Agave,  2021,  Jasper DeWitt,  Horror,  3,5 pontos,  Pszicho-thriller,  Regény

Jasper DeWitt – A beteg

MŰFAJ: Horror, pszicho-thriller

SOROZAT RÉSZE: –

 
FÜLSZÖVEG:
 

“A Néma tanú és Stephen King találkozása ez a hátborzongató horror: Parker, a fiatal, túlzottan magabiztos pszichiáter állást kap egy New England-i elmegyógyintézetben, és katasztrofálisan elszámítja magát, amikor megpróbál meggyógyítani egy titokzatos és rendkívül veszélyes beteget.

Parker később, internetes posztokban teszi közzé szívfacsaró beszámolóját. Megismerkedünk a kórház legnehezebb és legveszélyesebb esetével: egy negyvenéves férfival, aki hatéves korában került az intézménybe. Ezt a beteget még senkinek sem sikerült diagnosztizálnia. A tünetei folyamatosan változnak, és azok, akik megpróbálták meggyógyítani, később mind megőrültek, vagy öngyilkosságot követtek el.

A kórház kétségbeesett és rémült igazgatói szigorúan bezárva tartják, és a dolgozók a saját érdekükben csak akkor kerülhetnek kapcsolatba vele, ha feltétlenül szükséges. A rendkívül intelligens és túlzottan magabiztos Parker azonban úgy dönt, hogy kideríti, miféle betegség kínozza ezt a titokzatos pácienst. Azonban már az első találkozás alkalmával kicsúszik a kezéből az irányítás, és hamarosan olyan válaszokkal kell szembenéznie, amelyek a legmerészebb fantáziáját is felülmúlják.”

Értékelés

Egy akció során került hozzám a könyv, és lévén, hogy passzol az Agave kihívásra is, így a kosárban landolt.

Bevezetés:

Első könyves szerzőről van szó, ha jól tudom, így semmilyen elvárásom nem volt. Egy jó kis pszicho-thrillerre számítottam a fülszöveg alapján.

Mozdulatlanul álltam, és meredtem bámultam ezt az irtózatot, ami egykor az anyám volt.

Amit szerettem benne:

A nyelvezete egyszerű, könnyen olvasható. A történet nagyon hamar beindul, Joe igazi, félelmetes beteg, akitől az összes orvos elmenekül (vagy meghal), az ápolók pedig nem mernek bemerészkedni hozzá. 

Jasper érdekfeszítő karaktert hozott létre nekünk, ettől lett a könyv igazán borzongató hangulatú. Pláne, hogy elmegyógyintézetről van benne szó, nekem pedig különösen kedvesek az ott játszódó horrorfilmek/könyvek. 

Joe személyisége első perctől kezdve ijesztő, a feszültséget jól fokozta az író, minden egyes bejegyzés végén tovább szeretted volna olvasni a történetet. Parker példaértékű pszichiáter, akinek fontosak a betegei, így hamar együtt tud érezni Joe-val, aki látszólag nem az, akinek első pillantásra hinné az ember. 

Szerettem az alaptörténetet és izgalmakban is remekül hozta az író a mesélést. Kissé tényleg Kingre hajaz, de mégis másabb. Az, hogy blogposztokat olvashatunk különlegessé tette az olvasást, ezen a ponton örültem volna, ha az olvasók kérdéseiből is látunk párat. A könyv egy részéig nagyon tudtam élvezni a sztorit, még annak ellenére is, hogy kezdő író könyvét fogtam a kezemben, és az apróbb hibáktól eltekintve pörgős volt a regény.

Kedveltem, hogy több megoldáson/elméleten is agyaltak az orvosok és próbáltak rájönni, hogy mi lehet Joe baja, de erre csak a könyv végén kapunk választ.

 

Az már önmagában is elég rossz lenne, hogy ennyire tökéletesen elhiszi, ő egy szörnyeteg, mert már akkor is ő lenne a legszadisztikusabb pszichopata a pszichiátria történetében.

 

Ami kevésbé tetszett:

Igazából a megoldás rontotta el nekem az élményt, a végét összecsapottnak éreztem, Parker nyomozó is lett vagy nem tudom, mert másodpercek alatt talál mindenre bizonyítékot és nyomokat, amikre a többiek éveken át nem voltak képesek. Az is számomra meglepő, hogy Joe szobájához senki nem nyúlt X év alatt, még csak ki sem takarítottak?!  

A lezárást sem éreztem teljesen megfelelőnek, így egy picit csalódás volt a számomra.

 

Összegzés:
 

Ez egy erős kezdésű könyv, de sajnos a végére nem szenteltek elég figyelmet, és vagy egy novellából kellett volna kihozni ezt, vagy többet dolgozni rajta, hogy teljes értékű regény lehessen. Az alapötlet remek, de a kivitelezés hagy némi kivetnivalót maga után.

Könyv említések: 

BORÍTÓ: Jól látszódik belőle a zsáner, nincs vele nagy bajom. Lehetne félelmetesebb.

TÖRTÉNET: Az alaptörténet remek, de sajnos a vége összecsapott.

KARAKTEREK: Joe volt a legkidolgozottabb, a többiekből hiányzott az, hogy ‘élők’ legyenek.

BORÍTÓ: 4/5

TÖRTÉNET:  3/5

KARAKTEREK: 3/5

KIADÓ: Agave

MEGJELENÉS: 2021

OLDALSZÁM: 224

Kedvenc karakter: Joe

Amit szerettem benne: Alaptörténet

Amit nem szerettem benne: A végét

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük