Ifjúsági,  Danielle Paige,  Dorothynak meg kell halnia,  2016,  Fantasy,  Kortárs,  Gabo,  4 pontos,  Regény

Danielle Paige – Dorothynak meg kell halnia (Dorothynak meg kell halnia I.)

Én nem kértem ezt.

Nem akartam hős lenni.
De amikor az egész életedet – veled együtt – elsöpri egy tornádó, nincs más választásod, mint menni, amerre visz, nem igaz?
Persze hogy olvastam a könyveket. Láttam a filmeket. Ismerem a dalt a szivárványról és a boldogság kék kismadarairól. De azt sosem hittem volna, hogy Ózfölde ilyen. Az a hely, ahol a jó boszorkányban nem lehet megbízni, a gonosz boszorkányokról kiderülhet, hogy ők a jók és a szárnyas majmokat kivégezhetik lázadásért. A sárga téglás út még megvan – de már az sem a régi.
Mi történt itt? Dorothy történt.
Azt mondják, sikerült visszatérnie Ózföldére. Magához ragadta a hatalmat és a hatalom a fejébe szállt. És már senki nincs biztonságban.
Amy Gumm vagyok – egy másik lány Kansasből.
Beléptem a Gonoszok Forradalmi Rendjébe.
Kiképeztek a harcra. És küldetésem van: eltávolítani a Bádog Favágó szívét. Ellopni a Madárijesztő agyát. Elvenni az Oroszlán bátorságát.
Dorothynak pedig meg kell halnia.”

Hogy találtam rá?

Szeretem az eredeti Ózt, ezért muszáj volt elolvasnom.

Saját példány?

Igen.

Kiknek ajánlom? 

Azoknak, akik szeretik az eredeti történetet és az átdolgozásokat.

Bevezetés:

Már a fülszöveg is felkelti az emberek érdeklődését, ezért alig vártam, hogy olvashassam a vizsgák között.

Adott nekünk egy lány, kinek az élete keserű, nem igazán történnek vele jó dolgok, és ezt még csak tetőzi egy tornádó, ami lecsap az otthonára és magával ragadja őt. Pontosan úgy, ahogy a filmben Dorothy-val teszi. Főszereplőnk, Amy ezután Óz csodálatos földjére kerül, ám viszont valami mégsem egyezik azzal az Ózzal, amit ő ismer.

Értékelés:

Az egész világ hangulata sötét, horrorisztikus. Az olykor színes és vidám Ózfölde teljesen megváltozott, új karakterekkel találkozhatunk már az első perctől kezdve. A történet pörög, olvastatja magát. Megvan benne minden ami kell, kis romantika, varázslat, rejtély, boszorkányok, ijesztő részek.

Nehéz feladatot állított fel magának az író, mert hiteles és jó átdolgozásokat nagyon nehéz írni, viszont ő ügyesen játszik a már meglévő világgal. Sikerült egy olyan regényt összehoznia ami habár nem saját világban játszódik mégis könnyedén veszi fel a ritmusát az eredeti sztorinak. Részletes. Hiába más a története és hiába áll minden a feje tetejére, szerencsére visszaadja azt a régi “Óz birodalmat”, amit az eredeti történetben megismerhettünk.

Kimondottan tetszett, hogy ez az új világ ennyire sötét és félelmetes. A felállás, hogy Dorothy rossz lett igencsak ötletes, a “rossz” személyiségének a hátterében álló ok pedig logikus és követhető. El tudom képzelni, hogy tényleg valami hasonló történhetett vele.

Szereplők: A főszereplő stílusa megnyerő, viccelődő és könnyen megszerethető. Nem egy tipikus “meg kell menteni” hősnő, a jellemfejlődése és szépen kialakul a történet végére. Szerettem, hogy nem rendes háziállata volt a családnak, hanem csak egy egyszerű patkány, ettől is egyedibbé vált a lány karaktere.

A többi karaktert is a szívünkbe tudjuk zárni, a “gonosz” boszorkányoktól kezdve a majmokig mindenkiben van egy kis szeretni való. Még Dorothyban is, viszont sajnáltam, hogy a kutyusa olyan keveset szerepelt. A Bádogember, a Madárijesztő és az Oroszlán nagyon ügyesen lett kitalálva, imádtam, hogy ők ennyire használták azok a dolgokat, amiket megkaptak az eredeti történetben. Mindegyikük legfontosabb dolga ki volt emelve és nagy hangsúlyt fektetett rájuk az író.

Történet: Végig szórakoztató (persze horror elemekkel) és pörgős a könyv, tele meglepetésekkel. A középpontban a cselekmények vannak, mindig történik valami, és itt legalább vannak olyanok, akik a történet végére meghalnak. Kreatív módon játszott el a világgal és az ötlettel az író, nagyon jó más szemszögből olvasni a történetet.

Borító: A borító szép, illik a tartalomhoz. Egyet sajnálok csak, hogy nem látszik Dorothy arca.

Ajánlom mindenkinek a figyelmébe, főleg azoknak, akik szeretik az “eredetit”, vagy legalább látták a filmet. Az biztos, hogy különleges lesz ilyen szemszögből olvasni, és az olvasó biztosan nem fog unatkozni.

Azért kap egyedül csak négy pontot, mert olyan befejezetlennek éreztem, hiába sorozat. Valahogy vártam volna még 1-2 fejezetet a végén. Nos, talán majd a következő résznél többet kapunk belőle! 🙂

Kedvenc idézetek:

“A lent a fönt, a fönt a lent. A Jók a Gonoszok, a Gonoszok a Jók. Változnak az idők. Ilyenné vált Ózfölde.”

Könyvemlítések a regényben: 

– Óz

Ha tetszett a poszt, akkor iratkozz fel. A blog alján, a “Feliratkozás a webhelyre” gombra kattintva!

Pontozás  

Történet: 4/5 

Karakterek: 4/5

Borító: 4/5

Kedvenc karakter: Indigó, Bádog Favágó

Amit szerettem benne: A sötét hangulatát

Amit nem szerettem benne: Kicsit befejezetlennek éreztem, annak ellenére, hogy sorozat

Adatok
Kiadó: Gabo
Megjelenés: 2016

 

Oldalszám: 436
Eredeti cím: Danielle Paige: Dorothy Must Die

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük