Agave,  Humoros,  2022,  Elle Cosimano,  Finlay Donovan,  Krimi,  5 pontos,  Regény

Elle Cosimano – Finlay ​Donovan ölni tudna [Finlay Donovan I.]

MŰFAJ: Krimi, Humoros

SOROZAT RÉSZE: Finlay Donovan I.

 
FÜLSZÖVEG:
 

“Finlay Donovan kétgyerekes, egyedülálló és idegileg teljesen kimerült anyuka, aki mellesleg leadási határidőkkel küszködő írónő is egyben. Az élete totális káosz. Az ügynökének beígért könyvével egyáltalán nem halad, a volt férje kérdés nélkül elbocsátotta a kisegítő bébiszittert, négyéves kislányát pedig épp egy igen szerencsétlenül alakult első hajvágási kísérlet eredményeképpen a fejéhez szigszalagozott tincsekkel kénytelen óvodába vinni.

Finlay egyre sokasodó problémáin az sem segít, hogy az ügynökével folytatott üzleti ebédje alatt a szomszédos asztalnál ülők kihallgatják krimije tervezett történetét, és tévesen bérgyilkosnak vélik. Finlay pedig saját maga legnagyobb döbbenetére igent mond a felkérésre, hogy elintézzen egy kellemetlen férjet. Mert hát valamiből élni is kell.

Persze a való életben közel sem olyan egyszerű egy rendes bűncselekményt elkövetni, mint egy regény lapjain, ráadásul kisvártatva – hogy semmi se legyen egyszerű – Finlay menthetetlenül belebonyolódik egy nagyon is valódi gyilkossági nyomozás eseményeibe.

Elle Cosimano az anyaság minden örömét és megpróbáltatását bemutató regénye pergő stílusú és őrülten szellemes, letehetetlenül szórakoztató olvasmány.”

Értékelés

Nem igazán szoktam humoros regényeket olvasni, mert nagyon ritkán tudnak megnevettetni, így kicsit félve kezdtem bele a regénybe, de sok dicséret érte, így gondoltam megpróbálom. 

Bevezetés:

Már a könyvtárban is, amikor kihoztam többen megszólták, hogy nagyon jó könyv, így ezek után nagy reményekkel indultam neki. Kíváncsi voltam, hogy hogy keveredik bele egy anyuka ebbe a helyzetbe.

– Pisilnem kell – nyöszörögtem.

– Most nem pisilhetsz. Megfigyelésen vagyunk.

– Ez nem megfigyelés.

– De az. És ez a megfigyelési jármű.

– A hólyagomat ez hidegen hagyja.

– Ha bepisilsz az új autómban, megöllek. Ez elvi kérdés.

Persze, könnyen beszél. Huszonkét éves, még egy gyerek se pottyant ki belőle. Ő bezzeg akár a menopauzáig is képes lenne visszatartani.

Amit szerettem benne:

Finlay története egyszerűen zseniális, már maga az alapfelállás is izgalmas, vicces és érdekes. Nem igazán tudtam elképzelni a fülszöveg alapján, hogy egy anyuka, hogyan fog belekeveredni egy ilyen szituációba, és való igaz, hogy féltem tőle, hogy nem lesz hihető és szórakoztató. Nagyot csalódtam, persze pozitívan. Elle Cosimano igazán odatette magát és egy kifejezetten szellemes, tréfás könyvet írt. Már az első pár oldal után szerettem! 

A stílusa remek, kifogástalan. Iszonyat gyorsan lehet vele haladni és az ember szó szerint izgul, hogy vajon mikor derül ki, hogy mi történt és mi lesz Finlay-vel. Ha nem kellett volna dolgoznom, akkor szerintem egy nap alatt kivégeztem volna az első két részt!

A karakterek kedvelhetőek, hamar hozzájuk tudunk szokni, imádtam a humort benne. Ebben a kötetben mindenki oda tudott szúrni 1-2 csípős megjegyzést, és ez a könyv _tényleg_ a hangosan nevetős fajta! Finlay okos nő, és meglehetősen céltudatos, mindent meg akar tenni a gyerekeiért, bármi áron képes megvédeni őket, csakúgy, mint a legtöbb édesanya. Könnyen tudunk vele azonosulni, és a kezdeti nehézségek után is hamar megszerethető, igazi főhősnő! 

A mellékszereplők is olyanok, hogy hiába nem szerepelnek sokat, megjegyezed a nevüket és mindenkiről tudod, hogy kicsoda. Az összes szereplő valódi, élő, remekül kidolgozta őket az írónő.

A történet hihető volt, teljesen el tudtam képzelni, hogy ezek a dolgok valóban megtörténhetek egy anyukával. Alig vártam, hogy folytassam a következő résszel! 

 

Közismert tény, hogy reggel fél kilenckor általában a legtöbb anya már ölni tudna. Azon a bizonyos október nyolcadikán, kedden reggel én a magam részéről már háromnegyed nyolckor készen álltam rá.

 

Ami kevésbé tetszett:

A romantika szállal nem voltam kibékülve, de mivel több részes, így nem is igazán zavart, hogy nem volt konkrét megoldás még erre.

Összegzés:

Az év legnagyobb meglepetése!

Könyv említések: 

BORÍTÓ: Nem igazán szerettem, de ahogy olvastam a könyvet egyre szimpatikusabbá vált és megértettem, hogy miért ilyen. 4/5

TÖRTÉNET: Izgalmas, szórakoztató, nem gondoltam volna, hogy ennyire megszeretem! 5/5

KARAKTEREK: Nick lett a kedvenc karakterem, de Finlayt is megkedveltem a végére. Mindenki megjegyezhető, még a mellékszereplők is, remekül lettek kialakítva. 5/5

BORÍTÓ: 4/5

TÖRTÉNET:  5/5

KARAKTEREK: 5/5

KIADÓ: Agave

MEGJELENÉS: 2022

OLDALSZÁM: 368

Kedvenc karakter: Nick

Amit szerettem benne: Alaptörténet, humor

Amit nem szerettem benne: Hamar elolvastam

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük