Detektívtörténet,  Helikon,  Agatha Christie,  Hercule Poirot,  2017,  Krimi,  5 pontos,  Regény

Agatha Christie – Gyilkosság ​az Orient expresszen (Hercule Poirot 10.)

“Néhány ​óra múlva felébredt, vagyis inkább felriadt.
Tudta, hogy mi ébresztette fel: egy hangos nyögés, szinte kiáltás, valahonnan egészen közelről. És a
Poirot felült, és meggyújtotta a lámpát. Most vette észre, hogy a vonat áll. Valószínűleg egy állomás.
A kiáltás megijesztette. Emlékezett rá, hogy a szomszéd fülke Ratchetté. Felkelt, és kinyitotta az ajtót, éppen akkor, amikor a kalauz végigsietett a folyosón, és bekopogott Ratchett ajtaján. Poirot résnyire nyitva hagyta az ajtót, és figyelt. A kalauz még egyszer kopogtatott. Megszólalt egy csengő, és egy távoli fülke ajtaja fölött kigyulladt egy lámpa. A kalauz hátrapillantott. Ebben a másodpercben megszólalt egy hang a szomszéd fülkében franciául:
Semmi baj. Tévedtem.
Rendben van, monsieur.
A kalauz elsietett, és bekopogott azon az ajtón, amely fölött égett a lámpa.
Poirot megkönnyebbült szívvel visszabújt az ágyba, és eloltotta a villanyt. De előbb még megnézte az óráját. Nulla óra harminchét perc volt.
következő pillanatban harsányan megszólalt egy csengő.”

Hogy találtam rá? 

Klasszikus, mindenki ismeri.

Saját példány? Dedikált?

Igen, nem.

Kiknek ajánlom?

Krimiszeretőknek, és azoknak, akik még nem olvasták. Szinte kötelező darab.

Értékelés:

Eddig még nem volt szerencsém ehhez az Agatha regényhez, való igaz, hogy az egyik legismertebb műve, mégis került engem ezidáig. Nagy hiba volt.

Már maga a könyvborító is érdekfeszítő, tökéletesen illik ez a sötétkékes árnyalat a könyv hangulatához. Nálam a hideg éjszakákat idézte fel, ami kimondottan passzol a regényben levő időszakhoz. A kötet mérete jól illik a kézbe, könnyű volt fogni, kellemes a papír tapintása. A betűtípus is kényelmesen olvasható, akár több órán át is. A könyv kívül és belül is kifogástalan.

Agatha Christie stílusa már elsőre megfogott, a humor; az a könnyedség, amivel ő összeilleszti a szavakat mondatokká valósággal ellenállhatatlan. Nem is csoda hát, hogy oly sokan szeretik az írónőt, hiszen a könyvei letehetetlenek.

“— Monsieur, tapasztalatom szerint, ha valaki abban a helyzetben van, hogy ellenségei lehetnek, ahogy ön az imént mondta, akkor rendszerint nemcsak egy ellenségről van szó.”

Poirot intelligens; vicces és hamar megszerethető karakter. A laza kifejezésmódja és ésszerűsége, gyors észjárása hamar ráébreszti az embert, hogy ő tényleg zseniális detektív. Nem nehéz vele együtt izgulni, gondolkozni, hogy vajon mi történhetett a vonaton, és ki követhette el a bűntényt? Agatha olyan káprázatosan alkotta meg ezt a karaktert, hogy Poirot szó szerint él és mozog; kutat és vizsgál, amíg meg nem találja a gyilkost.

Ám a többi szereplőt sem kell félteni ebben a regényben, ki merem jelenteni, hogy az összes élethű, szinte láttam őket magam előtt. Andrényi gróf és grófnő nem csak azért került hozzám picit közelebb, mert magyar származásúak, hanem azért is, mert egy összetartó páros, szépek és kifejezőek.  

Mrs. Hubbard tette ki számomra a viccesebb jeleneteket, az ő személyisége kiemelkedő volt a könyvben. Az, ahogy állandóan a lányáról beszélt, rá hivatkozott egy igazán szeretetreméltó nőként tűnt fel a szememben, akinek a családja a legfontosabb, főleg a lánya véleménye. Viszont ezzel szemben mégis kissé idegesítőnek volt beállítva, amitől humorossá váltak a részei.  

– A gyilkos köztünk van. Itt a vonaton.” 

Kevés olyan regényt tudok mondani, ahol a mellékszereplők is ilyen jól ki vannak dolgozva, és együtt a főszereplővel remek társaságot alkotnak, valóban úgy érezhető, hogy mi is ott vagyunk az Orient expresszen, és próbáljuk megfejteni a rejtélyét.

Egészen a könyv végéig nem jöhetünk rá a gyilkos kilétére. Agatha olyan jól alakította ki a szálakat, hogy nem is találhatunk benne hibát, minden apró részletre sikerült odafigyelnie. Különösképp tetszett, ahogy össze voltak szedve az utasok információi (a nyomozónk által), ezzel is segítve a könyv és az események megértését.

Ezt a könyvet mindenkinek a kezébe kell vennie egyszer, még akkor is, ha a filmadaptációk valamelyikét már látta. Bátran ajánlom azoknak, akik a krimik szerelmesei. Azok pedig, akik még nem találkoztak jó krimivel, nos, hát itt az alkalom!

A kötetért köszönet a Helikon kiadónak és a Kildarának! 

BORÍTÓ: Pont passzol a regény hangulatához és az időszakhoz. Tetszik ez a kékes szín és a hó. Gyakorlatilag minden rajta van, ami a regényhez kell, remek munka. 5/5

TÖRTÉNET: Zseniálisan vannak összeállítva a szálak, mindent apró részletekben kapunk meg, és egészen a könyv végéig nem tudjuk meg a kilétét a gyilkosnak. Letehetetlen; olvastatta magát; izgalmas és fordulatos. 5/5

KARAKTEREK:
Élnek, kedvelhetőek és igaziak. Könnyedén tudunk azonosulni a főhőssel és szó szerint vele együtt izgulunk, hogy végre kiderüljön az igazság. A nyomozónk eszes, kitartó és ügyes megfigyelő. Minden mellékszereplő egyedi személyiség, és ők is igazán érdekesek, ami ritka. 5/5

Pontozás  

Történet: 5/5 

Karakterek: 5/5

Borító: 5/5

Kedvenc karakter: Poirot egyértelműen

Amit szerettem benne: Stílus, fordulat
 
Amit nem szerettem benne:

Adatok

Kiadó: Helikon

Megjelenés: 2017

Oldalszám: 264

Műfaj: Krimi

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük