Joe Hart,  Agave,  Sci-fi,  Disztópia,  2021,  Kortárs,  Horror,  3 pontos,  Pszicho-thriller,  Regény

Joe Hart – Obscura

MŰFAJ: Disztópia, Sci-fi

SOROZAT RÉSZE: –

 
FÜLSZÖVEG:
 

“2028-at írunk, és a világot egy új megbetegedés sújtja. Eleinte enyhébb emlékezetkieséseket, majd később dühkitöréseket, végül elmebajt és halált okoz. A Losian-kórnak elnevezett betegség gyors lefolyású, és a rövid távú modellezések szerint elterjedésében hamarosan meghaladja az Alzheimert.

Dr. Gillian Ryan neuroradiológus a Losian-kór egyik fő kutatója, területének legkiválóbb alakja. Az orvosi elhivatottság mellett különösen nagy a tét számára, hogy megfejtse a betegséget kiváltó okot, és megtalálja az ellenszert: a férjét már elvesztette, és hétéves lányánál is jelentkeztek a tünetek, legfeljebb évei lehetnek hátra. Az áttörés azonban a rengeteg munka és kísérlet ellenére elmarad, és megvonják tőle a kutatási támogatást.

Nem sokkal később azonban váratlan megkeresést kap a NASA-tól: az egyik titkos űrállomásukon felütötte a fejét a Losian-kór. A diagnózis elsőre lehetetlennek tűnik, de a legénységen jelentkező tünetek kizárnak minden más lehetőséget. A szervezet felkéri Ryant, hogy tartson egy speciális alakulattal az űrbe, és fejtse meg a betegséget. Cserébe a kutatásának korlátlan finanszírozását ígérik neki.

Az utazás azonban hamar rémálommá válik, a küldetést megmagyarázhatatlan és erőszakos események szakítják félbe. Minden kérdésessé válik – a küldetés igazi célja, a legénység indítéka és a végtelen űr gyilkos titkai.

Joe Hart a lebilincselő tudományos-fantasztikus kaland és az agyfacsaró lélektani thriller e keverékével nemcsak a világűr végtelen titkairól lebbenti fel a fátylat, hanem az emberi lélekben megbúvó még sötétebb ismeretlenről is.”

Értékelés

Az Agave kihívásra keresgéltem könyveket a kiadó új megjelenései között. Hamar felfigyeltem rá, a borítója is érdekfeszítő és a fülszöveg is ígéretesnek tűnt.

Bevezetés:

Kedvelem a hasonló regényeket, így azonnal a kosárban landolt a könyv. Nem zavart, hogy járványidőszakban egy ilyen könyvről kell olvasnom, sőt ilyenkor élvezetesebbek is. Egy izgalmas, pörgős és szórakoztató sci-fire számítottam megspékelve horror elemekkel. 

– Érzékeltek bármilyen furcsaságot? Láttak vagy hallottak bármi rendelleneset?

– Asszonyom, a Marson vagyunk. Itt minden rendellenes.

Amit szerettem benne:

A könyv külseje is megfogja az embert, figyelemreméltó a borítója. A stílushoz könnyű volt hozzászokni, egyszerű, és gördülékenyen lehet haladni az oldalakkal. Korábban még nem olvastam semmit az írótól, így újdonság volt. 

Az alaptörténetet hamar megismerjük, a főszereplőnk kissé unalmas, semmi extra nincs benne, mégis érdekelt, hogy mi történik vele. Gilliannek nagyon fontos volt a gyermeke, és mindent megtett érte, ez volt az ő fő erőssége és motivációja. 

Az első oldaltól kezdve lekötött a regény, folyamatosan fenntartja az érdeklődést. Fokozatosan építi fel az író a sztorit. Kifejezetten tetszett, hogy néhol humorral dobta fel az oldalakat, így kicsit feloldódtunk egy-egy komolyabb jelenet előtt/után.

A krimi/horror szál habár gyenge volt, mégis örültem, hogy nem csak száraz sci-fi vonalat kaptunk. Plusz pont, hogy nem valami földönkívülis dolog lett ebből, végig azon paráztam, hogy csak ne valami szörny vagy alien legyen a megoldás kulcsa.

Szerettem, hogy a könyv több témát is kiemelt pl: környezetvédelem, anyaság, függőség. Számomra különösen fontos a Föld, így ez az irányvonal kifejezetten szimpatikussá tette a regényt. ,

A szobában savanykás szag terjengett, és Gillian észrevette a nyitott fürdőszobaajtót.

– Elnézést a szagért. Szoros kapcsolatot ápolok… a vécével. Semmi nem marad meg bennem.

 

Ami kevésbé tetszett:

Alapvetően kedvelem, ha több időben is bemutatja az író a történetet, de itt néhol már zavaró az időben ugrálás, és kezdetem türelmetlenkedni, hogy mi lesz a könyv vége. Kicsit el lett nyújtva a bevezetés, ettől még -nekem- élvezhető volt, csak lassú. 

Egy betegségről szóló sci-fit vártam, ahol sok lesz a horror elem és a nyomozás, sajnos nem ezt kaptam, de ettől függetlenül nem vagyok csalódott, csak picit másra számítottam. 

Nem értettem ugyanakkor, hogy miért Gillian a legfontosabb személy a kutatás terén, hiszen nagy dolgokat nem tett hozzá és kissé megbízhatatlannak is tartottam. 

Krimi és horror terén gyenge volt. A történet megoldása lehangoló, nem volt egy nagy durranás, viszont azoknak, akik most ismerkednek a zsánerrel tökéletes lehet.

Összegzés:
 

Érdemes elolvasni annak, aki szereti a sci-fi műfajt, de ne számítson senki nagy sztorira, egyszeri olvasmánynak tökéletes.

Könyv említések: Stephen King – Csontkollekció

BORÍTÓ: Szépek a színei és lényegében passzol a sztorihoz és a zsánerhez.

TÖRTÉNET: Az alaptörténetet szerettem, jól haladtam vele, viszont a megoldás csalódás volt.

KARAKTEREK: Különösebben nem fogott meg senki.

BORÍTÓ: 4/5

TÖRTÉNET:  3/5

KARAKTEREK: 3/5

KIADÓ: Agave

MEGJELENÉS: 2021

OLDALSZÁM: 336

Kedvenc karakter:

Amit szerettem benne: Borító, alapsztori

Amit nem szerettem benne: Másra számítottam

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük