Sorozatok

Csin Jung – Hős ​születik [A Sasíjász legendája I.]

“A ​12-13. században a dzsürcsi Csin és a kínai Szung birodalom harcban áll. Tomboló Menny Kuo és Vasszívű Jang fogadott testvérek, és szívből gyűlölik az északi, dzsürcsi betolakodókat. Asszonyaik
Egy, a kormány embereivel vívott harc közben Tomboló Menny Kuo meghal, Vasszívű Jang pedig eltűnik. Kuo fia, Kuo Csing Mongóliába kerül, ahol Dzsingisz kán védőszárnyai alatt cseperedik fel. Kiváló íjász lesz, aki egyszer egy nyílvesszővel két sast is lelő – így lesz a neve Sasíjász. Bosszút akar állni apjáért, és fel akarja szabadítani hazáját a Csin birodalom igája alól. Jang Kang a Szung birodalom katonája, majd árulója lesz. A két fiú, akit szüleik testvéreknek szántak, egymással szemben találja magát.

A Sasíjász legendáját, a „kínai Gyűrűk Urát” eddig több mint 300 millióan olvasták világszerte, a regényciklusból számos mozifilm és tévésorozat készült.
Csin Jung (Louis Cha) (1924-2018) a kínai vuhszia (harcművészeti fantasy) irodalom legnépszerűbb szerzője, Hongkong leghíresebb írója volt. Karrierjét újságíróként kezdte, később forgatókönyvíró, majd egy hongkongi napilap társalapítója és főszerkesztője lett. 1955 és 1972 között tizenöt vuhszia regényt írt, melyek Kína-szerte hatalmas sikert arattak, mindegyikből film is készült. Életművéért az angol és a francia kormány is kitüntetésben részesítette, magas szintű irodalmi munkásságáért számos egyetem tiszteletbeli professzorává fogadta.”
gyermeket várnak, a férfiak pedig megesküsznek, hogy gyermekeik egy életre összetartoznak majd.

Hogy találtam rá?

Nagyon megfogott a borítója és amikor láttam, hogy “Kínai Gyűrűk ura”-ként emlegetik, kötelező darabnak gondoltam.

Saját példány? Dedikált?

Saját, de nem dedikált.

Kiknek ajánlom?

Azoknak, akik szeretnek más kultúrákról olvasni és kedvelik a fantasy, történelmi regényeket.

Értékelés:

Első kézbevételnél már azonnal neki akartam állni a regénynek, alig bírtam várni vele. Annyira csodaszép ez a borító és a történetet is nagyon érdekesnek találtam. Nem is nagyon tudok mondani olyan könyvet, amiben Dzsingisz kán feltűnne, izgatottan vártam az olvasást.

Az előre leszögezem, hogy aki Gyűrűk Ura szintű történetre vágyik, az csalódni fog.

A könyv eleje pörgősen indul, tetszettek a felvezetések és a történet bevezetése. A nevekkel volt egy kis bajom, mert fogalmam sem volt jó ideig, hogy ki-kicsoda. Annyira hasonlóak voltak nekem, hogy nem sikerült megjegyeznem kivel mi történik, így mindig vissza kellett lapoznom a könyv elejére, hogy melyik szereplőről is van szó éppen. Hálás köszönet egyébként ezért a plusz információért, totál elvesztem volna nélküle.

“Csu Cung arca égett a szégyentől. Tanult ember volt, pontosan tudta, milyen becsületesen éltek a régiek. Le is volt írva Sze-ma Csien A történetíró feljegyzéseiben.” 

Miután megszoktam a neveket már zavartalanul olvashattam a sorokat, élvezetes volt ez a legendaszerű történet. Olvasás közben mindig elképzeltem a harcjeleneteket, akárcsak egy filmben. Különösen tetszett, hogy fantasy elemeket is csempészett az író a történetbe: különleges lények és fegyverek. Mégis valahogy sikerült megtalálnia azt az egyensúlyt, ahol még hihetővé válik a regény és nem túl misztikus és hihetetlen.

Rengeteg a leíró rész is, ami számomra nagyon fontos, mert ezek teszik a könyvet kerek egésszé. Néhol kicsit vontatottá vált az olvasás, ám ezekből is sikeresen lehetett gyűjteni az újabb információkat akár a történettel, akár a világgal kapcsolatosan.

“Toluj az éjszakát annak a három mozdulatnak a gyakorlásával töltötte, amelyet Csu Cung mutatott neki előző nap, de amikor eljött a reggel, és se fogadott testvérét nem találta sehol, se Ögödej bátyját nem tudta meggyőzni, hogy tartson vele, egyedül vágott neki, hogy szembenézzen Tuszakával, aki viszont nyolc barátjával együtt érkezett.”

Élvezhető regénynek bizonyult, annak ellenére is, hogy másra számítottam a fülszöveg alapján (értsd: A Gyűrűk Ura említés), várom a következő részt!

Köszönöm a példányt a kiadónak!

BORÍTÓ:  Csodaszép, imádom a színösszeállítást. 5/5 

TÖRTÉNET: Változó volt, hol imádtam és nagyon lekötött, máshol pedig vontatottá vált. 4/5

KARAKTEREK: Egy-két karakter volt, aki lekötött. A főszereplőket nem kedveltem kifejezetten, viszont  3/5

Pontozás 
Történet: 4/5
Karakterek: 3/5
Borító: 5/5
Kedvenc karakter: Dzsingisz kán
Amit szerettem benne: Alaptörténetet
Amit nem szerettem benne: Néhol vontatottá vált
Adatok
Kiadó: Szenzár
Megjelenés: 2019
Oldalszám: 470 

Műfaj: Történelmi, kaland

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük