Agave,  Posztapokaliptikus,  2021,  Blake Crouch,  Felnőtt,  Horror,  Misztikus,  Thriller,  4 pontos,  Pszicho-thriller,  Regény

Blake Crouch – Menekülj

MŰFAJ: Thriller, pszicho-thriller

SOROZAT RÉSZE:

 

FÜLSZÖVEG:


5 nappal ezelőtt

Különös és brutális gyilkosságok történtek Amerika-szerte, amelyeknek látszólag nincs közük egymáshoz. Egy rendőr bement az egyik idősek otthonába, majd tüzet nyitott a lakókra és a dolgozókra. Tömegmészárlás egy iskolában. Börtönlázadások soha nem látott erőszakkal. Minden államban eluralkodott a káosz.

4 nappal ezelőtt
A gyilkosságok száma a tízszeresére nőtt.

3 nappal ezelőtt
Az elnök beszédet intézett a nemzethez, békességért és nyugalomért könyörögve.

2 nappal ezelőtt
A gyilkosok elkezdtek egységbe szerveződni.

Tegnap
Leállt a teljes áram- és energiaellátás.

Ma este
Jack Colclough az új-mexikói Albuquerque-ben él a feleségével, lányával és fiával. Amikor egy vészhelyzetre fenntartott rádiócsatornán meghallja a nevét azok sorában, akik felkerültek a halállistára, tudja, hogy csak egyetlen dolgot tehet. A szeretteivel együtt menekülnie kell a hamarosan érkező gyilkosok elől.”

Értékelés

Blake Crouch nevével Dominika Youtube csatornája által ismerkedtem meg. Régóta szerettem volna olvasni tőle valamit, mert annyira dicsérték, így, amikor az Agave közzétette az új kötet megjelenését elő is rendeltem.

Bevezetés:

A borító első ránézésre engem nem fogott meg, viszont a fülszöveg nagyon izgalmasnak és ígéretesnek bizonyult. Nem is egy hosszú regényről van szó, gondoltam remek választás lenne első olvasásnak. Egy laza, kikapcsolódásra tökéletes könyvre számítottam, ami által megismerkedhetek az íróval.

Úttorlaszokról és magánházak elleni támadásokról is hallottam. Állítólag lemészárolták a Nemzetőrség egyik egységét.

 

Amit szerettem benne:

Crouch stílusához hamar hozzászoktam, könnyed, nem ír semmit túl. A történet azonnal beindul, nem várat magára. Mivel nem olvastam még tőle nem volt viszonyítási alapom, de azt sikeresen megértettem, hogy miért ennyire kedvelt az író. Volt az egész regénynek számomra egy olyan hangulata, remekül olvastatta magát és a hibái ellenére is élvezni tudtam.

Az alapfelállás érdekes és izgalmas, egész végig ott motoszkál az olvasó fejében a gondolat, hogy vajon mi történt ezekkel az emberekkel és miért viselkednek így? A könyv elejétől a végéig érezhető a feszültség, ami körül veszi a szereplőinket. Jack, a főszereplőnk számomra kedvelhető volt, átéreztem, hogy mindennél fontosabb neki, hogy megvédje a családját. Sokszor sajnáltam azért, ahogy a felesége bánt és beszélt vele, pedig ő mindent megtett értük. Logikusan állt hozzá a dolgokhoz, bátor és szerethető szereplője volt a történetnek.

A történet azt hozta, amit ígért. Az egész regény alatt menekülünk és próbáljuk túlélni az eseményeket. Pörgős, nem egy vontatott olvasmány. Én kedveltem az író írásmódját, így gyorsan is haladtam vele, folyamatosan fenntartotta a figyelmemet és érdekelt, hogy mi fog történni. Nehéz volt letenni.

Sok helyen olvastam, hogy zavaró, hogy sok a tőmondat, engem ez nem nyugtalanított. Könnyedén megszoktam, az elején olvastam csak kicsit rosszalló szemmel, de rájöttem, hogy Crouch kifejezésmódja ilyen.

A gyilkosságoknál vártam egy kicsit több erőszakot, de így is rendben találtam. A végkifejletet kifejezetten előnyösnek tartottam, méltó befejezése volt a regénynek. Én nem is vártam volna nagy magyarázkodást és kifejtést, így is teljesnek éreztem a történetet.

 

Hat lövedék. Nyolc üldöző.
Felállt, és a vállára vette a hátizsákot.
Felhúzta a puskát, és elindult a fények felé.

 

Ami kevésbé tetszett:

Az elején zavaró volt, hogy sokszor használ tőmondatokat, de ezt hamar megszokja az olvasó. Az egyik karakter piszok idegesítő volt, ő volt Jack felesége. Utáltam a könyvben, a gyerekek elviselhetőek. Dee már más tészta volt, ő nagyon nem nyerte el a tetszésemet, az a tipikus “utálom” karakter lett a számomra. Állandóan nyávogott és idegesített, rettentően bosszantott a viselkedése. Még a gyerekek is felnőttesebben reagálták le a dolgokat sokszor, mint ő. Az előtörténete is csak hab volt a tortán. Nem lett kedvencem, az biztos.

 

Összegzés:
 
Nekem tetszett, szívesen fogok még olvasni az írótól. Kíváncsian várom, hogy a többi regénye milyen.
 

 

BORÍTÓ: Kellemes, de el tudnék képzelni valami ütősebbet is.

TÖRTÉNET: Voltak benne apróbb hibák, de élveztem és fent tudta tartani a figyelmemet.

KARAKTEREK: Deet utáltam benne, viszont mindenki más szimpatikus és rendben vannak.

BORÍTÓ: 4/5

TÖRTÉNET:  4/5

KARAKTEREK: 3/5

KIADÓ: Agave

MEGJELENÉS: 2021

OLDALSZÁM: 304

Kedvenc karakter:

Amit szerettem benne: Alaptörténet, hangulat

Amit nem szerettem benne: Dee, Deet határozottan nem

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük