Katherine Arden,  Apró terek,  Ifjúsági,  2021,  Fantasy,  Könyvmolyképző,  5 pontos

Katherine Arden – Apró ​terek [Apró ​terek I.]

MŰFAJ: Fantasy, Ifjúsági

SOROZAT RÉSZE: Apró terek I.

 
FÜLSZÖVEG:
 
“Hátborzongató, rabul ejtő kísértettörténet.
 
A tizenegy éves Ollie egy tragikus veszteség után csak a könyvekben talál vigaszt. Így amikor a folyónál egy őrült nővel találkozik, aki egy könyvet akar a vízbe dobni, Ollie ellopja a könyvet, és elmenekül. A kötettel borzongató történetet ismer meg egy lányról és két fivérről, akik szerelmesek voltak belé – és egy „mosolygó férfival” kötött furcsa alkuról. A baljós kísértet valóra váltja az ember legkedvesebb vágyát, azonban a legmagasabb árat kéri érte.
 
A történet magával ragadja Ollie-t, egészen a másnapi osztálykirándulásig a Párás Völgy tanyára, a rémisztő történetű helyi gazdaságba. Ott a könyve szereplőinek sírjába botlik. Lehet, hogy a „mosolygó férfi” története igaz? Ollie-nak nincs túl sok ideje a válaszon gondolkodni. A hazafelé vezető úton lerobban az iskolabusz, a különös buszsofőr pedig dermesztő tanácsot ad a rábízott gyerekeknek: „Jobb, ha elindultok. Ha leszáll az este, értetek is eljönnek.” A sötét valóban gyorsan ereszkedik rájuk, amikor Ollie karórája riasztó visszaszámlálásba kezd, és ezt írja ki: FUSS.
 
Csak Ollie és két osztálytársa engedelmeskedik a buszvezető figyelmeztetésének. Ahogy a trió elindul az erdőbe, a körülötte álló madárijesztők mintha figyelnék őket… Ollie-nak pedig felrémlik a furcsa nő különös tanácsa: „Kerüld a tágas tereket. Maradj az apróknál!” És ezzel egy jólesően borzongató, hajmeresztő kaland kezdődik el.
 
Leendő klasszikus. Fedezd fel!”
Értékelés

Születésnapomra kaptam a könyv, eredetileg angolul terveztem elolvasni, de aztán láttam, hogy van magyarul is. Így ezt kértem.

Bevezetés:

Az írónőtől már olvastam a Medve és a Csalogányt, sajnos nem lett kedvencem. Remélem, hogy ez sokkal jobban fog tetszeni nekem. Plusz pont, hogy kiderült az egyik ismerősöm a fordítója a könyvnek!

 

Akárhová mész ebben a gyönyörű, rettenetes világban, vár rád egy kísértetmese.

Amit szerettem benne:

A könyv borítója kiemelkedő számomra. Első pillantásra is látszik, hogy nem egy túl vidám gyerekkönyvhöz van szerencsénk. Szépek a színei és különös, borzongató hangulata kecsegtető. 

A történet több fejezetre van felolvasztva, így gyorsan tudunk vele haladni; a betűméret is megfelelő, gyerekeknek könnyedén olvashatóvá. Két idősíkon keresztül ismerhetjük meg az eseményeket (jelen, múlt). Hozzám a korábbi állt közelebb, de a múltban történő dolgok viszont érdekesek voltak. A író stílusát meg kell szokni, viszont ez is viszonylag hamar sikerül az olvasónak.  

Minden karakter más és más, elsőre nem is tudjuk, hogy kik lesznek a főszereplőink, a könyv csak sejteti, hogy kik azok, akik talán előtérbe fognak kerülni. Már az első oldaltól kezdve különös dolgokkal találkozhatunk, Ollie megnyerő és kedvelhető főszereplőnk lesz a történet végéig. Egy kicsit elvont, egy kicsit magának való, így könnyedén azonosulni lehet vele. 

Számomra Coco volt az, aki inkább belopta magát a szívembe, a kis szerencsétlenkedésével és tiszta szívével. Valamint Ollie apukája is kimondottan az a típus, akiről azonnal sokat tudnék olvasni. Valahol szerintem minden gyerek ilyen apukáról álmodik. Brian valamiért nem volt a kedvencem az elején, de később már róla is szívesen olvastam. 

A történet hű a borítóhoz, különös; kísérteties és rémisztő. Folyamatosan pörögnek az események, nem unatkozunk. Nekem nagyon hasonlított Neil Gaiman – Coraline című művéhez, talán ezért is szerettem ennyire. 

 

Coco nem azért sír sokat, mert gyenge. Coco azért sír sokat, mert érez.

 

Ami kevésbé tetszett:

Nem igazán tudok ide mit írni, talán azt, hogy az elején furcsa volt a szóhasználat (de az angolban is ilyen). Hozzá kell szokni. Illetve egy picit érettebbek voltak a szereplők, mint a koruk.

 

Összegzés:
 

Kedvelhető karakterek, pörgős élvezhető történet. Hamar megszerettem, mindenképpen elolvasom a többi részt is, ha kijönnek magyarul! Nagyon várom! 

Gyerekeknek inkább 12+ felett ajánlom.

Könyv említések: Rafael Sabatini – Blood Kapitány viszontagságai, Lewis Carroll – Alice csodaországban, C.S Lewis – Narnia krónikái

BORÍTÓ: Gyönyörű, igazán hangulatos és figyelemfelkeltő.

TÖRTÉNET: Lassan építi fel az író, szerethető, borzongató. Remek az alaptörténet. Kicsit Coraline-hoz lehet hasonlítani.

KARAKTEREK: Kedvelhetőek, hamar meg lehet szeretni mindenkit. 

BORÍTÓ: 5/5

TÖRTÉNET:  5/5

KARAKTEREK: 5/5

KIADÓ: Könyvmolyképző

MEGJELENÉS: 2021

OLDALSZÁM: 192

Kedvenc karakter: Coco

Amit szerettem benne: Borító, alaptörténet

Amit nem szerettem benne: –

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük