Sorozatok

Meg Cabot – Kim Harrison – Michele Jaffe – Stephenie Meyer – Lauren Myracle – Pokoli báléjszakák

(Katt a képre)

 “Áll a bál, de para! Az öt izgalmas történet középpontjában a bál áll, pontosabban afféle para-bál, ahol aztán pokoli táncot lejtenek mindenféle lények. Délután, amikor még azon görcsöltél, hogy kétballábas vagy, és leginkább a ruhásszekrényed szegényessége aggasztott, eszedbe sem jutott, hogy maga a Nagy Kaszás visz majd táncba… Márpedig ő nem azért kért fel, hogy a toiletted dicsérje… Némely estély akciódússá fajul, olykor kivégeznek egy harapós kedvű vámpírt, angyalok csapnak össze démonokkal, szóval valamivel izgalmasabbak, mint egy retro öltönyös DJ szövegelése, és a lakásból sem kell kimozdulnod. Az ajtóval ne bajlódj, vagy bejönnek, vagy nem… Szóval, engedd el magad! Rémes estéd lesz!”

Hogy találtam rá?


A borítója elég feltűnő, így hát nem csoda, hogy rátaláltam. Elég sok helyen hirdetik és elég felkapott volt mostanában.


Kiknek ajánlom?


Azoknak, akik szeretik a vámpíros, bálos, tini könyveket. Biztosan mindenki talál majd olyan novellát, ami neki való. Ajánlom még az írók fanatikusainak.


Bevezetés: 


Nem tudtam mit gondoljak erről a könyvről az elején, mert sok negatív kritikát olvastam róla, úgyhogy inkább nem is gondolkoztam rajta, hogy milyen lehet.


Értékelés:


Öt kis történet, mindegyikben van valamilyen természetfeletti lény, angyal, démon, vámpír és még egy zombi is feltűnik „futólag”. Nem egy nehéz olvasmány, könnyen lehet vele haladni, akinek sok az ideje akár egy nap alatt is el tudja olvasni.

Az egyik angol borító

A borító szerintem szép meg minden, de az, ahol egy táncospár van és a pasinak csontvázkeze van, sokkal jobb. Meg a másik angol borítón is szebb a virág, mint ez a kék.

Meg Cabot: A pusztító lánya: Ezt a novella két szemszögből is láthatjuk, az egyik egy fiú, a másik pedig egy lány. Mary és Adam. A történet egy bálon játszódik, ahol is Mary arra készül, hogy egy nyílpuskával lelövi legjobb barátnője partnerét. Mary furcsállja, hogy a barátnője Lila túlságosan is odavan a fiúért, merthogy neki mindig más volt a nagy szerelme, egy Ted nevű fiú. Ők voltak az álompárok így mindenki számára furcsa, hogy Lila mással táncol a bálon.


Mary éppen készül lelőni a partnert, amikor valaki ketchupot önt a fiú ruhájára, és ez a valaki nem mást, mint Adam. Lila partnere pedig egyszerűen köddé válik. Mary kénytelen lesz megosztani titkát Adammal, miszerint Sebastian, Lila partnere furcsa fickó és nem is emberi lény. Mary pedig egy vadász, akinek a dolga az, hogy végezzen a Sebastianhoz hasonló lényekkel. Lila meg van esküdve rá, hogy a partnerével semmi gond sincs és egy nagyon szimpatikus ember. Mary azonban elárulja Adamnak, hogy Sebastian apja maga Dracula és Mary mindenáron végezni akar vele és a fiával, Adam pedig készségesen segíteni akar ebben neki.


Szerintem a történet tele volt hibákkal, Sebastian hirtelen eltűnése és maga a tény, hogy egy bálon egy tinicsaj nyílpuskával mászkál és senki nem veszi észre eléggé bizarr. A Dracula dolgot is felesleges volt belekeverni, mert csak rontott a dolgon. Senkinek nem tűnik fel semmi sem, a vámpír srácot is hamar lenyomták. Nem igazán lett kedvencem a történet, de azért valakinek, aki szereti a vámpíros történeteket érdekes lehet.

2/5


Lauren Myracle: A virágcsokor: Te mit kívánnál, ha lehetne három kívánságod egy virágcsokortól? Frankie pontosan ilyen helyzetbe kerül, amikor barátaival ellátogat egy jósnőhöz, hogy kiderítse a szeretett fiú elhívja-e őt a közelgő bálra. A rejtélyes fiú valójában pedig nem más, mint Frankie jó barátja, Will, akivel együtt mennek a jósnőhöz. A jósnő azonban nem sok jóval kecsegteti a fiatalokat, valójában semmi érdekeset nem közöl velük, sőt még csak érthetően sem fejti ki számukra azt, amit lát.

Azonban a jósnő lakása annál inkább érdekesebb, mindenféle koponyák, kotyvalékok megtalálhatóak a házban. Frankie figyelmét azonban egy virágcsokor köti le, ami el van száradva és az egyik szekrény tetején csücsül. A jósnő arra készül, hogy ha már megemlítették a virágcsokrot, akkor elégeti, mert nincsen rá szüksége és egyébként is veszélyes.

Frankie azonban kiharcolja magának, hogy hagy tarthassa meg és s a jósnő még azt is közli vele egy kis vonakodás után, hogy hogyan kell használni. Frankie kívánhat három dolgot a csokortól, de vigyáznia kell vele, mert nem mindegy, hogyan kapja meg a kívánságát. A lány úgy dönt, hogy a kívánsága nem lesz más, minthogy a szeretett fiú végre hívja el őt a bálba. Ez is meg is történik, de nem úgy, ahogy a lány szerette volna.

Angol borítóEz volt a kedvencem a novelláskötetben, ez egy érdekes és nem hétköznapi történet. Na jó, az alapsztori kicsit klisés, három kívánság, rosszul sül el. De azért igazán élvezhető és nagyon tetszett az a rész, ahol Will zombiként jön visszaa, habár nem értettem, hogy Frankie utolsó kívánsága miért nem az volt, hogy “tekerjük vissza az időt” vagy valami hasonló, de az még jobban kliséssé tette volna, nem igaz? Így hát jó volt ez így, ahogy meglett írva. Nem boldog véget és és végre nem csak vámpírok és vérfarkasok voltak benne, hanem egy régi kedvencem is megjelent, ami még csak most kezd újra divattá válni, a zombi.

4/5Kim Harrison: Madison Avery és a Nagy Kaszás: A történet itt is egy bálban folyik, ahol Madison irtóra unja magát mert a partnere nem igazán tetszik neki és a fiú hiába próbálja őt táncolni hívni, a lánynak semmi kedve hozzá. Josh ezen felbosszantja magát és faképnél hagyja a lányt, Madison pedig úgy dönt, hogy akkor inkább hazamegy, úgyis a srác csak az apja kérésére hívta el őt a bálba.

Ám feltűnik egy sármos, maszkos férfi, aki táncba invitálja Madisont, a lány immár örömmel fogadja a kérést és boldogan táncol együtt az idegennel. A táncok végén pedig a férfi, Seth, hajlandó hazavinni a lányt, aki ezt is elfogadja, Josh pedig hiába tiltakozik ez ellen, nem tud tenni semmit sem, mert a lány beszáll Seth kocsijába. Hamarosan azonban kiderül, hogy nem az, akinek a lány gondolta, mert Seth maga a Halál.


A lány haláláig teljesen érdekes a történet, de utána nagyon unalmassá válik, semmi nem történik benne ezek után. El van magyarázva, hogy vannak rangok az istenek/halálok között, de ezeknek az információknak nem vesszük hasznát a későbbiekben. Van egy aprócska csata, ahol Madison elveszi Seth kövét (csak úgy lazán megfejeli a Halált), és ezek után újra emberszerű lehet. De ezzel sem történik semmi a későbbiekben, csak beszélgetés beszélgetés hátán. Unalmas, nagyon unalmas.

1/5

Michele Jaffe: Csók és ármány: Ez a novella tizenhárom fejezetre van osztva és ennek nem igazán a bál a témája, ez tűnik ki a legjobban. Az elején valójában a végével kezdünk és csak a további olvasás után tudjuk meg, hogy mi vezetett az elejéig.

Mirandának megvan az a különös képessége, hogy hallja mások beszédét már messziről is, egyébként taxisofőrködik szabadidejében. Egyik napon azonban egy tizennégy-éves kislány kéri meg, hogy vigye őt el valahová. Miranda vállalja az utat, pedig nem is sejti, hogy Sibby, a kislány valójában kicsoda. Sibby az egész út során minden férfit meg akar csókolni és sokat sikerül is neki, közben Miranda idegeire megy ezzel és az ostoba kérdéseivel, amivel zavarba is hozza a lányt.

Amikor megérkeznek a célállomáshoz, Miranda furcsa dolgot vesz észre és úgy érzi mikor elhagyja a házat, hogy vissza kell fordulnia, mert Sibby talál bajban van. És ezt jól is sejti.

Egy másik külföldi borító

Eléggé idegesítő Sibby karaktere és semmiképpen sem vicces, az író is próbálta humorosra fogni a dolgot, de egyszer sem mosolyodtam el rajta, lehet velem van a baj. Ebben a történetben sem történik olyan sok minden, ahhoz képest, hogy novella. De még mindig több benne az esemény, mint az előzőben. Miranda képessége is hiába van meg, mert nem igazán veszi majd hasznát a történet során. Untatott ez is.

2/5Stephenie Meyer: Földi pokol: Az utolsó történetben szintén bálon vagyunk, ahol elég sok rossz dolog történik a fiatalokkal. A partnerük csak úgy lelép és otthagyja őket, vagy éppen a lányok melltartópántja pattan le, cipősarkak hagyják cserben gazdájukat, szóval az a tipikus szörnyű bál, ahol senki nem érzi jól magát.

Egyetlen ’ember’ van, aki élvezi a dolgot, az pedig Sheba, egy démon. Ugyanis a bál rossz pillanatainak ő van a középpontjában, mindenért ő felelős. Irányítja az embereket a sugallataival és megpróbálja befolyásolni a cselekedeteiket. Csak sajnos nem minden jön úgy össze neki, ahogy elképzelte, mert egy félangyal is van valahol a tömegben.

Nem volt uncsi, hamar el tudtam olvasni. Tetszett, ahogy a démonokat felépítette az író, gonoszak voltak és aranyosak, főleg Jezebel karaktere tetszett. Shebát nagyon hamar hatalmába kerítette az angyal, megpróbálhatott volna kicsit küzdeni ellene. De az volt a legnagyobb bajom vele, hogy a fülszöveg csatát ígér, de semmi nem volt! Épp, hogy egymás karjaiba estek, na mindegy.

3/5

A könyv szerény véleményem szerint inkább az ifjú urban-fantasyt szerető lányoknak szól, egy idősebb lánynak kicsit unalmasnak tűnhet, de azért ha valaki gyermeklelkűbb, akkor tudja felhőtlenül élvezni. Aki szereti az ilyen tini-romantikus történeteket, annak tökéletes lehet. Én hihetetlenül untam a felét, mert elég rosszak voltak a számomra, azért, mert vagy SEMMI nem történt bennük, vagy, mert hülyeségnek tartottam. Én sajnálnám, ha pénzt adtam volna érte, de szerencsére könyvtári darab volt.

Pontozás
Történet: 2/5

Karakterek: 2/5

Borító: 3/5

Kedvenc karakter: Jezebel

Amit szerettem benne: A virágcsokor, Jezebel karaktere

Amit nem szerettem benne: Az unalmas novellák és a hibák

Adatok

Kiadó: Könyvmolyképző könyvkiadó

Megjelenés: 2009

Oldalszám: 246

Eredeti cím: Prom Nights From Hell

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük