Mitológia,  2015,  Michael Crichton,  Fantasy,  4 pontos,  Filmadaptáció,  Regény

Michael Crichton – A ​13. harcos

MŰFAJ: Történelmi Fantasy

SOROZAT RÉSZE:  –

 
FÜLSZÖVEG:
 

“Kr. u. 921 júniusában a kalifa egyik udvaroncát, Ahmad ibn Fadlánt követségbe küldi a bolgár királyhoz. Ibn Fadlán három évet tölt távol, mégsem tudja teljesíteni megbízatását, mert utazása elején, a Volga folyó mentén összetalálkozik egy csapat vikinggel, akiknek északi honát félelmetes kannibál törzs tartja rettegésben. A jóslat szerint csak úgy lehet legyőzni a „ködszörnyeket”, ha a tizenkét északi harcos mellé tizenharmadikként egy idegen áll. Ibn Fadlán számára nincs más választás, mint velük tartani. A zabolátlan, vad hajósok társaként útnak indul Északra, hogy szembenézzen a rejtélyes, ősi ellenséggel, amelytől még ezek a rettenthetetlen harcosok is félnek.

A Jurassic Park, Az Androméda-törzs, A gömb és a Zaklatás szerzőjének hátborzongató regényéből 1999-ben Antonio Banderas főszereplésével készült film azonos címmel.

Michael Crichton (1942-2008) regényei éveket át az eladási listák élén tanyáztak, és a hollywoodi stúdiók sorban készítették ezekből a kasszasikereket a legnagyobb sztárok főszereplésével. 1994 decemberében munkái egyszerre vezették az Egyesült Államok a mozis (Zaklatás) és a televíziós (Vészhelyzet 1. epizód) nézettségi és a könyveladási (Zaklatás) listákat.”

Értékelés

A filmhez már volt szerencsém nem is egyszer. Nagyon elvarázsolt, és szerettem gyerekként, így, amikor megláttam, hogy könyvből készült, azonnal be akartam szerezni!

Bevezetés:

Néhány éve már a várólistámon csücsül, valamiért nem kezdtem még el, talán azért, mert ismerem a történetet. Nem tudom, viszont most végre rászántam magam!

 

A vikingek szemében a gyermek nem számít fattyúnak, ha anya hozta világra.

Amit szerettem benne:

A borító rettentően szimpatikus, szép és letisztult, de ez általánosságban igaz az új megjelenésű Crichton könyvekre. 

Az első néhány oldalon megijedtem, hogy nagyon száraz és tömény lesz, nem pedig regényszerű, de szerencsére ez a bevezető után megváltozik. Tény, hogy nem egy jegyzetet olvashatunk, a író folyamatosan ellát minket kiegészítő információkkal. Szerettem, hogy már az elején megemlíti, hogy ez egy igaz történet, de a végét ő egészítette ki. Hiszen Ibd Fadlán valós személy volt, aki tényleg létezett. Végig az ő szemszögéből láthatjuk az eseményeket, csakúgy, mint az adaptáción. Szinte teljesen ugyanaz a kettő.

A stílusa megfelelő egy ilyen regényhez, mai szemmel olvasva is élvezhető, mégis fellelhető benne a régi nyelvezet. Különös volt olvasni a vikingekről egy olyan embertől, aki találkozott velük és egy ideig velük élt. Remek ötletnek tartottam, hogy egy valós jegyzetekből álló történetből szőtt az író egy regényt. Külön öröm volt, hogy rengetegszer említette az eredeti jegyzetet és, hogy ott egy-egy szó, hogy jelent meg. 

A horror részre is rendben volt számomra, szépen játszott az elemekkel. Számomra nem volt igazán félelmetes, de egy kezdő horror-thriller olvasónak tökéletes választás lehet. A ködszörnyek nagyon érdekesek voltak, szuper ötlet, hogy így összedolgoznak és közben pedig ennyire hasonlítanak egy tudatlan törzshöz. 

Szeretem Crichton regényeiben, hogy nagyon érződik róla a tudás, hogy mégis mennyire okos volt az író, mennyi mindenhez is értett. Nem csupán a nyelvek, hanem történelem és orvostudomány terén is. Kiváló ember volt. 

 

Az állatok elpusztulnak, a barátok meghalnak és én is meghalok, de egy dolog soha nem halhat meg, ez pedig a hírnév, mely a halál után is fennmarad.

 

Ami kevésbé tetszett:

Hiányoltam egy térképet, amin nyomon tudtuk volna követni az útvonalat. Illetve a vége kicsit összecsapott volt, többre számítottam a nagy összecsapás címszó alatt. Olvastam volna még többet a vikingekről és a ködszörnyekről is. 

 

Összegzés:
 

Tetszett, már értem, hogy miért lett ebből ennyire remek a film. Ajánlom mindenkinek, aki szereti az adaptációt. 

Könyv említések: –

BORÍTÓ: Nem tudok belekötni, nekem tökéletes.

TÖRTÉNET: Szinte teljesen ugyanaz, mint a film. Nem mondanám, hogy pörgős, de mégis visz magával. Érdekes volt a szokásokról olvasni. 

KARAKTEREK: Kedvencem nem lett, mert ahhoz kevés volt a leírás, és a történetben sem volt annyi, de egyébként kidolgozottak és rendben voltak. 

BORÍTÓ: 5/5

TÖRTÉNET:  4/5

KARAKTEREK: 4/5

KIADÓ: Kossuth

MEGJELENÉS: 2015

OLDALSZÁM: 200

Kedvenc karakter:

Amit szerettem benne: Történet

Amit nem szerettem benne: Nem volt térkép, gyors volt a vége

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük