Agave,  Sci-fi,  Disztópia,  2022,  Alexander Weinstein,  4 pontos,  Regény

Alexander Weinstein – Az ​Új Világ gyermekei és más történetek

MŰFAJ: Sci-fi, Disztópia

SOROZAT RÉSZE:

 
FÜLSZÖVEG:
 

“Alexander Weinstein elgondolkodtató történeteiben a jövő már megérkezett, olyan technológiai forradalmat és konflikusokat hozva magával, amik jó eséllyel mindannyiunk életében jelen lehetnek majd. A kötetben található tizenhárom novella az embert vizsgálja hétköznapi helyzetekben: az embert, aki látszólag mindig küzd az új világ változásaival és a folyamatosan érkező technológiai csodákkal, de közben a legnagyobb ellensége folyton saját maga lesz. Családok mindennapjaiba nyerhetünk bepillantást egy újabb és minden eddiginél keményebb gazdasági válságban (Hátország), vagy megnézhetjük, hogy egyáltalán mit jelenthet a család fogalma a jövőben (Búcsú Yangtól, Az Új Világ gyermekei), és mit tehetnek az egyénnel a virtuális valóságok (A térképészek, Móksa). Ezek mellett olvashatunk arról is, hogy milyen hatással lehet egész országok életére a menekültkérdés (Vándorlás), illetve több történet foglalkozik a küszöbön álló klímakatasztrófával (Jégkorszak, Zuhanóív).

Az Új Világ gyermekei és más történetek a szépirodalom és a sci-fi eszköztárából építkező, sokszor komor hangulatú gyűjtemény, amiben lépten-nyomon felvillan a remény szikrája, emlékeztetve minket arra, hogy miért vagyunk itt és miért harcolunk. Alexander Weinstein ezekkel a történetekkel hívta fel magára a figyelmet az utóbbi években, ráadásul a Búcsú Yangtól című novellájából Colin Farrell főszereplésével film is készült.”

Értékelés

Eddig nem volt nagy sikere idén a novellásköteteknek, de gondoltam, hogy ezzel megpróbálkozom, mert a fülszöveg alapján nagyon érdekesnek tűnt.

Bevezetés:

Nem olvastam még semmit az írótól, így sajnos nem volt alapom hozzá, kíváncsian vártam a novellákat!

Minden jó emlékben van eltemetve unalom is – fogalmazta meg Quimbly egyik éjjel.
– Gyerekkönyveket kéne írnod – mondtam neki.

Amit szerettem benne:

Rettentően sok az egyedi ötlet és a különleges gondolat benne. Már az első novella is iszonyatosan megfogott! A stílusa gördülékeny, gyorsan lehet haladni vele. Mindegyik történetben volt valami újszerű, nagyon jó volt elrugaszkodni a mostani világtól és elképzelni magunkat egy olyanban, amiről Alexander írt. Egy-két történetben nem szívesen vettem volna részt, de akadt olyan is, ami kifejezetten elnyerte a tetszésemet.

Több téma is előjön, legfőképpen az online világ és a túl gyorsan fejlődő technika és a klímaválság. Itt az író a hibákra is rámutat és a lehetséges negatív hatásokat is bemutatja egy fantázia világon keresztül, ami talán a jövőben még valósággá is válhat.

Azonnal tudja az olvasó, hogy ezek a sztorik a képzelet szüleményei, de teljesen jól beilleszthetőek a mai, modern mindennapokba. Hol keserűen, hol izgalommal várva olvastam a sorokat. Témában hasonló az összes novella, ám mindegyik más és más megközelítéssel mutatja be Alexander képzeletét és gondolatait. Szerettem ezekről a világról olvasni, mert egy olyan megközelítést vetített felém, amin még sokáig fogok gondolkodni.

 

Cynthia mellettem feküdt az ágyban, könyvet olvasott. Ez volt a másik különc szokása: igazi könyveket olvasott.

 

Ami kevésbé tetszett:

Volt egy-két novella, amit unalmasnak találtam, illetve a cikkszerű novellák egyáltalán nem kötöttek le. Talán a perverz részeket soknak éreztem egy picit.

Összegzés:

Remek novelláskötet sok egyedi ötlettel és különleges gondolatokkal!

Könyv említések: 

BORÍTÓ: Nem rossz, passzol a témához, viszont szerintem nem eléggé figyelemfelkeltő 4/5

TÖRTÉNET: A legtöbb novella nagyon tetszett és egyedi, ám akadt benne pár, ami egyáltalán nem kötött le 4/5

KARAKTEREK: Nem igazán avattam kedvencet, főleg, hogy mindig más karakterek vannak. Néha egy-egy név visszaköszönt.  4/5

BORÍTÓ: 4/5

TÖRTÉNET:  4/5

KARAKTEREK: 4/5

KIADÓ: Agave

MEGJELENÉS: 2022

OLDALSZÁM: 240

Kedvenc karakter: –

Amit szerettem benne: A novellákban a világok

Amit nem szerettem benne: 1-2 novella

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük