Agave,  Sci-fi,  Disztópia,  2022,  Matt Ruff,  2 pontos,  Regény

Matt Ruff – 88 név

MŰFAJ: Disztópia, Sci-fi

SOROZAT RÉSZE:

 
FÜLSZÖVEG:
 

“John Chu egy „serpa”, aki társaival együtt jó pénzért virtuális kalandokra kíséri ügyfeleit online szerepjátékokba, ahol jól felszerelt karakterekkel élhetnek át felejthetetlen izgalmakat: sárkányokat ölhetnek, űrcsatákban vehetnek részt, bankot rabolhatnak vagy zombihordákkal küzdhetnek.
Az új ügyfelük a titokzatos, magát gazdag és ismert személynek mondó Mr. Jones rengeteg pénzt kínál azért, hogy átfogó idegenvezetést kapjon a virtuális valóság játékvilágáról. Chu számára ez az álommunka, de ahogy belevágnak a kalandozásba, gyanítani kezdi, hogy Mr. Jonest inkább az emberek felett gyakorolt hatalmi potenciál, semmint a szórakozási lehetőségek megismerése vezérli. A fergeteges online kalandnak induló megbízás aztán hamarosan átszivárog a való világba, ahol Chunak minden leleményességére szüksége van, hogy egy lépéssel előrébb járjon mindenkinél – mert a valóságban nincs újraindító gomb.
Matt Ruff legújabb regénye egyrészt tisztelgés a videojátékok világa és a videojátékos közösségek előtt, másrészt izgalmas jelenetekbe ágyazott észrevételek sora arról, hogy mi rejlik a virtuális valóságban, és egyben milyen veszélyekre kell felkészülnie az embereknek a jövőben…”

Értékelés

Bevezetés:

A Ready Player One-t szerettem, és mivel ahhoz hasonlították, így gondoltam teszek egy próbát vele.

– Serpák! Vannak, akik fizetnek neked, hogy kísérgesd őket? Retardáltak talán? – Elfintorodom. – Mi van, nem szereted a „retardált” szót?
– Én nem bánom, de van ügyfél, aki igen. Azok viszont nagyon.
Darla elvigyorodott, ahogyan csak ő tud.

Amit szerettem benne:

Az első 50 oldal érdekesen indult, szerettem, hogy a geek dolgokról ír az író, jó volt ezeket olvasni és habár mindent ismertem ezek közül, mégis lekötött. Kellemes volt visszahangolódni az MMORPG-k világára, főleg, hogy nekem ez az egyik kedvenc műfajom és manapság már alig jelenik meg új.

Szerettem, hogy mindent megmagyarázott Matt, így nincs szüksége annak sem a keresőre, aki nem jártas az online játékokban. A fejezetek elején mindig szerepel egy oda illő definíció, ez kifejezetten tetszett, nem találkoztam még hasonló megoldással. A stílusa nem volt zavaró, gördülékeny volt a szöveg és gyorsan lehetett vele haladni (az első felével). 

A nyomozós szállal nem volt problémám, csak amiatt bírtam végigolvasni.

Utólag belegondolva, ezt intő jelnek kellett volna vennem.

 

Ami kevésbé tetszett:

Sajnos sem a történetre, sem pedig a karakterekre nem tudtam ráhangolódni. Egy sokkal lazább, humoros könyvet képzeltem el, ennek ellenére egy nagy csalódás volt. Nem igazán történik benne semmi, és végtelenül unalmas és vontatott.

Nem értettem, ha John anyja ekkora nagy arc, akkor miért nem tudott már korábban segíteni a fiának? Ott volt, de minek? Az exe egy idegesítő picsa, akit legszívesebben fejbe vertem volna.

Utáltam, hogy nagyrészt arról szól, hogy mennyire átverés tud lenni az online világ és csak abból áll az egész, hogy mindenki másnak adja ki magát, és tele van perverzekkel. Az online élet pozitív oldala nem igazán jelent meg.

A karakterek ellenszenvesek, még a főszereplő is, senkiért nem tudtam izgulni és senki nem érdekelt. Darla és John kapcsolata egyszerűen siralmas. A vége pedig kifejezetten szörnyűre sikeredett. 

 

 

Összegzés:

Sajnos nem egy Ready Player One…

Könyv említések: 

BORÍTÓ: Megnyerő, a témához tökéletesen passzol és felkelti a figyelmet 4/5

TÖRTÉNET: Rettentően vontatott, nem éreztem egyáltalán úgy, hogy érdekelne 2/5

KARAKTEREK: Érdektelenek, egyhangúan, nincsen egy kiemelkedő, érdekes karakter sem 2/5

BORÍTÓ: 4/5

TÖRTÉNET:  2/5

KARAKTEREK: 2/5

KIADÓ: Agave

MEGJELENÉS: 2022

OLDALSZÁM: 266

Kedvenc karakter: –

Amit szerettem benne: A világot

Amit nem szerettem benne: Unalmas, gyenge karakterek

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük