallottam róla.

Értékelés:

A történet az első tiszt és az egyik matróz elbeszélései alapján alakult, és a Essex bálnavadászhajó és annak legénységének történetét mutatja be rendkívül részletesen. A történet idejében nagyon sokan indultak útra, hogy bálnára/cetre vadásszanak, mert a húsa és a belőle nyerhető zsír rendkívül drága volt.

A film plakátja

A könyv elején pontos képet kapunk arról, hogy honnan is indult el a hajó. Az ott lakók, a sziget akkori és mai életébe is betekintést nyerhetünk. Rendkívül precíz módon tárja fel az író a részleteket, látszik, hogy gondos odafigyeléssel írta a sorokat, és rengeteg kutatómunkát is végzett. Olyan dolgokat tudunk meg a bálnavadászatról, amiről eddig valószínűleg még nem is hallhattunk. Sikerült néhány új szóra is szert tennem a hajózással kapcsolatosan (reffelés pl.)

Az elején nem sokat találkozunk bálnával, de az író pontosan akkor veti be a bálnatámadást, amikor a legjobban vágyunk már rá. Iszonyú részletességgel, megrázóan írja le a történteket, szinte teljesen beleéljük magunkat, mintha mi is ott lennénk az Essex fedélzetén. Azonban nem a bálnatámadás a legmeghatóbb rész a könyvben, hanem ami azután következik. A folyamatos megpróbáltatások, az éhezés, a szomjazás, a tengeren való hánykódás sokkal jobban elborzasztja az embert. Olyan lebilincselő, brutális részletességgel olvashatjuk a történetet, hogy arra nincs szó. Nem csak a tragédia történetének pontossága a jó a könyvben, hanem a földrajzi, pszichológiai
és a biológiai leírások is nagyon élvezhetőek (pl: ahogy leírja miként alakul át az ember teste és szervezete a több hónapi éhezés, szomjazás után).

Külön tetszettek a képek a könyvben, a gyönyörű rajzokról nem is beszélve. Azonban fel kell hívnom a figyelmet arra, hogy a képeket csak a könyv olvasása után érdemes megnézni és elolvasni a leírásokat, mert spoileresek (sajnos beleestem a hibába és előbb megnéztem őket).

Az első néhány oldal kicsit tömény, de ha túljutunk rajta, akkor egy nagyon jó történetet olvashatunk. Mind a hajón játszódó részek, mind a tengeren való borzasztó körülmények nagyon érdekesek voltak, lekötöttek, és szinte le sem tudtam tenni a könyvet. Emellett rendkívüli módon tudja érzékeltetni, hogy hogyan válik az ember szinte vadállattá egy ilyen helyzetben, miként próbál meg ember maradni embertelen környezetben/élethelyzetben. Akik szeretik az ilyen drámai történeteket, azok mindenképpen olvassák el, nem fognak csalódni. Kíváncsian várom a filmet!

 

Kedvenc idézetek: 

“A rendkívül tikkasztó időjárás, reményeink hirtelen, váratlan megsemmisülése, majd ebből eredő levertségünk megint töprengésre késztetett minket, és lelkünk rémisztő, borús balsejtelmekkel telt meg.” 

Könyvemlítések a regényben: 

– Herman Melville: Moby Dick

A film előzetese:


Ha tetszett a poszt, akkor iratkozz fel. A blog alján, a “Feliratkozás a webhelyre” gombra kattintva! 

Pontozás  

 

Történet: 4/5 

Karakterek: 4/5

Borító: 5/5

Kedvenc karakter: Chase, habár kicsit nehéz megszeretni bárkit is, mert nem kimondottam karakterközpontú a könyv

Amit szerettem benne: A pontosságot, a gyönyörű leíró részeket, a történetet
Amit nem szerettem benne: Az elején kicsit tömény volt az első pár oldal

 

Adatok

Filmváltozat is készült a regényből

Kiadó: Cartaphilus Könyvkiadó

Megjelenés: 2015

Oldalszám: 272

Eredeti cím: Nathaniel PhilbrickIn the Heart of the Sea 

(The Tragedy of the Whaleship Essex)
 
Ára: 2.990,- Ft
    

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük