M. Kácsor Zoltán,  Zabaszauruszok,  Ifjúsági,  Fantasy,  Kortárs,  2017,  Kolibri,  5 pontos,  Meseregény

M. Kácsor Zoltán – Utazás ​Dínómdánomba (Zabaszauruszok – 1)

 “Hallottál már Rilexről, a világ legbékésebb tirexéről? Tudod-e, miért éppen az ő szájában lakik Kunyi, a pimasz keselyű? És hogyan ismerik meg Barmolt, a raptort? Minden kiderül, ha velük tartasz izgalmakkal teli útjukon: éld túl te is a Zabaszaurusszal való találkozást, kelj át az Áldozatok völgyén, és osonj be egy sárkánybarlangba!
Irány Dínómdánom, a dínók földi paradicsoma, ahová csak csúszdán lehet bejutni. Ideje felfedezni a pattogatottkukorica-mezők és a Halászlé-tó hazáját, ahol a Tejút és a Vajút összetalálkozik, és olykor a falak is fehér csokiból vannak…”
Kunyi, a pimasz keselyű? És hogyan ismerik meg Barmolt, a raptort? Minden kiderül, ha velük tartasz izgalmakkal teli útjukon: éld túl te is a Zabaszaurusszal való találkozást, kelj át az Áldozatok völgyén, és osonj be egy sárkánybarlangba!

Hogy találtam rá? 

Nézegettem a Kolibri könyvei között és WoW Dinók! <3

Saját példány? Dedikált?

Saját példány, de nem dedikált.

Kiknek ajánlom?

Gyerekeknek és gyermekded lelkű felnőtteknek.

Értékelés:

Már a borítókép láttán szerelmese lettem a könyvnek. Az iszonyat cuki illusztráció nagyon megérintette a kis dinóimádós lelkemet. A könyvet első kézbevételre is tökéletesnek találtam, tapintásra is sima, kellemes. A lapok is passzolnak, jó az elrendezés, az illusztrációk gyönyörűek és kedvesek. Imádtam a “beépített” könyvjelzőt, amit a Kolibri a kemény kötéses könyveihez előszeretettel használ.

A történet szintén aranyos, Rilex különlegessége már egyből humorossá teszi az egész kezdést, Kunyival együtt. Rendkívül illettek az elnevezések, a mókás kis szavak az egész regényhez. Én is szívesen elutaztam volna velük Dínómdánomba, ahol a falak is csokiból vannak; találkoztam volna Leiszút Feliszúttal, a félelmetes sárkánnyal.

“– Rilex, a tirex vagyok! – mutatkozott be neki.
– Én pedig Kunyi, a keselyű – szólt ki Kunyi Rilex szájából. – Téged hogy hívnak?
– Harmolnah – válaszolt neki a raptor.
– Üdvözöllek, Barmol – mondta Rilex.
– Nem Harmol, hanem Harmol!”

Egy percre sem tudtunk unatkozni, mindig történt valami és az illusztrációk roppantul segítettek abban, hogy jobban beleéljük magunkat a cselekményekbe, és meg-megmosolyogtatott bennünket. Rilex nyugodtsága kitűnő párosítás volt Kunyi lobbanékonyságával, éhségével. Kettőjükhöz társulva, a pórul járt raptor, Barmol is még inkább alakított a szereplők optimális elrendezésén. Tökéletesen meg voltam elégedve ezzel a hármas bagázzsal, akik egy pillanatra sem tudtak csendben maradni, és csak úgy tárták elénk az újabb és újabb vicceket, miközben megannyi kalandban volt részük.

Velük együtt tudtunk érezni – főleg szegény Barmollal, akinek két foga maradt-, izgalmakkal teli útjukon el tudtuk kísérni őket, miközben a könyv ellenállt annak, hogy letegyük. Sodródunk végig az eseményekkel, és folyamatosan várjuk az újabb bohókás történéseket. Szívesen megnézném az egészet egy rövid filmecskében!

Nem túlzás hát kijelenteni, hogy valóban remek választás lehet ez a regény gyerekek számára. Tanulságos, kedves kis történet rengeteg szellemes megjegyzéssel és szavakkal vegyítve.

“Barmol borús arcot vágott, de csöndben maradt. Kunyi viszont úgy érezte, itt az ideje, hogy elmondja, ami a begyét nyomja.
– Én sok mindent lenyeltem, amióta a szádban élek, Rilex, de ha valamit nem nyelek le, az a banán! Unom a banánt, érted? Húst akarok!”
Szerkezetileg is elégedettek lehetünk a néhány oldalas fejezetekre bontás miatt, amik külön-külön címet kapnak, ennek segítségével már egyből elkezdünk gondolkodni, hogy vajon megint mi fog történni a mi édes kis hármasunkkal. Sőt, a könyv végén még egy ízelítőt is kapunk a készülődő új könyvből.

Felnőtteknek is bátran tudom ajánlani, mert valóban tud okozni néhány kellemes órát azalatt, míg felolvassuk a gyermekünknek (vagy csak magunkba merülve bújjuk a sorokat, khm-khm). Engem megvett teljesen, minden elismerésem az írónak és az illusztrátornőnek szuper ötlet volt! Bármikor szívesen újra is olvasnám. Várom a következő részt! YAY!

Na és a kérdésem, a Raptoroknak miért nem nő vissza a foguk, úgy, mint a T-rexeknek? :O Szegények…

BORÍTÓ: Iszonyat szép, nagyon tetszik az illusztrátor stílusa. Kedves, vidám rajzokkal pakolták tele az egész könyvecskét. Szépek a színei, aranyosak a dinók, egyszóval: tökéletes.  6/5

TÖRTÉNET: Elejétől a végéig humoros, komikus; kedves és tanulságos. Minden megtalálható benne, amire egy gyereknek szüksége van egy jó könyvhöz. Bátran tudom ajánlani bármilyen kisgyereknek, aki odavan a dinókért. 

KARAKTEREK: A T-rex már első perctől kezdve a szívünkig hatol. A különlegességével és kedvességével tökéletes főszereplőnek bizonyult. A keselyű pedig remek társként tűnik fel mellette.  A raptorral szemben elfogult vagyok, mert nálam ő volt a kedvenc, mint mindig. Kedves kis társaság egytől egyig. Mindegyikőjüket könnyű megszeretni.

Pontozás  

Történet: 6/5

Karakterek: 6/5

Borító: 6/5

Kedvenc karakter: Barmol

Amit szerettem benne: Mindent!
 
Amit nem szerettem benne: Hiányoltam egy térképet az utazásról

Adatok

Kiadó: Kolibri

Megjelenés: 2017

Oldalszám: 164

Műfaj: Meseregény

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük