M. Kácsor Zoltán,  Zabaszauruszok,  Kolibri,  2019,  5 pontos,  Regény,  Meseregény

M. Kácsor Zoltán – Acsargó-mocsarak [Zabaszauruszok 3.]

“Leiszút Feliszút bajban van. Szerencsére régi barátai, a Zabaszauruszok első két kötetéből már jól ismert Rilex, Barmol és Kunyi azonnal a segítségére sietnek, és nekivágnak a veszedelmes útnak, hogy kiderítsék, hogyan csendesíthetik le a Csendetlen-óceánt…

…csakhogy az Acsargó-mocsarakban lakó rettenetes Dragalád kémei eközben kelepcébe csalják a jóhiszemű sárkányt, Káró nem hagy fel a gonoszkodással, Fogkopácsnak pedig szörnyűséges titok jut a tudomására…

A számtalan izgalmas kaland közben pedig hol itt, hol ott bukkan fel három titokzatos büdösmadár. Vigyázat, orrokat befogni!”

Hogy találtam rá?

Olvastam az előző részeket és imádom a sorozatot.

Saját példány? Dedikált?

Saját, de nem dedikált.

Kiknek ajánlom?

Mindenkinek, aki szereti a gyerekkönyveket és a dinókat.

Értékelés:

Ez a sorozat határozottan az egyik kedvenc gyerekkönyvem közé került be. Könnyedségével és játékosságával hamar a gyerekek szívébe férkőzik és nehéz onnan eltüntetni. Emiatt is vágtam bele az új részbe, és az elolvasása után ugyanúgy várom a következő részt.

Már első látásra is egy aranyos, izgalmasnak tűnő könyvecskét foghatunk a kezünkbe. Az illusztráció tökéletes összhangban van a címmel és a sorozat többi részével is. Kellemes a könyv tapintása és a beépített könyvjelző is segít nekünk abban, hogy hamar megtaláljuk, hogy hol hagytuk abba (már ha le tudjuk tenni).

“Csakhogy azóta sokkal hatalmasabb, veszedelmesebb, és főként büdösebb szörnyetegek vetődtek felénk…”

A történet ott folytatódik tovább, ahol az előző véget ért. Kunyit szinte istenségnek tartják, Leiszút Feliszút pedig az aranyai megvédésével foglalatoskodik. A három jó barátnak újabb nehézségekkel kell megküzdeniük: büdösmadarak garázdálkodnak a környéken. Régi pajtásaik ismét segítségre szorulnak.

A regényt nehéz letenni, olvashatóságát az is megerősíti, hogy két szálon fut. A három barát és Feliszút Leiszút szemszögéből is láthatjuk a történetet,  a váltott szemszög miatt jobban emelkedik az izgalom és a feszültség. Új szereplőkkel is találkozhatunk ebben a részben is, ami nekem pl. hatalmas örömet adott, mert az egyikőjüket nagyon megkedveltem.

“Majd sohanapján kiskedden, amikor úgysincsen kedvem! Meg oszladozó békát nyúzó pénteken!”

A humor semmit sem változott, könnyen jön és a gyerekek számára egyszerűen megjegyezhetőek a mondatok, így nem csodálkoznék, ha egy kisgyerek az elolvasás/felolvasás után úgy kezdene el beszélni, ahogy a szereplők teszik azt. A csodaszép rajzokkal megáldott könyv pedig biztosan fenntartja az érdeklődést a gyerekek számára, így jó néhány órára kikapcsolódást tud nyújtani kisebbeknek-nagyobbaknak egyaránt.

Rettentően hangulatos az egész és iszonyat szerethető, még egy felnőtt ember számára is. A karakterek nagyon közel kerülnek hozzánk és velük tudunk izgulni a végsőkig, a legnagyobb kaland pedig még ezután érkezik meg hozzánk…várom a folytatást!

Ajánlom mindenkinek, aki már olvasta a korábbi két kötetet; illetve figyelmébe ajánlom még azoknak a szülőknek, akik egy eseménydús; vicces és emlékezetes könyvet szeretnének ajándékozni. A zabaszauruszok tökéletes választás erre.

Köszönöm a példányt a kiadónak!

BORÍTÓ:  Egyszerűen csodálatos, gyönyörű az illusztráció. A cím és a rajz is tökéletesen passzolnak egymáshoz. 5/5
 
TÖRTÉNET: Ugyanolyan aranyos, mint az előző két kötet. Eseménydús, humoros és imádják a gyerekek. 5/5

KARAKTEREK: A főszereplők semmit nem változtak, Kunyi viszi a humort a többiek pedig továbbra is kedvesek, szerethetőek.  5/5

 

Pontozás  

Történet: 5/5

Karakterek: 5/5

Borító: 5/5

Kedvenc karakter: Barmol, Kunyi

Amit szerettem benne: Alapötlet, humor
Amit nem szerettem benne: 

Adatok

Kiadó: Kolibri

Megjelenés: 2019

Oldalszám: 224

Műfaj: Gyerek és ifjúsági

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük