Ifjúsági,  Cressida Cowell,  How ​to Train Your Dragon,  Hodder Children’s Books,  Fantasy,  2017,  Young Adult,  5 pontos,  Filmadaptáció,  Regény,  Meseregény

Cressida Cowell – How ​to Train Your Dragon [How to Train Your Dragon I.]

MŰFAJ: Fantasy, gyermekkönyv

SOROZAT RÉSZE: How to train your dragon I.

 
FÜLSZÖVEG:


“Chronicles the adventures and misadventures of Hiccup Horrendous Haddock III as he tries to pass the important initiation test of his Viking clan, the Tribe of the Hairy Hooligans, by catching and training a dragon.

Értékelés

A könyvből készült mese az egyik kedvenc rajzfilmem! Iszonyat régóta el szerettem volna olvasni, és tavaly karantén alatt megrendeltem az első 6 részt angolul. Az angolom fejlesztése miatt is választottam ezt a kiadást, plusz úgy gondoltam, hogy jobb eredeti nyelven olvasni.

Bevezetés:

Már maga a borító is nagyon megfogott, az egész bordázott, mintha sárkánybőr lenne a kezünkben. Szépek a színei és az illusztráció aranyos, nem csupán kívül, hanem a könyv belső részében is végig rajzokat találhatunk, amik viccesek, humorosak.

‘DEATH OR GLORY!’ yelled Gobber.
‘DEATH OR GLORY!’ yelled eight boys at him fanatically.
Death, thought Hiccup and Fishlegs, sadly.

 

Amit szerettem benne:

A történet teljesen más, mint a mese, úgyhogy erre számítani kell, gyakorlatilag nem sok köze volt a rajzfilmhez. Én ezt egyáltalán nem bántam, mert jó volt többet megtudni, megismerni, hogy hogyan élnek a Vikingek ebben a világban. A karakterek iszonyat aranyosak és szerethetőek. A könyv tele van humorral, a gyerekek (is) sokat tudnak rajta nevetni, Hiccup remek főszereplő, akivel könnyedén tud bárki azonosulni. Toothless pedig tökéletes társnak bizonyul, akivel ugyan nehéz bánni és nem egy vezér fiához illő sárkány, mégis megmutatja a könyv során az erősségeit.

Szerettem azokat a részeket, ahol egy-egy sárkányról volt rövid ismertető és illusztráció. Így még többet megtud az olvasó róluk, és természetesen ezek is könnyen megjegyezhető, kedves formában voltak megírva. Kiemelkedő volt még az a könyvben, hogy néhol versekkel is tarkította az író, így sokkal változatosabb és élvezhetőbb lett a gyerekek számára (is). A sárkányok változatosak, és külön pont jár azért, mert

ez az animációs filmekben kimaradt, pedig milyen jó is lett volna! Szeretnék látni egy verziót a regényekhez hűen is.

A kedvenc szereplőm -mint szerintem mindenkinek-, Hiccup és Toothless volt, a többiek egy kicsit háttérbe is voltak szorulva, ami nem gond, mert ettől függetlenül is érdekesek és mindenki külön egyéniséget hozott. Itt is jól látszódott, hogy Hiccup milyen szerény és mennyire nem hisz magában. A végére elég szépen fejlődik ő is, és a sárkánya is. A tanítós részek igazán poénosra sikeredtek, és a gonoszok is izgalmat hoztak a történetbe.

The first Dragon was enough to give you nightmares.
The second Dragon was enough to give your nightmares nightmares.


Ami kevésbé tetszett:

Nincs ilyen.

Összegzés:
 

Nyelvezetileg nem egy nehéz olvasmány, kezdő angolosoknak is jó választás lehet. A szavak többször is ismétlődnek, így akár új szavakat is tanulhat vele az olvasó, nekem kifejezetten segített abban, hogy egy-két új ismeretem is legyen, mert eddig máshogy találkoztam vele.

Ajánlom mindenkinek, aki szeretné új megközelítésből megismerni a Hiccup legendáját.

BORÍTÓ: Csodálatos, kifogástalan.

TÖRTÉNET: Nem tudok semmi negatívat mondani róla, nagyon tetszett. Izgalmas és aranyos.

KARAKTEREK: Kedvelhetőek, főleg a sárkányok. Szerettem, hogy mindegyik fajtáról volt külön leírás.

BORÍTÓ: 5/5

TÖRTÉNET:  5/5

KARAKTEREK: 5/5

KIADÓ: Hodder Children’s Books

MEGJELENÉS: 2017

OLDALSZÁM: 240

Kedvenc karakter: Toothles, Hiccup

Amit szerettem benne: Alaptörténetet, karakterek

Amit nem szerettem benne: Nem volt ilyen

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük