2011,  Cesar Millan,  Melissa Jo Peltier,  Viselkedéslélektan,  Gabo,  4 pontos

Cesar Millan – Melissa Jo Peltier – Hogyan ​neveljünk tökéletes kutyát

MŰFAJ: Nevelés, viselkedéslélektan

SOROZAT RÉSZE:

 
FÜLSZÖVEG:
 

“Az egyetlen könyv, amelyre szükséged lesz egy boldog és egészség kölyökkutya felneveléséhez. A National Geographic Channel „A csodálatos kutyadoki” című sorozatának sztárjától és nagy sikerű írójától.
Cesar Millan, a kiváló kutyaviselkedési szakember üzenete mindazok számára, akik kiskutyát terveznek magukhoz venni, vagy akik már belefogtak egy fiatal kutya nevelésébe az, hogy igenis fel lehet nevelni a tökéletes kutyát! Minden az első egy-két évben elvégzett helyes megalapozással kezdődik.

Miközben a könyv oldalain Cesar Millan megosztja velünk a négy különböző fajtájú kölyök felnevelése során szerzett részletes tapasztalatait, úgy érezhetjük magunkat, mintha ott állna mellettünk, és saját személyes szakértőnkként segítene nekünk és a kutyánknak közös életünk első napjaitól kezdve.

A „Hogyan neveljünk tökéletes kutyát” jó néhány hasznos és új információt tartalmaz a kölyök- és kamaszkorú kutyák nevelésével és igényeivel kapcsolatosan. A Cesar barátságos, könnyen befogadható stílusában íródott könyv választ ad a leggyakrabban feltett kérdésekre, valamint segít, hogy egy egész életre szóló szeretetteljes és kielégítő kapcsolatot tudjunk kialakítani hűséges barátunkkal.”

 
 
 
Értékelés

Kíváncsi voltam már régóta erre a könyvre. Cesar Millan nevét talán már mindenki ismeri a kutyások közül, és mivel birtokba vettem egy kiskutyát, gondoltam, ez lesz a megfelelő pillanat, hogy a kezembe vegyem és elolvassam, hogy hogyan is nevelhetünk tökéletes kutyát?

Bevezetés:

Mióta élek mindig volt kutya a családban, több-kevesebb sikerrel sikerült megtanítani őket az alapokra, de mióta a kaukázusinkat vittük kutyasuliba, azóta látom, hogy bizony néhány dolgot nem úgy csináltam/tanítottam, ahogy az kellett volna.

Mindegy milyen kulturális háttérrel rendelkezel, milyen a bőrszíned, az anyanyelved, hited vagy vallásod, ha nem mozdít meg benned semmit egy alomnyi bohóckodó kölyökkutya látványa, minden bizonnyal kőből van a szíved.

 

Amit szerettem benne:

Cesar sorozatát rengeteget néztem gyerekként, és próbáltam minél több dolgot elsajátítani tőle, így többnyire elmondható, hogy a kutyáink jól neveltek voltak, de lehetett volna ez sokkal sikeresebb, ha mindegyikőjüket kutyaiskolába járatjuk.

Alapvetően egyet tudok érteni azzal, ahogy Millan bánik az állatokkal (és tudom, hogy az utóbbi pár évben mondanak róla ezt-azt), sokszor nagyon jól átlátja a helyzetet és könnyedén átformálja a kutyát egy nyugodt, kedves jószággá, akivel kellemes együtt élni.

Tudom, hogy sokan nem kedvelik, ha “betörik” a kutyát, de én azt gondolom, ha valaki örökbe fogad vagy vesz egy kutyát, akkor mindenképpen vannak alap dolgok, amit érdemes, sőt már-már kötelező lenne tudnia az állatnak: ül, marad, vár, fekszik és a legfontosabb: hozzám. Ezekkel egyáltalán nem “betörjük”, csupán egy mindenki számára elfogadható állapotot teremtünk meg a családban. Hiszen akármikor jöhetnek vendégek, kisgyerekkel, akadhatnak olyan szituációk, ahol kifejezetten kellemetlen egy pörgős, ugatós, állandóan rohangáló kutya. Ráadásul veszélyes is, ha  belegondolunk, hogy elvisszük sétálni és nem hallgat ránk, vagy ha kiszökik az utcára és a kutya nem behívható…Arról nem is beszélve, mi van akkor, ha egy kisgyerekre ugrik rá, vagy félti az ételt és esetleg oda is kap. Sokan ezekbe a dolgokba bele sem gondolnak, csak akkor, amikor már megtörtént a baj, persze ilyenkor egyből a kutya a hibás.

A könyv nem pont ezekre a dolgokra mutat rá, viszont remek segítséget és alap nyújt ahhoz, hogy hogyan neveljünk fel egy kiskutyát, már arra is kitér, hogy amikor megveszed és kiválasztod, mire kell figyelned. Első kutyásoknak szerintem elengedhetetlen darab lenne (+ természetesen az elengedhetetlen kutyaiskola, én ezt kötelezővé is tenném, mert rengetegen nem tudják nevelni és nem is nevelik az ebet).

Cesar több fajta kutyán keresztül is bemutatja, hogy mire kell figyelned, sok olyan példát felhoz, ami a mindennapokban előfordul, nem oktat, csupán útmutatót ad a kezünkbe, aminek segítségével egy kiegyensúlyozott, nyugodt kutyát tudunk nevelni. Aki nemcsak szellemileg, de fizikailag is egészséges lehet, ha megfelelően járunk el és mindent megteszünk érte.

Egy kiskutya szeretete és felnevelése az ember egész életének egyik leggazdagabb és legboldogabb tapasztalata lehet.

 

Ami kevésbé tetszett:

A könyv elolvasása nagy segítséget nyújt ahhoz, hogy az első héten miket ne rontsuk el, mire figyeljünk a kutya élete során. Azonban én hiányoltam a feladatokat. Lehetett volna a könyvben külön gyakorlati rész is, ahol bemutatja akár képekkel, hogy hogyan tudsz megtanítani neki trükköket és alapvető dolgokat. Néhányra említést tesz, ami ad egy kis segítséget, viszont ettől a könyvtől ne várjuk, hogy az elolvasása után bármit megtanítunk a kutyának. Ez leginkább arra való, hogy Te hogyan viszonyulj az új ebhez, és az első héten mik a legfontosabb teendők.

Összegzés:
 

Teljesen hasznos, ajánlom mindenkinek, aki kutyavásárlás/örökbefogadás előtt áll!

Könyv említések:

BORÍTÓ: Elragadó, szerintem teljesen megfelel a célnak. Nem is kell több.

TÖRTÉNET:

KARAKTEREK: –

BORÍTÓ: 5/5

TÖRTÉNET:  -/5

KARAKTEREK: -/5

KIADÓ: GABO

MEGJELENÉS: 2011

OLDALSZÁM: 292

Kedvenc karakter:

Amit szerettem benne:

Amit nem szerettem benne: Lehetett volna több gyakorlati rész, feladatokban való segítség

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük