Fantasy,  Kortárs,  2019,  3 pontos,  Könyvmolyképző,  Alexandra Christo,  Népmese-adaptáció,  Regény

Alexandra Christo – To ​Kill a Kingdom – Egy birodalom végzete

MŰFAJ: Fantasy, Népmese-adaptáció

SOROZAT RÉSZE:

FÜLSZÖVEG: 

“Annyi szívet gyűjtöttem be eddig, ahány éves vagyok.
Vagyis a hálószobámban összesen tizenhét rejtőzik valahol a homok alatt. Olykor-olykor leások, csak hogy lássam, mind megvannak-e még. Lenn a mélyben, vérben ázva. Megszámlálom őket, és megnyugszom, hogy nem lopták el egyiket sem éjszaka. Azon se lepődnék meg, ha így történne. A szíveknek hatalma van, a magamfajták pedig egy dologra vágynak még az óceánnál is jobban: hatalomra.

A HERCEG SZÍVE LENNE AZ IGAZI TRÓFEA!

Lira hercegnő egy királyi családból származó szirén, azok közt is a legveszélyesebb. A víz alatti világban nagy tiszteletnek örvend. Már csak egy szív hiányzik a gyűjteményéből – ám azt elhibázza. Anyja, a Tenger Királynője büntetésből átváltoztatja, mégpedig egy olyan lénnyé, amitől a legjobb undorodik: emberré. Elveszi tőle a bűvös szirénénekkel képességét is, és megparancsolja, hogy a téli napfordulóig vigye el neki Elian herceg szívét, különben ember marad örökre.

Hiába ő a leghatalmasabb emberi királyság trónörököse, Elian herceg csak az óceánon érzi magát igazán otthon. A szirénvadászat pedig a hivatása. Amikor kiment egy lányt az óceán habjaiból, hamar rájön, hogy ő bizony más, mint aminek először hitte. Az idegen megígéri neki, hogy a segítségére lesz, és együtt fogják megtalálni a módját, hogyan pusztítsák el a sziréneket. De vajon megbízhat a lányban? És vajon hány alkuba kell belemennie Elian hercegnek, mire megszabadítja az embereket a legnagyobb ellenségtől?

Kirobbanóan sikeres nemzetközi bestseller, ami Sarah J. Maas és Marissa Meyer sorozataihoz hasonlóan vagány, izgalmas és szemtelen módon dolgoz fel egy klasszikus mesét.”

Értékelés

Meglehetősen szeretem a Népmese-adaptációkat, így hát nem maradhatott ki az olvasásaim közül ez a regény sem. Nagyon kíváncsi voltam, mert A kis hableány az egyik kedvenc Disney mesém.

Bevezetés:

A borító alapján nekem egy sötétebb hangulatú könyv ugrik be. Az első benyomás az volt, hogy nem egy tipikus romantikus KMK könyvet tartok a kezemben. Már a fülszöveg is igazán felkeltette az érdeklődésemet a könyv iránt és akármikor újba kezdtem, ott motoszkált a fejemben egy hang, hogy ez legyen a következő.

Mikor egy szirén ellopja egy ember szívét, kötődni kezd az illetőhöz. Ez egy ősi varázslat, amit nem lehet könnyen megtörni.

Amit szerettem benne:

A könyv könnyedsége miatt gyorsan lehetett vele haladni, szerettem az írónő stílusát. Nem volt unalmas, azonnal felvezette az alaptörténetet. Borzongatónak nem igazán mondanám, de darkosabb, mint a legtöbb KMK. Imádtam  a gyilkolós szirén alapfelállást, a szívek ellopását; az elején nagyon megszerettem a kötetet.

Régóta vágytam egy KMK könyvre, ahol a főszereplőnk tényleg gyilkol, nem csak mondogatják. Így, amikor Lira az elején megöli áldozatát, azt gondoltam, hogy “na, végre! király, hogy be is indul a cselekmény”! Meg is kaptuk konfliktus alapunkat. Lira anyja érdekes szereplőnek bizonyult, jó volt olvasni negatív karakterekről, és kellőképpen gonosznak tűnt. Alexandra Christo könnyen játszik a fantasy elemekkel; megjelentek a regényben mágikus tárgyak, izgalmas helyek. Szerettem a szellemes, poénos párbeszédeket a szereplőink között, igaz, hogy “tipikus” tinis civakodások voltak, de attól még szórakoztatónak találtam.

Az cselekmény izgalmasnak indult, A kis hableányból remekül emelt ki alapokat az írónő. Megmagyarázta a polip csápokat, a szigonyt és az emberré változást is érdekfeszítően tálalta. Ezzel az ötlettel szerintem semmilyen gond nem volt.

Kifejezetten szerettem és plusz pontot kap azért, mert a támadás/harc részek részletesen voltak kifejtve, plusz a nagy csata nem két oldalban volt letudva.

Azon gondolkodom, vajon én is ilyen gyilkos lennék-e, mint ő, ha embernek születek.

Ami kevésbé tetszett:

Zavartak azok a dolgok, amik szerintem logikátlanul voltak megoldva pl.

Itt éreztem először, hogy félrecsúszott a cselekmény és talán nem fog annyira tetszeni, mint hittem.

Továbbá idegesítő, hogy az egész könyvben egy bizonyos helyre akarunk eljutni, és közben alig történik valami, csak megy a gyerekes viszálykodás a két főszereplő között. Ami persze nem volt annyira szörnyű, de nem vitte tovább a történetet, a legénységen sem éreztem, hogy ők mekkora kalózok, gyakorlatilag azon kívül, hogy így hívják magukat nem sok közük volt hozzájuk. Igazából jobban zavart az, hogy a mellékszereplők mélységesen hátra vannak tolva az egész sztoriban, mintha csak úgy ott lennének, mondanak 1-2 sort, és ennyi. Van olyan karakter (Torik), aki végig ott van a főszereplőinkkel, de kb van 5 mondata az egész könyvben, ilyet minek betenni egy regénybe? Vártam, hogy lesz valami nagyobb feladata, de nem. Semmi.

Lira karakterfejlődése jó lehetett volna, ha rendesen fel van építve. Nem éreztem semmilyen átmenetet aközött, hogy először gyilkos, utána pedig már érzelmes, segítőkész ember. Már a legelején vannak olyan gondolatai, hogy milyen jó és milyen más az embereknek, főleg, hogy ott vannak egymásnak, barátok, védik egymást. Ettől függetlenül szinte a regény végéig arról próbálja meggyőzni magát, hogy meg kell ölnie a herceget, nincs más megoldás. Olyan, mintha az első 50 oldalon lett volna a gonosz Lira, majd a 90. oldalon a mégsem vagyok annyira gonosz Lira jelenik meg, és csak próbálja elnyomni magában az érzéketlen énjét. De ezt a könyv utolsó 30 oldaláig. Úgy éreztem, hogy az írónő nem fordított elég figyelmet, hogy ez a szereplő kibontakozzon és legyen egy szép íve,

Összegzés:

Kellemes olvasmánynak egyébként tökéletes regény, de senki ne számítson rá, hogy nagy nyomot fog benne hagyni a történet, pedig az ötlet kifejezetten kecsegtető. A hibái ellenére élvezhető, tudom ajánlani azoknak, akik szeretik a retellingeket/újramondásokat és nem várnak nagy dolgokat, csak könnyed, gyorsan emészthető regényre vágynak.

BORÍTÓ: Passzol egy YA könyvhöz, figyelemfelkeltő. Nincs vele problémám.

TÖRTÉNET: Izgalmas ötlet, viszont a kivitelezés nem annyira sikerült. Lehet haladni vele, viszont átfogóan nem egy hatalmas történet, sokkal többet ki lehetett volna hozni belőle.

KARAKTEREK: Humorosak, viszont túlságosan háttérbe szorulnak a mellékszereplők. Lira szerethető szereplő, de a karakterfejlődése nem látványos.

BORÍTÓ: 4/5

TÖRTÉNET:  3/5

KARAKTEREK: 3/5

KIADÓ: Könyvmolyképző

MEGJELENÉS: 2019

OLDALSZÁM: 424

Kedvenc karakter: Lira

Amit szerettem benne: Alapötlet

Amit nem szerettem benne: Logikai gondok, és a történetvezetés

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük