Diana Gabaldon,  Outlander,  2010,  Tévésorozat-adaptáció,  Fantasy,  Felnőtt,  Könyvmolyképző,  5 pontos,  Regény

Diana Gabaldon – Az ​idegen [Outlander 1.]

MŰFAJ: Történelmi-romantikus, Fantasy

SOROZAT RÉSZE: Outlander 1.

FÜLSZÖVEG:

“1945-öt írunk. Claire Randall, a volt hadiápolónő éppen a második nászútját tölti a férjével a háború után. Egészen addig, míg óvatlanul keresztül nem sétál a brit szigetek rengeteg ősi kőkörének egyikén. Hirtelen „sassenach” válik belőle, vagyis idegen – a háborútól és portyázó klánoktól sújtott Skót Felföldön Urunk… 1743. évében.
Számára ismeretlen erők visszasodorták az időben. Claire olyan intrikák és veszedelmek között találja magát, amelyek az életét veszélyeztetik… és összetörhetik a szívét. Mert találkozik Jamie Fraserrel, egy lovagias ifjú harcossal, és innentől úgy érzi, kettészakítja a hűség és a szenvedély, amely a két teljesen különböző férfihoz köti két egymással összeegyeztethetetlen életben.”

 
Értékelés

Elég érdekes az Outlanderrel való kapcsolatom. Még néhány éve, az egyik könyvfesztiválon nagyon szemeztem az első résszel, de végül másra esett a választásom. Ezután egy kicsit feledésbe is merült a regény, meg olvasási válságban is szenvedtem és akkortájt nem igazán vettem könyvet a kezembe. Mire eljutottam oda, hogy na, most szeretném elolvasni már nem volt kapható abban a kiadásban a könyv, amiben én szerettem volna, viszont a későbbi köteteket megvettem.

Bevezetés:

2019-ben buzgón belevettem magam a sorozatba és kb egy hónap alatt végig néztem az összes részt, és közben nagy szerencsémre sikerült használtan beszereznem az első két részt, azóta is az egyik legkedveltebb könyv a polcomon még ígyis, pedig nem szoktam használt könyveket venni.

A sorozat iszonyat tetszett nekem, a karakterek a zene és az egész hangulat teljesen magával ragadja az embert. Már az intrótól kiráz a hideg és a sírás kerülget (majdnem ez a szám lett a bevonulózenénk az esküvőnkön). A könyv miatt aggódtam, mi van akkor, ha nem fog tetszeni, úgy mint a sorozat?

Vér vagy a véremből, csont vagy a csontomból,
Neked adom a testem, hogy ketten eggyé váljunk,
Neked adom a lelkem, az idők végezetéig.

Amit szerettem benne:

Lévén, hogy láttam a sorozatot nem volt idegen (hehe) a téma; viszont fogalmam sem volt, hogy mennyi az eltérés az adaptáció és a könyvek között. Meglepődtem, mert gyakorlatilag az első mondattól kezdve az utolsó oldalig minden figyelmemet lekötötte a regény. IMÁDTAM!

Talán ekkora hatást a HP óta nem csinált nálam regény. Annak ellenére, hogy milyen vastag, hamar elolvasható, mert visz magával a történet és nehéz letenni. A borító szerintem meseszép, nagyon passzol az egész világhoz; egyszerű, de mégis díszített és a téma is azonnal megállapítható róla. Szerkezetileg 7 részből áll a kötet, amik külön fejezetre vannak bontva. Szimpatikus választás volt, mert egy ilyen regényben könnyen elveszhetünk, ez segített ebben; illetve a tájékozódásban, hogy vissza tudjuk keresni jeleneteket.

Órákat tudnék szerintem beszélni arról, hogy mennyire zseniális ez a regény. Nem csupán a háttérinfók és a történet miatt, hanem, mert az egésznek van egy különleges varázsa, okít és szórakoztat egyszerre. Diana Gabaldon mostantól a kiemelkedő szerzők listáján szerepel nálam, nagy tehetség, akkor nemcsak gyönyörűen mesél, de kellő figyelmet is szentel a háttérhez fontos kutatásokhoz, és csodálatosan látszik, hogy mennyire ápolta és építette a regényt, láthatóan évek át.

A karakterek azonnal megszerethetőek, a főhősnő (Claire) nem idegesítő, okos és ki tud állni magáért, amit nagyon tudtam értékelni. Hamar együtt tudunk érezni vele és könnyű beleképzelni magunkat a helyzetébe. Az időutazás ötlete remekül társult ezzel az írásmóddal, és maga a kivitelezés is (kövek) érdekfeszítő. Sajnáltam az elején, hogy ebbe a helyzetbe került, de, amint képbe került a fiatal, izmos skót, már kevésbé voltak ilyen érzéseim.

Claire és Jamie kapcsolata folyamatosan változik olvasás közben; meghitt, szórakoztató és romantikus. Szerettem a párbeszédeket és a Llallybrochban játszó részek különösen szívmelengető jelenetek voltak. Minden lány ilyen férfira vágyik, teljesen meg tudom érteni a rajongókat! Jamie nem csupán figyelmes, de eszes és jólelkű mindenkivel. A mellékszereplők is izgalmasak voltak, Randall kifejezetten gonosznak mondható, jól lett kitalálva az ő jelleme. Már-már vetekszik Annie Wilkes (Stephen King – Tortúra) vagy Dolores Umbridge (J.K. Rowling – Harry Potter) szereplőivel.

Egyszer sötétben kelni, hogy kalandra induljunk, az elviselhető. Két nap alatt másodszor, annak már mazochizmus szaga van.

Ami kevésbé tetszett:

Nem tudok ilyet mondani.

 

Összegzés:
 

Abszolút kedvenc lett.

A történet gyakorlatilag teljesen megegyezik az adaptációval, így hát aki az egyiket látta/olvasta, szeretni fogja a másikat is. Én eltérést nem is találtam köztük (de tény, hogy a sorozatot hamarabb láttam, talán kieshetett ennyi infó), ennek örültem, mert így nem volt se az egyik se a másik csalódás. Érdemes megnézni a könyv után azt is!

Ajánlom mindenkinek, aki látta a sorozatot vagy szereti a romantikus, időutazós, történelmi regényeket. Garantáltan szeretni fogod!

 

BORÍTÓ: Tökéletes munka, én nagyon szeretem.

TÖRTÉNET: Nem tudok benne hibát találni, minden percét élveztem. Zseniális az alap, remek kivitelezéssel.

KARAKTEREK: Mind szerethető, hamar lehet velük azonosulni. Láttam őket magam előtt, teljesen élőek.

BORÍTÓ: 5/5

TÖRTÉNET:  5/5

KARAKTEREK: 5/5

KIADÓ: Könyvmolyképző

MEGJELENÉS: 2010

OLDALSZÁM: 910

Kedvenc karakter: Jamie, Randall

Amit szerettem benne: Alaptörténetet, karakterek és úgy mindent

Amit nem szerettem benne:

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük