Sorozatok

Jay Asher – Tizenhárom okom volt

Jay Asher – Tizenhárom okom volt

“Clay Jensen semmit sem akart tudni Hannah Baker kazettáiról. Hannah meghalt – gondolta -, magával kellett volna vinnie a titkát. Aztán Hannah hangja közölte Clay-jel, hogy az ö neve is elhangzik a kazettákon és az is, hogy Clay valamilyen módon felelős a haláláért. Aztán Clay egész éjszaka a kazettákat hallgatta. Hannah szavai nyomán bejárta a városkájukat… és amire fényt derített, az örökre megváltoztatta az életét.”

Hogy találtam rá? 
Az egyik rokonom kapta kölcsön a könyvet úgyhogy én is gyorsan lecsaptam rá.


Kiknek ajánlom?

Elsősorban a 14-18-as korosztálynak ajánlanám, az ő lelkivilágukhoz szerintem tökéletes lehet. Valamint azoknak, akik szeretik az öngyilkosságról szóló témákat és a drámát.

Bevezetés:

A könyv egy fiatal lányról szól, aki öngyilkos lesz és  kazettákat hagy az egyik barátjának Claynek, így hát valójában ő a mi főszereplőnk, mert ő hallgatja végig a kazettákat, amin Hannah elmeséli, hogy miért is tette azt, amit.

Értékelés:

A borító szép figyelemfelkeltő, csak nagyon nem megy az egész történethez. Ezerszer jobb az angol borítója.

Nos…igazából az eleje nagyon jól indul. Az alap ötlet irtó jó, a kazettás dolog is nagyon tetszett, élveztem a jeleket a részek elválasztásánál. Remek ötlet volt, hogy két részként futott a történet (Hannah mondanivalója és Clay cselekvései). Érdekes volt, izgalmas, alig tudtam letenni. De ahogy egyre közelebb értünk a könyv végéhez, kicsit laposabb lett. Persze elég egy kis ok ahhoz, hogy az ember úgy érezze, meg akar halni, de azt vártam volna, hogy nyomósabb okok lesznek. Mindig vártam, hogy na, most biztos beindul és valami nagy dolog történik, de nem történt. 
Hannah karaktere eléggé fura volt, nehéz volt megérteni, hogy mit miért tett és hogy egyáltalán miért gondolta azt, hogy ezek az okok olyan nagyon nagy indokok arra, hogy megölje magát. Nem éreztem azt, hogy egy 16 éves lány ezek miatt annyira el lenne keseredve, hogy megölje magát. És azért annak ellenére, hogy ezek történtek és, hogy így érzett, tudott nevetni, ahogy leírta, szerintem lett volna még remény arra, hogy meggondolja magát. Ami igazán idegesített, hogy Hannah két okot is felhozott a halálával kapcsoltban, pedig ez a két ok nem is az ő hiába volt, csak megállíthatta volna, de nem tette. Szerintem más ilyen helyzetben segített volna, nem hagyja volna semmiben.

Angol borító

Clay jól ki volt dolgozva, érezhető volt, hogy figyelmet szenteltek a karakterének, viszont szerintem túl idősre sikerült. Ugye ő is 16, esetleg 17 éves, mégis idősebbnek éreztem a gondolatai miatt. A mozis résznél tetszettek a reakciói, ahogyan viselkedett, viszont egy gondolattal bajban voltam. Amikor a végén arról van szó, hogy mit beszélt utoljára Hannah-val, hogy mit mondtak egymásnak utoljára. Azért egy ilyen esetben az ember elgondolkodik rajta már az elején, hogy mit beszéltek utoljára és csak arra tud gondolni, hogy nem beszélt vele többet, nem mondta el neki, hogy mennyire szereti. Szóval emlékeznie kellett volna az utolsó beszélgetésükre már az elején, még ha az nem is volt sok, csak egyetlen szó.
A tanár reakcióját se érettem….ők tanulnak az ilyesmiről, tudta volna, hogy kell kezelni ezt a dolgot. Nem hagyta volna ott Hannah-t, megpróbálta volna visszahívni és segíteni neki. Valamint eléggé egyértelmű volt, hogy Hannah mire készül, megállíthatta volna.
Mindezek mellett tetszett, amit még érdemes megjegyeznem, hogy volt személyes tapasztalatom is. Az egyik volt osztálytársam begyógyszerezte magát, és neki tényleg volt NYOMÓS oka rá…úgyhogy volt miből merítenem.
Pontozás

Történet: 3/5
Karakterek: 3/5
Borító: 4/5

Kedvenc karakter: Clay, ha mondani kell valamit
Amit szerettem benne:: Az alap ötlet és a jelzések a könyvben.
Amit nem szerettem benne:: Hannah okai és, hogy a tanár SEMMIT nem csinált, csakúgy, mint Hannah a két legfontosabb okánál.

Adatok: 

Kiadó: Könyvmolyképző

Sorozat: Vörös pöttyös

 Megjelenés: 2010


Oldalszám: 260


Eredeti cím: Jay Asher – Thirteen reasons why
 

Egy hozzászólás

  • julianus

    Lehet… a mi jelenlegi világunk olyan, ahol egy pici ok elég a végzetes döntéshez. Irtóztató a tökéletesség elvárása a társadalom részéről… Közben a nagy üresség. Ha ez egy pillanatra rám telepszik… nem is kell olyan nyomós ok. Nagyon sérülékeny ma az ember, jobban mint valaha. Mindenki, az is aki annyira játsza az erőset.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük