Disztópia,  2015,  Josh Malerman,  Madarak a dobozban,  Fumax,  Felnőtt,  Kortárs,  Horror,  Misztikus,  Krimi,  Filmadaptáció,  Regény

Josh Malerman – Madarak a dobozban

 
“Valami rémisztő dolog garázdálkodik odakint, amire nem szabad ránézni. Egyetlen pillantás elég ahhoz, hogy az ember őrült, kegyetlen gyilkossá váljon. Senki sem tudja, mi az, és honnan jött.
A szörnyűséges hírek egyre gyakoribbá válnak. Majd a tévé elsötétül, a rádió elhallgat, és az internet is összeomlik. A telefonok elnémulnak. Az ablakon pedig nem lehet kinézni többé.
Mára csak maréknyi túlélő maradt, köztük Malorie két gyermekével, akiket az egyetlen lehetséges módon nevel: a négy fal között. A folyóparti, elhagyatott ház ajtaja zárva, a függönyök behúzva, az ablakokra matracok szögelve.
Egyetlen esélyük, hogy elmenekülnek egy másik helyre, ahol talán biztonságban lehetnek. De az előttük álló út elrettentő: harminc kilométer a folyón, egy evezős csónakban bekötött szemmel! Csak Malorie találékonyságára és a gyerekek éles hallására támaszkodhatnak. Egyetlen rossz döntés is végzetessé válhat. És valami követi őket. De vajon ember, állat vagy szörnyeteg?
Josh Malerman lélegzetelállító debütálása egy letehetetlen, rémisztő és lebilincselő panoráma egy sarkaiból kifordult világról.”

Hogy találtam rá?

Karácsonyra kaptam ajándékba.

Saját példány?

Igen.

Kiknek ajánlom? 
Azoknak, akik szeretik a thrillert, a kicsit véresebb, ijesztő sztorikat. A posztapokaliptikus világokat.

Bevezetés:

A horror/krimi/thriller az egyik kedvenc műfajom, úgyhogy nagyon örültem a könyvnek. A borítója gyönyörű, azonnal neki akartam esni. 

Értékelés:

Ahogy azt a fülszöveg is mutatja, valami borzalmas dolog van odakint, amire nem szabad ránézni, mert egyből megőrül az ember, és végez magával. Először még csak találgatnak, hogy igaz-e a hír? Miszerint, ha kinézel az ablakon meglátod AZT, és rögtön belehalsz. A hírek ezzel vannak tele, az internet úgyszintén, már-már semmi másról nem beszélnek az emberek, csak erről. Kezded elhinni. Félsz. Nem tudod, hogy mit kéne csinálnod, menekülni, vagy maradni a biztonságos otthonodban.

Malorie, a fiatal terhes nő, miután elveszti a testvérét, egy hirdetésre lesz figyelmes, ahol menedéket, búvóhelyet ígérnek neki. Egy olyan helyet, ahol biztonságban érezheti magát, és oltalmat nyújthat a születendő gyermekének. Így hát útnak indul, hogy felkeresse a lakást, ahol talán túlélheti.

A házban, ahová megérkezik már egy kisebb csoport összegyűlt, látszólag minden jónak tűnik, az ablakokat takarókkal takarták el, élelmet gyűjtöttek, van kút, amiből vizet tudnak szerezni, hogy a szomjúságot oltsák. Tom, a csoport egyik tagja módszereket próbál keresni arra a valamire, ami kint fenyegeti az emberiséget. Senki nem tudja, hogy mi lehet az, de bánt és megöl.

A történet két szálon fut:
– a még terhes Malorie próbálja túlélni az eseményeket a csoporttal
– már a két gyermekét egyedül nevelő Malorie

Így tehát nyilvánvalóvá válik, hogy valami történt a csoporttal, de ezt az író a végére tartogatja nekünk, természetesen.  

Vajon sikerül Malorie-nak túlélnie, és biztonságba helyezni a két kisgyermeket?
Megtámadták a bolygót, vagy ez csak valami vírus? Esetleg idegen lények? Van ellenszer? Van gyógymód erre a borzalomra? Hogyan tud ember maradni az ember, ilyen körülmények között?

Nos, nem mondom, hogy minden kérdésre választ kapsz a könyv végén, de mindenesetre csak ajánlani tudom. Ez a könyv intelligens, izgalmas, rémisztő, félelmetes történet egy olyan írótól, akitől még nem olvashattunk. A történet tökéletes, egyedi és borzongató, szinte érzem az író feketeségét, sötétségét, ahogy teljesen el tudta képzelni maga előtt az egészet. Kiválóan ír, jókat, és jó helyen használ mindent, hiába ez egy olyan könyv, amit nem fogsz tudni letenni. Legelső könyvnek ritkamód jól sikerült. Tökéletes olvasmány az éjszaka közepén, ha rettegésre vágysz. Engem nagyon megnyert magának, várom, ha lesz folytatása.

Vedd elő a könyvet, olvasd, és néha hunyd be a szemed! Érezd a félelmet és a sötétséget! Nem fogod megbánni.

Kedvenc idézetek:  

És a szagukat is érzed. Halál. Haldoklás. Pusztulás. Az ég leszakad, az ég haldoklik, az ég halott.”

“AZ EMBER MAGA A LÉNY, AMELYTŐL RETTEG”

Az a pillanat, amikor már eldöntötted, hogy kinyitod a szemed, de még épp nem tetted meg, az egyik legijesztőbb ezen az új világon.” 

Ha tetszett a poszt, akkor iratkozz fel. A blog alján, a “Feliratkozás a webhelyre” gombra kattintva!


Pontozás  

 

Történet: 5/5 

Karakterek: 5/5

Borító: 5/5

Kedvenc karakter: Tom, Victor

Amit szerettem benne: A félelmet, a történet, MINDENT
Amit nem szerettem benne: Olyan nem volt 🙂
Adatok
Már készül a filmváltozat
Kiadó: Fumax
Megjelenés: 2015

Oldalszám: 262

Eredeti cím: Josh Malerman – Bird Box

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük