Klasszikus,  Ifjúsági,  Antoine de Saint-Exupéry,  1971,  Móra,  4 pontos

Antoine de Saint-Exupéry – A kis herceg

(Katt a képre)

“A varázslatos szépségű meseregény a minden emberben élő gyermekhez szól, szeretetről, összetartozásról, életről, halálról, humanizmusról. A második világháborúban életét vesztett, ma már klasszikusnak számító francia író remekműve 1946-ban jelent meg és indult világhódító útjára. Azóta több tucat nyelvre lefordították, számos magyar kiadást is megért, készült belőle opera, táncjáték, színházi és filmfeldolgozás. Sikerének titka talán az, hogy a távoli bolygóról érkezett kis herceg alakjában egy olyan tiszta, emberséges világ tündököl, amely után mindannyian vágyódunk.”

Hogy találtam rá?


Ez nem kérdés, mindenki ismeri.


Kiknek ajánlom?

Angol borító

Elsősorban 14 éven felülieknek, ehhez a könyvhöz kell egy bizonyost kort megélni, hogy sokat felfogjunk belőle. Persze a gyerekek is megértik, de nem úgy, mint egy felnőtt ember. Ajánlom még mesekedvelőknek és azoknak, akik most ismerkednek az olvasás csodájával.


Bevezetés:

Nem olvastam még ezt a könyvet ezelőtt, talán baj, de talán nem. Nem tudom. Mindenesetre úgy indultam neki, hogy valami érdekeset fogok olvasni, mivel nagyon sokat idéznek belőle és sokan dicsérik.


Értékelés:


A borítóhoz nem sokat tudok hozzáfűzni, az író eredeti rajzai díszítik végig a könyvet, ami nagyon hangulatossá teszi az olvasmányt. Nem egy túl hosszú könyv, könnyen lehet vele haladni, kb. egy óra alatt ki lehet végezni az egészet.

A kis Herceg és a róka

A történetet egy férfi mesélni el, aki egy sivatagban baleset ér és valami eltörik a motorjában. Ekkor egy kisfiú lép oda hozzá, hogy rajzoljon neki egy báránykát. A férfi pedig ezek után szépen elmeséli az élményeit a Kis Herceggel, aki a Földre jött egy másik bolygóról.

Már maga a történet is igen érdekes és elgondolkodtató, a könyv további része is tele van olyan részekkel, ahol az élet dolgairól mesél nekünk az író. Szép idézetek vannak benne, amik elég sok helyen szerepelnek a mindennapokban pl. ballagásokon is ebből a könyvből szoktak idézni, úgyhogy mindenki találkozott már legalább egy mondattal belőle.

A kis herceg

A rajzok a történethez vannak mellékelve, így a gyerekeknek sokkal könnyebb elképzelniük a részleteket, habár az író az egyik felnőtt barátjának írta, azaz a felnőtt barátjának a gyerekkori énjéhez. Így hát végül is ebből is nyilvánvaló, hogy az író egyaránt szánta az irományt felnőtteknek és gyermekeknek.

A történet során felmerül egy-két felnőtt “típus”, mint például “egy hiú ember”; “egy iszákos” vagy mint”egy üzletember”. Itt is látszik, hogy bele szerette volna vinni azokat a dolgokat, amik a felnőttek nagy hibái, az emberek hiúk, néha olyanba fojtják a bánatukat, amibe nem kéne, káros szenvedélyeik vannak vagy éppen csak a munkával foglalkoznak.

Szerintem ezt a könyvet mindenkinek el kell olvasnia életében legalább egyszer, mert roppantul tanulságos és sok mindenre fel nyithatja az ember szemét.

Pontozás

Történet: 5/5

Karakterek: 5/5

Borító: 4/5

Kedvenc karakter: Róka

Amit szerettem benne: A róka és a mondatai, a tanulságos részek
Amit nem szerettem benne: A rajzok elég furák voltak nekem és túl rövid
Adatok

 

Kiadó: Móra

Megjelenés: 1996

Oldalszám: 942 hozzászólás

 • Lexen

  Szia.
  Tennék egy megjegyzést.
  A könyvet 14 éven felülieknek ajánlod. Alapvetően így van, hiába mese, ez egy felnőttek világára fricskával szolgáló könyv. Azonban, az az érdekes, hogy mégis minden alsós olvasókönyvben benne van. Én imádom A kis herceget, de az az igazság, hogy csak első felét, amikor bolygókon vándorol. Épp azért, mert utána jönnek azok, amiket már annyit idéznek mindenhol. A megszelídítős rész, hogy jól csak a szívével lát az ember, hogy a rózsa számára egyetlen a világon, és egyedüli… ha nem írták még bele ezerszer az emlékkönyvembe, akkor egyszer sem. Amúgy nagyon szeretem a könyvet, és természetesen nem az író hibája, hogy unalomig idézgetik.

  Most találtam a blogodra, és nagyon tetszik.

  Én is szerkesztek egy blogot, én az íráshoz adok tippeket kezdő íróknak. Itt a címe, hátha érdekel: http://www.lexen-jzti.blogpot.com
  Lexen Jegyzetei a neve
  Körülnézek még itt az oldaladon.

 • Ameriel

  Szia!

  Igen, így van, benne van van az alsós olvasmányoknál, de úgy gondolom, hogy azért, mert ez a könyv tipikusan olyan, amit a felnőtteknek kell elolvasniuk a gyerekeknek. Én úgy tudom elképzelni, hogy este az anyuka vagy apuka felolvassa a gyermeknek, és a pici annyit ért meg belőle, ami számára fontos lesz, a szülő pedig még annál is többet. Úgyhogy ezzel együtt segítik egymást az olvasás során a fejlődésben. Talán ezért is idéznek belőle annyit, hogy mindenki találkozzon vele egyszer.

  Örülök, hogy tetszik a blogom, csak már kicsit régen volt időm feltenni posztot, de pótolom lassan, van már időm rá.

  Feliratkoztam a blogodra, szét is nézek. 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük