Igaz történet alapján,  Klasszikus,  2021,  Jack Ketchum,  Agave,  Horror,  Krimi,  Pszicho-thriller,  5 pontos,  Filmadaptáció,  Regény

Jack Ketchum – A ​szomszéd lány

MŰFAJ: Horror

SOROZAT RÉSZE: –

 
FÜLSZÖVEG:
 

“A klasszikus horror új kiadásban!

Külvárosi környék az 1950-es években. Árnyékos, fák szegélyezte utcák, gondosan ápolt pázsit, kényelmes kis otthonok. Kellemes, békés környezet ahhoz, hogy itt nőjön fel az ember.

Kivéve a tinédzser Megnek és mozgássérült húgának, Susannek. Valahol egy zsákutcában, a Chandler család sötét, nedves pincéjében a két lány saját nagynénjük áldozatává válik, kiszolgáltatva a teljes őrületbe merülő távoli rokon kegyetlen rigolyáinak és dührohamainak. Olyan őrület ez, amely megfertőzi a nő három fiát is – végül pedig az egész környéket.

Egyedül a szomszédban élő, tizenkét éves David ütközik csak meg a történteken, tétován ingadozva a két lány és azok könyörtelen, vad kínzóinak tettei között. Ennek a fiúnak végül egy határozottan felnőtt döntést kell meghoznia.

Jack Ketchum 1989-ben megjelent története szemernyit sem öregedett az elmúlt három évtizedben, a rajongók és a kritikusok a horror egyik klasszikusaként tartják számon. A könyvből 2007-ben nagy sikerű, díjnyertes film is készült.”

 
 
 
 
Értékelés

Iszonyat régóta vártam már erre a könyvre és rettentően megörültem, amikor az Agave bejelentette, hogy kiadják. A borító eszméletlen szép, a könyv belseje is tökéletes.

Bevezetés:

Régen láttam a film verziót és úgy nagyjából emlékszem is, hogy mi történt benne, de a könyvet még nem olvastam eddig. Lévén, hogy klasszikus horror kategória, muszáj volt elolvasnom. 

A gyerekeknek nem volt hatalmuk. Benne volt a szó jelentésében. A gyerekek vagy elszenvedték a megaláztatást, vagy elfutottak előle. Ellenszegülni csak burkoltan volt szabad.

 

Amit szerettem benne:

A stílus ahhoz képest, hogy régebbi megjelenésű könyvről beszélünk, nagyon könnyen érthető. Hamar belerázódunk, és az események sem csigalassúsággal történnek.

Ha van könyv, amire lehet mondani, hogy brutális, az ez. Kíméletlenül bánik az olvasóval, a műfajában egy valóban egyedülálló és kitűnő példányt vehetünk a kezünkbe, már ha bírja a gyomrunk!

Maga a történet bántó, gyomorfogató és bosszantó. Ettől függetlenül, ha lehet ilyet mondani, élvezhető. Hiszen, hiába a nyomasztó légkör és események, mégis visz magával a könyv, nem lehet letenni. Félted, izgulsz Megért, hogy csináljon valaki valamit, segítsenek neki vagy szökjön meg! Gyakorlatilag egy helyben végig lehetne olvasni a regényt, ha nem lenne lelkileg ennyire megviselő. 

Meg karaktere azonnal szimpatikussá válik az olvasónak, a testvéreket sajnáljuk és együtt tudunk érezni velük. Erős jellem, szomorú volt olvasni, hogy próbál kiállni magáért, de teljesen elnyomják, és semmilyen segítséget nem kap, pedig kért. Susan ezzel szemben gyengébb, még szóval sem igazán tudott fellépni.

A testvérek közötti összhang átjön, látszik, hogy tudják csak egymásnak vannak, mégis Susan annyira tehetetlen ebben az ügyben és Meg sem tudja mindig megvédeni őt. Borzasztó, hogy végig kellett nézniük, ahogy mi történik a másikkal és közben nem tudnak semmit tenni ellene.

David szerethető, de néha idegesített, hogy nem képes szólni valakinek, hogy mi történik a szomszédban. Persze érthető, hogy csak gyerek és nem tudta felmérni, hogy ez már sok vagy békén kellene hagynia a szomszédokat. Alapvetően szerettem és a könyv elején is kedves Meghez. 

A többiekről kvázi nem is érdemes szót ejteni, mert iszonyatosan gonosz és önző emberek. 

Ruth maga a megtestesült ördög, nem is értem, hogy anyaként, hogy lehet valaki ennyire kegyetlen, holott a két lány igyekezett beilleszkedni és megfelelni neki. Bele se merek gondolni, hogy az író igaz történet alapján írta és, hogy még mennyi ehhez hasonló történhet mai napig is nőkkel/lányokkal. Legszívesebben tomboltam volna, hogy valaki vegye már észre, hogy hogy bánik a lányokkal. Jól összerakott karakter, akit szívből lehet utálni.

Nem csupán az erőszak és a bántás jelenik meg a könyvben, hanem ott van az alkoholizmus, a mentális betegség is. Szerettem, hogy nem ezekre fektette a hangsúlyt az író, de mégis erőteljesen láthatóvá válik, hogy mennyi probléma van a felnőttek életében is.

Az bizony elkeserítő, hogy az ember sok hasonlót láthat, akár élőben is. Mindig eszembe jutott olvasás közben, hogy “tejóég! Mennyi Ruth él a földön és milyen sok Meg….”

Megrázó, kifacsar mégis egy remek könyvnek gondolom, mert a műfajban biztosan páratlan darab.

Vannak dolgok, amikről tudod, hogy előbb fogsz meghalni, mintsem elmondanád, és vannak, amikről tudod, hogy előbb kellett volna meghalnod, mintsem lásd őket. Néztem és láttam.

 

Ami kevésbé tetszett:

Nem tudok ilyet mondani, természetesen a kegyetlenség és a gonoszság felhúzott, de anélkül nem is működne a történet.

Összegzés:
 

Megrázó, kifacsar mégis egy remek könyvnek gondolom, mert a műfajban biztosan páratlan darab. Ajánlom mindenkinek, akinek erős az idegzete és szívesen olvas hasonló történeteket.

Könyv említések: –

BORÍTÓ: Hangulatos, első látásra felkelti a figyelmet. Nagyon érezhető belőle a műfaj, remek munka.

TÖRTÉNET: Nehéz azt mondani, hogy imádtam, mert maga a sztori kemény, de kétségkívül egy jó alkotás.

KARAKTEREK: Tökéletesen vannak megalkotva, -sajnos- jól bemutatják, hogy milyen önző és gonosz tud lenni az ember.

BORÍTÓ: 5/5

TÖRTÉNET:  5/5

KARAKTEREK: 5/5

KIADÓ: Agave

MEGJELENÉS: 2021

OLDALSZÁM: 304

Kedvenc karakter: Meg

Amit szerettem benne: Történet

Amit nem szerettem benne: –

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük